algemeen

Van tovenaarsleerlingen tot toegankelijkheid: 95e Spraakvermaak boordevol politieke kwesties

12-12-2022

Wederom kunnen we terugkijken op een mooie aflevering van Spraakvermaak. En dat komt door de gasten, maar zeker óók door het enthousiaste publiek dat ons in groten getalen weer wist te vinden.

In deze 95e aflevering stond politiek, zowel internationaal, landelijk als lokaal op de agenda. Onderwerpen die we wel over kunnen laten aan presentator Dik van Beest en gastpresentator Walter van de Calseyde. De oud-docent Nederlands en tekstschrijver schoof voor het eerst aan in de rol van gastpresentator. Een rol die hij, naast die van columnist, ook glansrijk wist te vervullen.

Maar voordat zij de eerste hoofdgast verwelkomden, was het tijd voor het kunstwerk van de maand. Dit keer waren dit de wand- en raamhangers van Marie-José Dirkse uit Terheijden. Knap hoe zij eenvoudige keukenmiddelen als azijn en soda in haar bijzondere printtechniek weet te gebruiken. Wie ook zo’n mooie hanger of iets anders wil zien, moet zeker eens langsgaan bij haar MJ Atelier aan de Hoofdstraat 16 in Terheijden.

Tovenaarsleerlingen versus barbaren

Vervolgens was het tijd om het verderop te zoeken. Oekraïne en Rusland om precies te zijn. Militair-historicus Christ Klep durfde zich te wagen aan een oorlogsvoorspelling, want door de Oekraïense “tovenaarsleerlingen” zal het best eens zo kunnen zijn dat Poetin voor het eind van volgend jaar verslagen is. Maar, reden om dan onbezorgd te juichen is er ook weer niet. Want wat volgt er dan? Klep wijst op de rechtervleugel in Rusland: “Als je dat aan de macht krijgt, ben je nog verder van huis.” Ook het oplopen van de spanningen in Oost-Europa sluit hij niet uit. Maar zo ver is het nog niet: het gevecht tegen een zwak maar “barbaars leger” is nog lang niet ten einde. “Dit is middeleeuws vechten”, zegt Klep. “Het Russische leger heeft geen enkele behoefte zich te houden aan mensenrechten.” Maar dan zijn er aan de andere zijde dus die tovenaarsleerlingen: “We dachten misschien dat Oekraïners niet veel konden, maar zij zijn heel goed in software en IT.” Wat zij hebben laten zien, zegt veel over de capaciteiten, vindt Klep

En of het al niet erg genoeg is: moeten we ons nog zorgen maken over meer conflicten elders in de wereld? Naast Oost-Europa vindt Klep ook dat we de situaties in het Midden-Oosten en Taiwan in de gaten moeten houden. “De Chinezen zijn bezig hun leger dermate groot te maken, dat ze over een aantal jaar en invasie van Taiwan zouden kunnen proberen.” Maar, daarentegen ziet hij de wereldwijde invloed van China juist afnemen. “China is niet de dreiging waarvan iedereen zegt dat het is. Maar dat maakt het juist ook gevaarlijker, omdat de macht afneemt.”

Van stadionhoppen naar een flinke dreun

Tijd voor het volgende item. Hiervoor hadden Mirjam en Boudewijn hun boksring weer klaargezet, dit keer in Made. Riny van Groesen vertelde over zijn hobby als groundhopper, waarbij hij zoveel mogelijks stadions en wedstrijden ter wereld bezoekt. Honkvaste Piet van Bragt (91) vertelt over zijn leven in Made en hoe het dorp veranderd is. Bijna afzwaaiend burgemeester Gert de Kok complimenteert het bruisende verenigingsleven. Mirjam’s uitnodiging om zijn eventuele frustraties eruit te meppen, slaat hij vriendelijk af. Dat is niet zijn stijl. Voetballertje Jeff vond het daarentegen helemaal niet erg om deze honneurs voor de burgemeester waar te nemen en geeft de boksbal een flinke dreun.

Versnippering en verbinding

Ook live op het podium was Gert de Kok te zien: hij was namelijk de tweede hoofdgast. Sinds april 2005 is hij burgemeester voor de gemeente Drimmelen; per 16 december gaat hij met pensioen. In die periode is er in de politiek veel veranderd.  “De overheid wordt niet meer vertrouwd. Als je vroeger iets uitlegde, hadden mensen de neiging om het aan te nemen. Alles wat je nu naar voren brengt, wordt betwijfeld”, vertelt hij Dik en Walter. Het land is versnipperd, geïndividualiseerd en dat maakt het onbestuurbaar.

