algemeen, seizoen 12, spraakvermaak, verslag

Twaalfde seizoen voortvarend van start

15-10-2018

Met de Moerdijkse burgemeester Jac Klijs ging het over veiligheid en Albanese asielzoekers en met oud-minister Lilianne Ploumen over vrouwen en haar organisatie She Decides. Tel daar bij duizendste Rondom de Toren en de paardenquiz en het twaalfde seizoen van Spraakvermaak ging gevarieerd en voortvarend van start.
Terwijl het buiten prachtig weer was kozen veel mensen ervoor toch naar de zaal van Ons Thuis in Terheijden te komen, het merendeel op de fiets.

Zij zagen hoe burgemeester Gert de Kok van de gemeente Drimmelen het seizoen traditiegetrouw opende. Hij sprak van ‘een pareltje in de gemeente’ en ‘al jaren boeiende zondagmiddagen’.
Daarna kwam gastpresentator Ellen Verhaard op het podium. Naast haar baan bij Eglo en vrijwilligerswerk op allerlei gebied, is ze sinds enige tijd ook actief voor GroenDrimmelen. Ze verklaarde uit een rood nest te komen, maar dat D66 toch in haar dna zit. Over Jurgen Vissers als wethouder en de daarna opgestapte oud-wethouder Hans Kuijpers hield ze zich op de vlakte. “Hans heeft die conclusie getrokken. Jammer.” Over drie jaar wil ze graag in de gemeenteraad, “als ik daar tijd voor heb”.

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk was de eerste gast op het podium. Hij komt uit Wagenberg, maar zei daar niet veel meer mee te hebben. “Mijn broer woont er nog.” Natuurlijk ging het al snel over de industrie in zijn gemeente en de veiligheidsrisico’s die dat met zich meebrengt. “Ja, er is veel industrie en dat betekent dus ook dat er wel eens iets fout kan gaan. Maar ik ben daar niet verantwoordelijk voor. Er zou een cultuuromslag moeten komen zodat bedrijven zelf die verantwoordelijkheid nemen en ik zie dat langzaam ook gebeuren. Het klopt dat de gemeente de vergunning afgeeft, maar daarna is het toch echt aan de industrie zelf. Bovendien, als we een bedrijf als Shell willen controleren, kan dat niet, want dat is zo technisch en specialistisch, daar  hebben wij als gemeente de juiste mensen niet voor.”
Hij zei echter geen moment wakker te liggen over ‘wat er fout kan gaan’. “Moerdijk is een dynamische gemeente met veel kansen. De bedrijven zorgen voor veel werkgelegenheid. Met het dorp Moerdijk ging het lang niet goed, juist door die industrie, maar we hebben de mensen gevraagd wat willen jullie? Ze wilden blijven en toen hebben we geïnvesteerd. Je merkt dat nu het vertrouwen terugkeert.”
Een actueel thema dat ook niet onbesproken kon blijven was de stroom aan Albanese gelukszoekers die via Lage Zwaluwe/Zevenbergschen Hoek naar Engeland willen en zich in het maisveld verscholen houden tot ze in een vrachtwagen kunnen klimmen.

“Het is zeker een probleem, al moet je het niet groter maken dan het is. Het vervelende is, we pakken die mensen op, zetten ze op de trein en een dag later zijn ze weer terug. Binnenkort komt de ambassadeur van Albanië naar Moerdijk. We hopen dat die de mensen in zijn land duidelijk kan maken dat deze route niet werkt. We hebben de indruk dat er georganiseerde criminaliteit achter zit. Het kan zijn dat transportbedrijven gehackt worden, zodat de gelukszoekers weten in welke vrachtwagen ze moeten klimmen. We werken dus ook in breder verband, met justitie en politie, aan een oplossing, want als de Albanezen niet naar Moerdijk komen, gaan ze wel naar Hoek van Holland of elders. Dat moet je ook niet willen.”
In ‘De Hort op met Mirjam’ volgde Mirjam Schrauwen haar oud-Spraakvermaak-collega’s Arjen van Drunen en Tim Simons. Zij verzorgden enkele jaren de rubriek ‘Talent’ maar zijn vanwege hun drukke werkzaamheden – ze hebben beiden een baan en zijn daarnaast fractievoorzitter van respectievelijk de PvdA in Breda en de VVD in Drimmelen – gestopt met Spraakvermaak. Het leverde leuke beelden en gesprekken op. Wat ze het meest bij is gebleven? Hun gesprek met sekswerker Lyle Muns. En de sfeer en gezelligheid van Spraakvermaak. En waar ze over tien jaar staan? Tim: “Ik hoop als Tweede Kamerlid of staatssecretaris of misschien wel als minister me in te kunnen zetten voor het basis- en middelbaar onderwijs.” Arjen: “Ik hoop ergens burgemeester te zijn.”

