algemeen

Spraakvermaak spetterend het seizoen uit

09-03-2020

Een bomvolle Spraakvermaak en een even volle zaal markeerde zondag de laatste aflevering van het dertiende Spraakvermaakseizoen. Gevarieerd was het ook: met oud-international Kees Rijvers ging het over voetbal, met NRC-journalist Tom-Jan Meeus over de politiek en met presentator Humberto Tan over de wereld van televisie en talkshows.


Deze middag was wethouder Jürgen Vissers van de gemeente Drimmelen de gastpresentator. Vol vuur vertelde hij over zijn beroep en dat was geen ingestudeerd praatje. “Het is niet altijd leuk, soms slaap ik slecht en soms krijg ik bagger over me heen, maar ik kan het verschil maken voor mensen. Soms al met iets heel kleins. En dat is zó tof.”
Vissers zei graag nog een tweede termijn als wethouder te ambiëren. “Nu zijn we dingen in gang aan het zetten, het zou fijn zijn als we die ook kunnen realiseren.”


De eerste gast die Vissers en presentator Dik van Beest op het podium ontvingen was de nog immer krasse 93-jarige oud-voetbalinternational Kees Rijvers. Uiteraard ging het gesprek meteen over NAC. Na zijn voetbalcarrière heeft de Bredanaar clubs als PSV en Twente getraind, maar nooit zijn ‘eigen’ NAC. “Ik heb het wel geprobeerd hoor en had goede gesprekken met John Peek. Maar op het laatst zei hij dat ik eerst een half jaar op proef zou komen. Nou, toen heb ik de deur dichtgegooid.”
Rijvers werd als een van de eerste Nederlandse voetballers prof in het buitenland, bij Saint Etienne in Frankrijk. “Er was ook belangstelling voor mij vanuit Engeland, maar dat hoorde ik pas 20 jaar later. Via via ben ik in contact gekomen met Saint Etienne. Ik wist niet eens waar het lag, maar achteraf was dat mijn mooiste tijd. Daar gingen we echt voetballen. Je leerde de kracht van het samenspel.”
Rijvers was later niet alleen clubtrainer, maar ook bondscoach. Hij werkte met jonge talenten als Gullit en Van Basten. “Was het niet fijn om met hen te mogen werken?”, vroeg Van Beest. “Nou, dat zou eerder andersom zijn”, was het gevatte antwoord van Rijvers, wat hem een luide lach en applaus uit de zaal opleverde.
Uiteraard kwam de kwam de wedstrijd Spanje – Malta, 12-1 waardoor Oranje het EK van 1984 miste, aan de orde. Rijvers denkt er nog altijd zo het zijne van. “Ik heb die wedstrijd herhaaldelijk teruggekeken. Je ziet de scheidsrechter steeds de bal uit doel vissen, om maar zo snel mogelijk verder te kunnen gaan. Anderen hadden het vermoeden van omkoping ook. Er zijn weleens mensen geweest die geprobeerd hebben het uit te zoeken, maar daar is nooit iets uitgekomen.”
Hij volgt het voetbal nog steeds op de voet. Liefst kijkt hij de wedstrijden op tv zonder geluid. “Die commentatoren zeggen alleen wat ik zelf ook kan zien, maar er gebeurt zoveel meer op het veld.”
Opvallend vindt hij het dat jonge voetballers zo vaak spierblessures hebben. “Ze trainen, maar gaan met de auto naar de training, kijken tv en liggen op bed. Ze moeten lopen, fietsen, dan gebeurt dat veel minder.”


Het gesprek met NRC-journalist Tom-Jan Meeus had een heel ander onderwerp: de Haagse politiek. De geboren en getogen Madenaar zei niet van redactievergaderingen te houden. “Maar vorige week moest ik er toch een bijwonen. Aan het eind zei mijn chef tot mijn schrik dat ik 30 jaar in dienst was. Maar NRC is wel aantrekkelijk voor iemand als ik. Ik heb er van alles gedaan, niet alleen politiek, maar ook bedrijven geportretteerd, over kunstroof geschreven en ben correspondent in de VS geweest. En nu ben ik politiek commentator.”
Hij ziet het beroep van Kamerlid steeds zwaarder worden. “De druk wordt groter. Er is meer media-aandacht en wat denk je van sociale media? In de jaren tachtig waren er minder maar grotere partijen. Toen waren Kamerleden echt specialisten, hadden ze de tijd zich ergens in te verdiepen. Dat is nu veel minder.”
Een Kamerlid moet volgens hem welbespraakt zijn, de regering controleren en ervoor kunnen zorgen dat die jouw kant op beweegt. “Dat laatste is belangrijk, dan kun je iets voor elkaar krijgen. Dat zag je met de plannen voor de afschaffing van de dividendbelasting. Assher kreeg het uiteindelijk voor elkaar dat Rutte zijn kant op bewoog. In dit verband kun je ook kijken naar Wilders. Vijf jaar na zijn minder-Marokkanen-uitspraak is er niets gebeurd. Hij heeft geen debat, motie of wetsvoorstel dan ook voorgesteld om zijn uitspraak waar te maken. Maar Wilders is verbaal wel heel begaafd.”
Ook blikte Van Beest met Meeus alvast vooruit op de verkiezingen van volgend jaar. “Rutte liet bij de vorige verkiezingen links links liggen en richtte zijn pijlen op de PVV. Ik verwacht dat hij dat nu gaat doen met Forum. Maar kiezers zien graag een vrouw aan het roer, zo blijkt uit onderzoek. Sigrid Kaag misschien?” De beste politicus van de afgelopen tien jaar vond Meeus evenwel Mark Rutte.