In de lokale politiek is het aan een burgemeester de taak om goed te luisteren, tussen de mensen te staan en binding te hebben met het gebied. Hoe de Drimmelense gemeenteraad functioneert? Het gaat er juist heel orderlijk aan toe; dat was nog wel anders bij zijn aantreden. “Ik ben blij dat we na al die jaren een stabiel bestuur hebben in Drimmelen en dat de omgangsvormen goed zijn.” Maar er zijn toch ook wel dingen die niet goed zijn gegaan? Ook op het podium wil De Kok geen klappen uitdelen, maar zich juist richten op wat er wél goed ging, zoals de verkoop van de haven in Drimmelen. Zijn tips voor opvolger Boy Scholtze? “Die heb ik, maar die vertel ik vooral tegen hem”, aldus De Kok.

Honden en ijs

Wie houdt er niet van ze? Honden. Kathleen van Gorp en Stella de Rijk zijn er beide zulke liefhebbers van, dat ze mee mochten doen met onze speciale hondenquiz. Kathleen ging er met de felbegeerde Spraakvermaaktrofee vandoor. Wellicht kwam dat door de aanmoediging van haar viervoeterige mascotte, die heel de quiz braaf op haar schoot bleef zitten.

De quiz werd gevolgd door een primeur voor Marnix Thijssen. De Madenaar werd door ons gevraagd voor het eerst een column voor te dragen. Dat werd er eentje over de magie van natuurijs, en daar liep de zaal wel warm voor.

Meer toegankelijkheid en minder roeptoeters

Laatste gast was CDA-kamerlid en oud-presentatrice Lucille Werner. En dat bleek toch een beetje een Brabantse thuiswedstrijd, want deze ‘vrouw op een missie’ is geboren in Eindhoven. Het gesprek ging over haar keuze om zich vanwege ‘het goede verhaal en vertrouwen’ bij het CDA te voegen, maar vooral over haar doelstelling. En dat is ervoor zorgen dat de twee miljoen mensen in Nederland met een handicap óók volledig mee kunnen doen. “Ik vind het ongekend dat dit land zo slecht toegankelijk is”, zegt ze. Bizar is het volgens haar dat zoveel mensen niet normaal naar een kroeg of winkel kunnen. In plaats van deze groep weg te zetten buiten de samenleving, moet er meer inclusiviteit komen. Daar werkt ze hard aan, middels moties en wellicht eens een wetsvoorstel.

Maar het was wennen daar in de Tweede Kamer, gaf ze toe. “Toen ik er kwam, dacht ik regelmatig: waar is de nooduitgang?” Na een jaar raakte ze gewend aan het ‘circus’ en inmiddels voelt ze zich er aardig thuis. Hoewel, eigenlijk heeft ze zich nooit een kamerlid gevonden, maar is ze vooral een vrouw op een missie. En ja, in het CDA zitten over het algemeen niet de ‘roeptoeters’ zoals ze bij andere fracties ziet, maar de communicatie naar de burger kan op sommige vlakken wel beter. Daar wordt ook aan gewerkt, verzekert ze.

Jazz en TJA

Muziek werd deze aflevering verzorgd door jazzformatie Fluïde met Catelijne Bach (zang), Ferdinand Schmutzer (contrabas) en Jeroen Matthijssen (piano). Bach vroeg daarbij tevens aandacht voor Buzz Women: een internationaal netwerk gericht op het zelfstandig maken van vrouwen, middels opleidingen. Zij is daar ambassadeur van.

Uiteraard konden ook de heren van TJA niet ontbreken. Zij sloten deze aflevering op scherpe en muzikale wijze af.

Tot de volgende aflevering op 8 januari!

Verder swingen met Spraakvermaak a gogo

Maar: vergeet ook donderdag 29 november niet in de agenda te zetten! Dan is het namelijk weer tijd voor Spraakvermaak a gogo, dé gezelligste interactieve pubquiz van Brabant. Kaarten zijn nog verkrijgbaar bij DA Relinde Fijnaut, Hoofdstraat 11 in Terheijden. Maar op = op, dus wees er snel bij!

Foto’s: René Schotanus

Fotoalbum