Beiden kregen van Spraakvermaak-voorzitter Wim Smetsers een seizoenkaart voor het leven.
De rubriek ‘Talent’ heeft dit  seizoen plaats gemaakt voor ‘Streekvermaak’, steeds gepresenteerd door de gastpresentator. Dit keer ging over de duizendste editie van het blad Rondom de Toren dat in Wagenberg en Terheijden verschijnt.

Liesbeth Verdaasdonk en Tad Blotnicki vertelden Ellen Verhaard over hoe het parochieblaadje uitgroeide tot een tweewekelijks medium voor beide dorpen. “Vroeger was het echt knip- en plakwerk. Nu gaat het digitaal.” En zwart-wit werd kleur. Ze vertelden ook dat de deadline voor kopij nog steeds een week voor verschijnen ligt, door het logistieke proces. “Al kan het in geval van groot nieuws…”, begon Verdaasdonk. “Nee, nee”, zei Blotnicki.
De edele dierenquiz werd daarna gespeeld door Joke Schotel van De Bascule uit Lage Zwaluwe en Henk Lievens van pensionstal ZeggeZicht uit Terheijden. Oud-sauwelaar Lievens kreeg daarbij regelmatig de lachers op zijn hand met zijn gevatte opmerkingen. De quiz leverde geen winnaar op, de eindstand was 3-3. Na de shoot-out ging Joke Schotel met de beker naar huis.

De columnist van deze middag was een oude bekende van Spraakvermaak: AH-manager Twan van Meel. Hij vierde onlangs zijn vijftigste verjaardag en blikte terug. Op zijn jeugd, zijn middelbare schooltijd, zijn vakantieliefde in Renesse, zijn diensttijd en zijn werk. Met humor en mimiek liet hij de zaal lachen. Zijn conclusie: ik had er geen seconde van willen missen.
De laatste gast van de middag was oud-minister Lilianne Ploumen. Of de Partij van de Arbeid de verkiezingsnederlaag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen al te boven was, wilde presentator Dik van Beest weten. “Het is inmiddels anderhalf jaar geleden”, zei Ploumen. “Ik meer van de schouders eronder en doorgaan. Als je stilstaat kom je niet verder.” In het vorige kabinet Rutte was ze minister, nu is ze Tweede Kamerlid. “Een mooi vak, ik geniet ervan. Al mis ik het minister zijn wel. Toen begon ik de dag met ‘wat ga ik vandaag voor elkaar krijgen’. Nu denk ik: ‘wat moet ik de minister vragen om voor elkaar te krijgen’. Ik moet ze steeds een duwtje in de goede richting geven.”

Het ging daarna over haar stokpaardje: meer vrouwen in de politiek en de top van het bedrijfsleven. “De wereld bestaat nu eenmaal uit 50 procent vrouwen. Daar valt nog veel te winnen.”
Ook vertelde ze over haar project She Decides. “Toen Trump aan de macht kwam, bepaalde hij meteen dat hij geen cent meer zou betalen aan ontwikkelingslanden als het ging om seksuele voorlichting en veilige abortussen. Ik dacht ‘dat kan niet’, want dat zou enorme consequenties hebben voor meisje en vrouwen in de sloppenwijken, met alle gevaar van dien. Ik heb toen inderdaad She Decides opgericht en landen gevraagd geld in het fonds te stoppen. Meteen deden er vijftig landen mee, inmiddels zijn dat er zestig. Maar we krijgen ook geld van particulieren, soms 5 dollar, maar ook via een anonieme gift een miljoen. In het fonds zit nu 450 miljoen dollar.” Dat leverde haar applaus uit de zaal op. En ook in het gedrag van Trump ziet Ploumen, optimistisch als ze is, nog een lichtpuntje: “Je ziet in Amerika dat vrouwen zich lagen horen. Ze demonstreren, komen voor zichzelf op en worden politiek actief. Dat is toch een voordeeltje.”

Voorafgaand aan Spraakvermaak en tussendoor was er muziek van zangeres Nilse van der Sanden die op gitaar werd begeleid door haar vader Henk.

En zoals altijd zong Mix het actuele slotlied. Daarbij viel het geluid uit, waarna Mix a capella verder zong.

De foto’s zijn zoals altijd van de hand van Tien Mureau.

Fotoalbum

asielzoekers Jac Klijs Lilianne Ploumen rondom de toren