algemeen, seizoen 10, spraakvermaak, verslag

Spraakvermaak scoort met politiek en televisie

12-02-2017

TERHEIJDEN – Staatssecretaris Klaas Dijkhoff en tv-persoonlijkheid Henny Huisman blijken veel fans te hebben in de regio, want het was zondag afgeladen vol bij Ons Thuis in Terheijden. Zij waren twee van de gasten tijdens de 61e aflevering van Spraakvermaak.

Klaas Dijkhof had die middag nog meer verplichtingen, dus hij was de eerste gast, nadat presentator Dik van Beest gastpresentator Roel Schreinemachers, politiek verslaggever van RTL, op het podium had genodigd. Columnist Eus Roovers wist verderop in het programma waar Dijkhoff naar moest: “naar PSV!”

Over voetbal ging het gesprek met Dijkhoff niet. De staatssecretaris kwam op met de carnavalskraker ‘Mijn Sanseveria’, maar ook carnaval werd niet besproken. Politiek kwam des te meer aan bod. “Nee”, stelde de Bredanaar heel duidelijk, “de VVD gaat niet met de PVV in een coalitie. De VVD is een partij met ambitie, we willen regeringsverantwoordelijkheid. Dan ga je niet samenwerken met een partij die problemen benoemt, geen oplossingen biedt en mensen uitsluit. Wij zijn een partij die er voor alle mensen is.”

Ook de vluchtelingencrisis kwam ter sprake. Of Klaas Dijkhoff soms dan niet liever een kantoorbaan van 9 tot 5 had gehad. “Ja, misschien wel”, gaf hij aan. “Maar toen zei mijn vriendin dat ik daar doodongelukkig van zou worden en tja, dan wordt zij dat ook. Dus nee, toch maar niet.” Dijkhoff zei wel veel geleerd te hebben. “Er kwamen nu eenmaal heel veel mensen tegelijk. We móesten deze mensen opvangen, terwijl we ook zeiden tegen gemeentes dat die er niet zo veel zouden krijgen. Maar het was een acuut probleem dat meteen opgelost moest worden. Nu hebben we betere afspraken met Turkije en dat werkt. Er komen minder mensen naar Griekenland en er verdrinken minder mensen met bootjes op zee.”

Hoe kijkt de staatssecretaris naar Duitsland, waar asielzoekers veel strenger gecontroleerd worden? “Ja, daar heb ik naar gekeken, als ze daar een goed plan hebben, zal ik dat schaamteloos kopiëren. Maar veel van wat Duitsland nu doet, doet Nederland al.”

Natuurlijk ging het ook nog over zijn toekomst in de politiek na de verkiezingen. “Als de VVD in de oppositie komt, word ik Kamerlid. Maar daar gaan we niet van uit. Misschien wordt het een coalitie van vijf of zes partijen. Dat wordt dan een hele klus voor degene die premier wordt. Liever zie een coalitie van maximaal vier partijen. Kijk, elke partij wil de ouderenzorg verbeteren en dan wordt het de vraag: hoe? Gelukkig valt er nog iets te kiezen in maart.”

Klaas Dijkhoff kreeg behalve de gebruikelijke fles wijn die alle gasten krijgen, ook een sanseveria als dank voor zijn optreden.

Kersvers raadslid voor CAB Teun van de Steenoven was de tweede gast van de middag. Hij was beeldgast en had vooral krantenknipsels meegenomen. Over hoe het gelopen was met de afsplitsing van de helft van de CAB-fractie en of er een kans is dat het nog goed komt. “Kans is er altijd”, klonk het optimistisch. Ook liet hij beelden zien van het sinterklaasfeest op Zwaluwe waar hij presentator is, “met zwarte Piet” en had hij het over de rondweg om Hooge Zwaluwe. Welke kant gaat dat op? “Naar Zwaluwe en Wagenberg”, klonk het gevat. En hoewel de Combinatie Algemeen Belang de meeste aanhang lijkt te hebben in Hooge en Lage Zwaluwe, zei Van de Steenoven er voor de héle gemeente te zijn. “Alle kernen zijn voor ons van belang.”

