persbericht, seizoen 8, spraakvermaak

Spraakwaterval Prem bij Spraakvermaak

02-01-2015

Religie, sport en politiek waren hoofdonderwerpen in de laatste edities van Spraakvermaak. Deze keer richten we ons op de media en op belastingzaken. Te gast zijn o.a. Prem Radhakishun en belastingdeskundige professor Leo Stevens.

Premtime
Radio- en televisiemaker Prem Radhakishun is vooral bekend als spraakwaterval bij programma’s als Premtime en De Wereld Draait Door. Daarnaast is hij ook advocaat, acteur en columnist. Prem is van Surinaams-Hindoestaanse afkomst en ontvluchtte Suriname in december 1982 tijdens het woelige bewind van Desi Bouterse. Hij kreeg politiek asiel in Nederland, ging in Amsterdam wonen, werken bij de lokale radio en rechten studeren. Daarmee legde hij een solide basis voor zijn latere werk in de media en in de advocatuur. We praten met hem o.a. over zijn nieuwe TV-serie bij SBS6 ‘Geld Maakt Gelukkig’.

Inkomstenbelasting
Belastingaangifte doen is voor veel mensen geen favoriete bezigheid. Spraakvermaak neemt alvast een voorschot op het jaarlijkse lenteritueel en ontvangt professor Leo Stevens, dé deskundige op dit terrein. Stevens is emeritus hoogleraar, kroonlid van de SER en één van de grondleggers van de huidige Belastingwet. Op 18 december verscheen zijn boek ‘Honderd jaar inkomstenbelasting, hoe nu verder?’. Het boek gaat over een ander (eenvoudiger) belastingstelsel. Spraakvermaak maakt de belastingaangifte met de hulp van Leo Stevens wél leuker en ook nog makkelijker.

Nierstichting
Bij fotogast Ria Lodewikus uit Terheijden werd de afgelopen jaren twee keer een nier getransplanteerd. Na een langdurig en moeizaam herstelproces stelde ze zich nieuwe doelen: meer gaan wandelen, gaan reizen en een deel van de Santiago-route lopen. In maart ging Ria naar Israël, in september liep ze in Noord-Spanje (samen met andere nierpatiënten) naar Santiago de Compostella. Ria laat in haar fotokeuze o.a. het werk van de Nierstichting zien.

Fotogast Ria Lodewikus bij het meer van Galilea

Fotogast Ria Lodewikus bij het meer van Galilea

Bier
We spelen de bierbrouwersquiz met Ramses Snoeij uit Wagenberg en René Schokker uit Terheijden. Ramses Bier heeft een missie en een passie: eigenwijs bierbrouwen voor de mensen die daar van houden. De bieren worden gemaakt met lef. René Schokker, voorzitter Stichting Vrienden van het Puzzelbad, heeft een primeur. Zijn stichting zet op 17 januari een nieuw biermerk in de markt: Puzzelaer. Het eerste biertje wordt een “Traais Tripeltje” en is vanaf die datum in Terheijden bij de slijter en bij bijna alle horeca te koop.

Icoon

Bart Pullens is de grote man van Cowboy Billie Boem, de bekende kindershow. Icoon Kaz Lux (van Brainbox!) komt ook naar Terheijden en samen verzorgen zij het muzikale deel van het programma, begeleid door David de Marez Oyens (basgitaar) en Mark Eshuis (drums/percussie). Ad van Wesel is deze keer de gastpresentator. Ad is voorzitter van De Mayeners en ook van Wielertrimclub WTC. Hij werkt als Animal Nutritionist voor het Amerikaanse bedrijf Cargill. Zijn specialisme is voeding en management van varkens in een wereldwijde rol met speciale focus op Noordwest-Europa, China en Vietnam. Columnist is Ronald Kustermans, bekend sauwelaar in Wagenberg. Laura Kassels van dierenpension en trimsalon Lorina hoeve in Made vertelt in de rubriek Staartvermaak over haar werk.

Zondag 11 januari: Spraakvermaak aflevering 48, Café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 14.00 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café. Om 15.00 uur opent Dik van Beest het programma en Mix sluit af met het actuele Spraakvermaakslotlied.

Kaz Lux Leo Stevens Prem