Wat is spraakvermaak
Spraakvermaak is een informatief zondagmiddagcafé over politiek, kunst en cultuur, sport en media. We zijn te vinden bij De Gouden Leeuw aan de Raadhuisstraat 13 in Terheijden, gemeente Drimmelen.
We organiseren Spraakvermaak in de periode oktober t/m maart op de 2e zondag van de maand en ontvangen gewoontegetrouw zo’n 300 bezoekers per keer. Op 11 november 2007 maakten we ons eerste programma, inmiddels zijn we ruim 90 afleveringen verder. Kortom: Spraakvermaak is een begrip in de regio (en ver daarbuiten).
Er zit vaart en afwisseling in het programma. Dat wil zeggen: de afzonderlijke onderdelen duren niet al te lang, maar er is uiteraard voldoende aandacht voor alle gasten. In het programma bespreken we actuele kwesties, zowel landelijk als lokaal.
Walter van de Calseyde en Henk van Ingen zijn sinds dit seizoen afwisselend onze vaste presentatoren. Samen met een gastpresentator ontvangen zij elke keer een of meer hoofdgasten, een columnist en twee quizkandidaten. In ‘Kunstwerk van de maand’ wordt iedere keer een nieuw kunstwerk uitgelicht en ook Mirjam Schrauwen gaat met de camera de straat op. Tussendoor is er altijd twee keer muziek.
Spraakvermaak is dus afwisselend, boeiend, onderhoudend, humoristisch, verrassend, ongedwongen en informatief met spraakmakende gasten in een plezierige ambiance. Vanaf dit seizoen is Spraakvermaak ook live via Omroep Drimmelen te bekijken!
De historie van Spraakvermaak
Spraakvermaak is, eerlijk is eerlijk en met toestemming, afgekeken van het Politiek Café Zout in Oss. Frans Adriaanse is in het voorjaar van 2006 bij Zout aanwezig omdat de band van zijn zoon daar de muziek verzorgt. De maand erop neemt hij Angelina Schets en Petra Kimmel mee en ook zij zijn enthousiast. Het concept voldoet aan wat ze in gedachten hadden bij hun eerdere zoektocht om zoiets in de gemeente Drimmelen op te zetten. Na nog een paar bezoeken aan Oss zijn er voldoende ideeën om te beginnen.
De drie hebben al direct een presentator op het oog. In café Ons Thuis in Terheijden hadden zij Dik van Beest gezien die met geestdrift en humor VVD’er Mark Rutte interviewde. Dik wordt gevraagd en hij doet graag mee. Café Ons Thuis blijkt na de verbouwing perfect geschikt als locatie en de directie wil het wel proberen met de vier.
Met Ad van Oosterhout en Ankie Kop krijgt het team de beschikking over twee mensen met een uitgebreid netwerk en expertise op het gebied van communicatie. De eerste Spraakvermaak vindt plaats in november 2007. Aan het eind van het tweede seizoen voegt Theo den Exter, gezegend met twee rechterhanden en een goede stem, zich bij het team.
Vanaf het begin is de formule vrijwel ongewijzigd gebleven, alleen hier en daar wat aangescherpt. Zo kunnen bezoekers sinds het tweede seizoen een seizoenkaart aanschaffen. Ook speelt Spraakvermaak in op de actualiteit, zoals bijvoorbeeld in 2010 en 2014 met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, met de Spraakvermaak-verkiezingspoll.
Met een bezoekersaantal van tussen de 250 en 350 mensen is Spraakvermaak inmiddels een vaste waarde in de gemeente Drimmelen.