algemeen

Van dorpshuis tot geo-politiek in Spraakvermaak

11-11-2019

‘Zo’n gezellige middag, jullie hadden mij niet moeten vragen als jullie leuk willen afsluiten.” Dat zei Nout Wellink, de oud-directeur van de Nederlandsche Bank zondag bij Spraakvermaak. En gezellig was het bij Ons Thuis: met onder anderen Rini Wagtmans die de zieke Joris Thijssen verving, en met André Trompers, de nieuwe hoofdredacteur van BN DeStem.


Gastpresentator deze middag was Tim Simons, oud-redactielid van Spraakvermaak. Hij ondersteunt de VVD-wethouder in Rotterdam en is fractievoorzitter van de VVD van Drimmelen. Hij maakt er geen geheim van dat hij ooit minister van Onderwijs wil worden. Simons was in het verleden assistent van Tweede Kamerlid Sophie Hermans en ondersteunt nu de VVD-fractie in Rotterdam. “Is dat niet een stap verder weg van Den Haag?, wilde presentator Dik van Beest weten. ‘Nee”, zei Simons. “Als assistent van een Kamerlid zit je 1 op 1. Nu kan ik veel meer doen en de lijnen met Den Haag zijn kort.” Simons denkt dat Rutte er nog een termijn achteraan plakt. Of hij dat zelf doet in de gemeente Drimmelen? “Bij de VVD is het goed gebruik dat je na twee termijnen stopt. Alleen als je het heel goed doet, kan daar een derde termijn achtertaan komen, maar daar ga ik dus niet over.”

De eerste gast die aanschoof op het podium was oud-wielrenner Rini Wagtmans. Hij verving de zieke directeur Joris Thijssen van Greenpeace. Of Wagtmans iets met Greenpeace heeft? “Mijn kinderen meer en mijn kleinkinderen nog meer. Zij wilden een keer de Rainbow Warrior zien. Dus op uitnodiging van Greenpeace ben ik op dat schip geweest. Mooi.”


Verheugt de oud-toprenner zich op de komst van de Vuelta naar West-Brabant volgend jaar? Nou niet helemaal. “Daar gaat veel geld in om, terwijl dat geld beter naar het onderwijs of de ouderen kan gaan. Daar ben ik niet blij mee. De ronde komt ook door Sint Willebrord. Ik moet 150 meter lopen en dan kan ik de renners zien, maar ik weet niet of ik dat ga doen.”

Hij denkt ook niet dat het de regio West-Brabant veel op gaat leveren. “Zie Rotterdam 2010.  De gemeente heeft daar veel geld ingestoken. Miljoenen. Heeft het wat opgeleverd? Ik weet het niet.”

Wagtmans zei wel blij te zijn met het Nederlandse wielrennen. Een nieuwe Tourwinnaar? Dat zou zomaar Tom Dumoulin kunnen zijn. Matthieu van der Poel? Die rijdt weg- en veldwedstrijden. Moet hij kiezen? “Nee, hij moet van alles proberen, net als met een vrouw. Daarna moet ie kiezen. Nu moet ie vooral rijden en plezier hebben.  Dan komt het vertrouwen.”

Het mislukte WK van Van der Poel vond Wagtmans ‘zo mooi’. “Hij ging er vol in en kon niet meer. Dat ie toch finishte was fantastisch. Het weer zal meegespeeld hebben. Maar hij heeft alles gegeven. Echt fantastisch.”

Daarna ging het gesprek nog even over Rudi Lubbers, de oud-bokskampioen die aan lager wal raakte en in Hongarije zat. Samen met De Wereld Draait Door is Wagtmans een crowdfundingsactie gestart om hem er weer bovenop te helpen. Dat is gelukt. Er is 49.000 euro opgehaald. ,,Intussen bleek dat zijn vrouw Alzheimer heeft. Zij zit nu in een tehuis. Rudi hebben we aan huisvesting geholpen, inrichting en al. Zijn gebit was om het zacht uit te drukken niet best meer. Dat hebben we ook hersteld. We blijven hem helpen. Hij bezoekt dagelijks zijn vrouw. Het gaat goed, je gaat van hem horen, er komt een biografie, hij komt in De Wereld Draait Door. Maar dank aan iedereen, dank aan de Nederlandse maatschappij. Dat krijgen we toch maar mooi samen voor elkaar.”

Mirjam Schrauwen ging daarna de Hort op naar Sint Catharinadal in Oosterhout. Overste Maria Magdalena had eerder bij Spraakvermaak verteld over de wijngaard die het klooster is begonnen. Mirjam kreeg uitleg over de verschillende soorten druiven, de oogst, de verwerking. Daarnaast ging het over het gastenverblijf dat Catharindal heeft en het winkeltje, waar de wijn wordt verkocht.