In de Hort op met Mirjam was het al volop zomer. Ze had afgelopen zomer opnamen gemaakt bij Zomervermaak in Terheijden. Het is een organisatie die activiteiten voor ouderen organiseert in de periode dat de kinderen op vakantie zijn en de tv herhalingen uitzendt. De zaal zag mensen jeu-de-boulen en daarna gezellig met z’n allen iets drinken. Want daar draait het vooral om, dat het gezellig is. En dat is het ook bij de uitstapjes, lunches en het afsluitende diner dat Zomervermaak organiseert, zo lieten de deelnemers weten.


De volgende gast op het podium was Corrie Looman. Haar man kreeg anderhalf jaar geleden een hersenbloeding. Hij werd geopereerd en moest revalideren. Nu hij daar bijna mee klaar is, hebben ze een probleem. “Er zijn in Nederland allerlei regelingen, maar Jeffrey valt onder geen een. Te goed voor het een, niet goed genoeg voor het ander. Begeleid wonen voor mensen als hij is er niet. Ja, één initiatief in Utrecht, maar dat is ver weg. Ik zou graag voor Jeffrey zelf een instelling voor begeleid wonen opzetten. Ik ben op zoek naar geld en vrijwilligers”, zo vertelde ze van haar missie. Jürgen Vissers zei dat de gemeente met haar wil meedenken.
Mensen die een bijdrage willen leveren kunnen hier terecht: https://www.doneeractie.nl/daginvulling-voor-jongeren-na-revalidatie/-42193


De quiz ging over een actueel onderwerp: het basisonderwijs. Charlotte Woudenberg en Mandy van Steeg vertelden vol vuur over hun vak, maar ook over wat mensen niet zien: dat zes weken zomervakantie geen zes vakantieweken zijn, dat er enorm veel administratie bijgehouden moet worden en dat ouders steeds mondiger zijn en vaker op de stoep staan. “Maar de kinderen maken het werk zo leuk.”
Tot 4-4 gingen ze in de quiz gelijk op. De laatste vraag misten de onderwijzeressen allebei, waarna de shoot-out uitkomst moest bieden. Charlotte won de beker.


Columnist Theo van Duren had bij de inloop van de zaal aan alle bezoekers een visum uitgereikt voor de Vrijstaat Land van Ravestein. Daarin staat een qr-code waarmee smartphone bezitters de bijbehorende app konden downloaden. Hij had de universiteit van Ravestein gevraagd het coronavirus te onderzoeken. “Het zo klein, je ziet het niet! Zelfs niet als je het honderd keer vergroot!” Hij vergeleek het met het tellen van vogels. “Dat is toch alleen te doen met een buks, dan heb je harde cijfers!”
Hij had de universiteit van Ravestein opdracht gegeven een virus te ontwikkelen dat níet slecht is voor de mens. “Zodat je alles snapt. Iedereen besmet en alles is klaar. Als Terheijden verzoekt om annexatie, wil ik dat overwegen.”


Presentator Humberto Tan was de laatste gast van de middag. De presentator van onder meer Studio Sport en RTL Late Night sprak over zijn carrière en wat hij nog wil doen. “Ik had vorige week een gesprek met een coureur. Die rijdt duizend rondjes. Hij nam me mee in wereld van banden en bochten. Iets meer dit, iets minder dat en uiteindelijk kom je tot een beter resultaat. Zo werkt dat bij radio en tv ook. Ik wil iets gaan doen met traumaverwerking. Het is iets op de vierkante millimeter. Ik weet nog niet of het op tv  komt. Ik kijk niet te ver vooruit.”
Of hij in het gat stapt dat ontstaat nu Matthijs van Nieuwkerk stopt met De Wereld Draait Door? Tan zei daarover wel een gesprek te hebben gehad. “Maar ik zit bij RTL en daar blijf ik. Ik denk dat Margriet van der Linden niet onlogisch is.”
De talkshowoorlog over Op1 en Jinek vindt hij niet zo boeiend. “Kranten doen dat vooral om de klicks op internet. Ik lig er niet wakker van.”
Tan zei dat tv kijken verandert. “Jonge kijkers haken af bij het lineair kijken. Ze kijken wel online afleveringen terug. Maar als ze dat via YouTube doen, levert dat RTL geen geld op.”
Tan sprak ook over zijn vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds. Hij is bij evenementen en maakt vooral in het buitenland foto’s om aandacht te vragen voor het werk van deze organisaties. Hij bezocht vluchtelingen in Myanmar en was in Rwanda. “Daar had je een dictator die vijftien jaar geleden al plastic tasjes in de ban deed. Je kunt van alles zeggen, maar het was er bizar schoon op straat.”
Aan het eind van het gesprek ging het nog over voetbaltrainer Ron Jans die weg moest uit de Verenigde Staten, nadat hij het beladen n-woord had gebruikt. Of Tan last heeft van racisme? “Bekijk mijn social media maar eens”, was het antwoord. “Ik heb wel eens meegemaakt dat ik ergens commentaar op gaf. Toen was het antwoord ‘jij moet je bek houden, want we hebben hier vrijheid van meningsuiting’!”


Tussendoor was er muziek van zangeres Ingrid Folst begeleid door gitarist Cis Glimmerveen. Zij kregen met twee ballads de zaal stil. Anders was dat bij het actuele slotlied van Mix, waarbij Hurberto Tan een video maakte van het couplet dat over hem ging. Hij postte het op Instagram.

Fotoalbum