Spraakvermaak serieus en hilarisch
13-01-2020
Serieuze onderwerpen en hilarische humor wisselden elkaar af in de 78ste aflevering van Spraakvermaak. Bij café Ons Thuis in Terheijden waren onder meer journalist/schrijver Jeroen Smit, FIOD-directeur Hans van der Vlist en oud-leraar/schrijver Walter van de Calseyde te gast.
Het was een roerige week geweest voor Spraakvermaak, na het artikel in de Volkskrant dat maar liefst vier pagina’s besloeg. En dat ook nog besproken werd door Humberto Tan op Radio1.
Maar presentator Dik van Beest stond er niet te lang bij stil en nodigde al snel gastpresentator Ellen Verhaard uit op het podium. Ze vertelde dat ze wat minder actief is voor Groen Drimmelen, maar des te meer bezig is met zwerfvuil prikken. “Ik wil een wereld zonder zwerfvuil. Ik heb daar een Facebookpagina voor aangemaakt en ik hoop mensen te inspireren.”
Journalist/schrijver Jeroen Smit was de eerste gast die ze op het podium kregen. Hij heeft bedrijfskunde gestudeerd, maar werd niet gelukkig als consultant. “Toen besloot ik mijn oude liefde, schrijven, weer op de pakken. Daar was ik tijdens mijn school- en studietijd al mee bezig geweest. Ik kon aan de slag bij het Financieele Dagblad en zat meteen op mijn plek.”
Na boeken over onder meer Ahold en de ABN-Amro verscheen twee maanden geleden zijn boek ‘Het Grote Gevecht – Het eenzame gelijk van Paul Polman’. Smit vertelde gefascineerd te zijn geraakt door Polman, de topman van Unilever. “Hij zei: ‘beleggers zijn belangrijk, maar niet het belangrijkste. Multinationals als Unilever moeten meewerken aan oplossingen voor onder meer het klimaatprobleem en het armoedeprobleem. Bedrijven hebben geen bestaansrecht als ze alleen uit zijn op winst’. Dat raakte mij.”
Waar Polman zich wereldwijd inspande door te praten met vertegenwoordigers van onder meer de Verenigde Naties, Green Peace en de paus, ontstond in zijn bedrijf kritiek op zijn beleid. “Ik probeer in mijn boek te reconstrueren hoe dat ging. Die man heeft zó’n drive, maar liep te ver voor de troepen uit. Vandaar de ondertitel van mijn boek: het eenzame gelijk. Dat heeft iets triestigs, want ik denk dat we hem over vijftien jaar als voortrekker zien. Dat dan alle grote bedrijven zich inzetten voor meer duurzaamheid en een circulaire economie. Niemand kan succesvol zijn in een wereld die faalt.”
Mirjam Schrauwen ging de hort op in alle kernen van de gemeente Drimmelen. Ze vertelde de kijkers leuke weetjes over de jaarwisseling in andere landen en vroeg mensen naar hun goede voornemens, wensen of naar wat juist niet meer terug hoeft te komen in het nieuwe jaar. Daarbij bleek dat de inwoners van de gemeente toch behoorlijk eensgezind zijn: een goede gezondheid stond bij vrijwel iedereen bovenaan.
Walter van de Calseyde was de volgende gast op het podium. De oud-leraar Nederlands van Markenhage College in Breda is ook tekstschrijver. Hij schreef boeken over onder meer Breda en schrijft in opdracht, bijvoorbeeld jubileumboeken voor bedrijven. Daarnaast is hij hoofdredacteur van een onderwijsvakblad. Aansluitend las hij een column voor over taal uit zijn boekje ‘Een Leerrijke Omgeving’. Met de vele gebakken lucht die mensen gebruiken om hun boodschap te verpakken, kreeg hij de zaal aan het lachen.
De quiz ging deze keer tussen de Efteling-medewerkers Babs Rasenberg en Joyce van Geel. Daarbij ging het uiteraard over het ‘irritante Carnaval Festival-deuntje’ en werd een hilarisch filmpje vertoond van Danny Vera die zijn hit ‘Rollercoaster’ zong in een achtbaan. Babs won de quiz met 4-3.
Walter van de Calseyde vertelde daarna in zijn column over zijn sterilisatie. Zonder ook maar één moment plat te worden belandde hij daarbij van de ene identiteitscrisis in de andere en kreeg hij de zaal dubbel van het lachen.
De laatste gast op het podium deze middag was FIOD-directeur Hans van der Vlist. Hij vertelde dat zijn dienst ‘eigenlijk een gewone politiedienst is, maar gespecialiseerd in financiële en fiscale delicten’. “We hebben rechercheurs en een arrestatieteam. We komen van duizend mensen, hebben er nu 1500 en straks 1700. En onze inzet levert wat op: we zorgen ervoor dat het geld terugkomt in de schatkist.”
De medewerkers van de FIOD gaan af op tips die binnenkomen of starten zelf een onderzoek. “Banken en bedrijven waar veel met contant geld betaald wordt dienen verdachte transacties te melden. Geld witwassen gebeurt op zo veel manieren. We kijken naar de geldstromen. Onderzoeken de herkomst. Bijvoorbeeld in de uien- en aardappelhandel. De boer die geld krijgt voor zijn producten doet niets verkeerd, maar dat geld komt soms wel via een omweg van een rekening uit Dubai.”
Hij is daarom blij met de samenwerking met de banken en met internationale verdragen die samenwerking met buitenlandse politiediensten makkelijker maken. “Bedenk wel dat er in Nederland 15 miljard euro per jaar wordt witgewassen. En bedenk ook dat er in ons land 18 miljard aan drugsgeld omgaat. Die criminelen moet je treffen waar je ze het hardste raakt: in hun portemonnee.”
De FIOD doet ook onderzoek naar mensen die het terrorisme financieren. “Dat is moeilijker”, zei Van der Vlist. “Want daarbij gaat het om kleinere bedragen en die zijn niet makkelijk te traceren.”
Ook onderzoekt de dienst de soms schimmige Amsterdamse vastgoedwereld. Is daar niet een lid van het Koninklijk Huis actief? “Daar heb ik geen actieve herinneringen aan”, zei de FIOD-directeur lachend.
Tussendoor was er muziek van het Terheijdense talent Emmy de Kroon die de zaal muisstil kreeg met ‘Ken je mij’ en zoals altijd was er het actuele slotlied van Mix, deze keer echter zonder Cor Vissers.