De volgende gast die Dik van Beest en Tim Simons op het podium kregen was André Trompers uit Lage Zwaluwe. Hij is sinds enkele weken de nieuwe hoofdredacteur van BN Destem, nadat hij er al enkele maanden waarnemer was geweest. Wat de krantenlezer van hem kan verwachten? “Meer duiding en achtergrond”, zei hij. “Het snelle nieuws is overal op internet te vinden, ook op onze site. Ik denk dat we in de papieren krant een toegevoegde waarde kunnen bieden door zaken te duiden, meer achtergrond te bieden. Bijvoorbeeld door het verslag van een raadsvergadering wel op site te plaatsen, maar het echte verhaal, hoe het uit gaat pakken, een dag later in de krant te zetten, Met die duiding dus.”

De jeugd leest geen krant meer, stelde Tim Simons. “Dat klopt”, beaamde Trompers. “Maar we hebben een heel stabiele groep lezers die nog wel elke dag de krant wil. Die groep wordt langzaam kleiner, maar daartegenover staat een groeiende groep digitale abonnees.”

Dik van Beest had het nog over de bezorging, die in zijn dorp – Hooge Zwaluwe – vaak te wensen over laat. “Ik weet als hoofdredacteur uiteraard van de problemen met de bezorging, maar daar heb ik verder niet veel mee te maken”, zei Trompers. “Ik weet wel dat het moederbedrijf ermee bezig is.”

Trompers denkt dat er zeker over vijf jaar nog dagelijks een papieren krant op de mat valt.


De quiz ging tussen de dorpshuisuitbaters Bram Franken van De Cour in Terheijden en Anita Joore van Ons Dorpshuis in Drimmelen. Het dorpshuis in Drimmelen is volgens Joore de huiskamer van het dorp, waar achttien verenigingen thuis zijn. “Ik hou ervan met mensen om te gaan.” In De Cour zijn ook allerlei veranderingen gaande. “We mikken vooral op de jeugd”, zei Franken.

Gescoord werd er vooral aan het eind van de quiz. De Spraakvermaaktrofee krijgt een mooi plaatsje in het dorpshuis van Drimmelen, Anita won met 2-3.


Daarna was de preekstoel voor columnist Andy Marcelissen uit Raamsdonksveer. Hij komt de komende maand met een theatershow over de decembermaand.  “En bij december hoort  ‘All you need is Love’. Zijn column ging over de Nederlandse meisjes die een tussenjaar willen en dan in een ver buitenland de liefde van hun leven tegen komen. En dat het dan aan Robbert ten Brink is om de geliefden bij elkaar te brengen. Marcelissen was af en toe een beetje plat, maar kreeg met grote regelmaat  de lachers op zijn hand.

Marcelissen schoof daarna nog even aan op het podium om te praten over zijn theatershow en zijn nieuwe boek,  dat na afloop van het programma gretig aftrek vond.

De laatste gast van de middag was oud-bankdirecteur Nout Wellink. “Als u de middag net zo vrolijk af had willen sluiten als ie tot nu toe was, had u mij niet uit moeten nodigen”, begon hij, tot hilariteit van de zaal.


Al snel ging het met hem over de economische situatie van Nederland en de rest van de wereld. Blijft de rente zo laag of gaat die weer stijgen? Wellink verwacht het eerste. “Er is te veel geld, we geven te weinig uit. We zijn bang voor onze  pensioenen en blijven sparen. Ik verwacht dat als aankopen gestimuleerd worden, de rente weer gaat stijgen. Maar daarbij spelen allerlei factoren een rol.” Daarbij noemde hij zaken als de Brexit, de situatie in het Midden-Oosten en handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China. De Brexit leek hem aanvankelijk geen goed idee, maar daar is hij van terug gekomen, verklaarde Wellink. “Als het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft, blijft de ruzie. We kunnen beter afscheid van elkaar nemen en dan kunnen ze in eigen land orde op zaken stellen.”

Wellink is sinds acht jaar toezichthouder van de Chinese staatsbank Bank of China. Sindsdien komt hij regelmatig in het land. Het is niet te vergelijken met Nederland, stelt hij. “De omvang, de schaalgrootte, de cultuur. Ze gaan anders met dingen om. Je moet je niet afsluiten, maar gezamenlijke belangen creëren. Dan kom je samen verder.”

Somber is hij niet: “China is vervuilend bezig, maar ziet ook kansen. In sommige steden zijn brommers al verboden en mogen alleen nog elektrische auto’s rijden. Ook zijn ze er aan de slag met grootschalige parken voor zonne-energie. Kijk, zo heb ik toch nog naar een vrolijk einde van dit gesprek toegewerkt.”


Tussendoor  zong Victor Boden twee liedjes en liet hij zijn andere talent zien: breakdance. Dat kon het publiek wel waarderen.

En zoals altijd was er het actuele slotlid van Mix dat het deze keer wel zong zonder Cor Vissers.

 

 

 

 

 

 

Fotoalbum