De quiz ging vervolgens tussen de tennissters Charlotte Woudenberg en Femke Bisschop, beiden van Tennisvereniging Ruitersvaart uit Terheijden. Het ging gelijk op tot 3-3 en de shootout over het gewicht van een tennisbal moest uitkomst bieden. Charlotte zat er het dichtste bij.

Mirjam Schrauwen ging de hort op met Thomas Toonders. Hij liep de ‘Koude Kilometers’ in alleen een onderbroek van Wagenberg naar Breda. In zijn eentje. In Breda verzamelden de blote lopers op een punt en van daar liepen ze samen naar de Grote Markt. Natuurlijk voor het goede doel, in dit geval Focus on Education van Jacques en Marijke den Ridder uit Terheijden. Zij legden uit waar het geld naar toe gaat: kansarme meisjes uit India.

Tim Simons stond er in de rubriek Talent en Zo alleen voor, zijn maatje Arjen van Drunen was verhinderd. Simons sloeg er zich in gesprek met gedeputeerde Christophe van der Maat goed doorheen. De gedeputeerde – “zeg maar minister van de provincie” – gaf uitleg over zijn vakgebied: mobiliteit. “De techniek ís er al. Ik denk echt dat we over tien, vijftien jaar geen stuur meer vasthouden op de snelweg en misschien ook al wel niet op de provinciale weg. Ik heb in zo’n auto gezeten. Het is even wennen, maar het komt. We kunnen allemaal wel meer wegen gaan aanleggen in de strijd tegen de files, maar dat is met die zelfrijdende auto’s straks helemaal niet meer nodig. Die auto’s zijn verbonden met internet en krijgen zo signalen door. Ze remmen als er net daarvoor een ongeluk is gebeurd”, legde Van der Maat uit.

Hij denkt dat auto’s ook veel goedkoper zullen worden in de toekomst. “Elektrische auto’s hebben veel minder draaiende onderdelen, het onderhoud is goedkoper. Ik denk dat ook een auto delen in de toekomst meer gemeengoed gaat worden.”

Natuurlijk kon knooppunt Hooipolder niet onbesproken blijven. “Dat is een rijksweg en daar laat minister Schultz een kans liggen. Maar gelukkig hebben wij onze aandelen Essent goed kunnen verkopen en kunnen we dus zelf maatregelen treffen. Er komt daar een extra rijstrook.”

Ander onderwerp van gesprek was het openbaar vervoer. “We moeten dat slimmer regelen. We betalen nu ook voor de lege plaatsen in de bus. En dan het kan zo zijn dat achter een bus een busje van een andere vervoerder rijdt, ook half leeg, met mensen die vanuit de WMO vervoerd worden. Daar moeten we beter mee omgaan, beter afstemmen met de gemeentes. Ik denk trouwens ook dat de traditionele bushaltes verdwijnen en dat je via een app kunt laten weten dat je vervoer nodig hebt”, bood hij een blik in de toekomst.

Als aandenken had Van der Maat – het kon bijna niet anders – een speelgoedautootje meegenomen. “Van mijn zoon, maar die is pas zeven weken dus die heeft daar nog geen erg in.”

Columnist Eus Roovers, schrijver uit Oosterhout, las zijn mailwisseling met de redactie van Spraakvermaak voor. Humoristisch vertelde hij over hoe het contact tot stand was gekomen en de onderwerpen die hij zou bespreken.

Televisiepresentator Henny Huisman was de laatste gast van de middag. Hij vertelde over het begin van zijn carrière. “Ik was gevraagd om André Hazes aan te kondigen, bij een voetbalwedstrijd van AZ. Op de tribune zat Joop van der Ende, die was daar omdat hij iets wilde met Hazes in het circus. Dat is overigens nooit van de grond gekomen, niet alles wat Joop deed lukte. Maar Joop had mij dus gezien en hij vroeg of ik ook op tv kon presenteren. Mijn antwoord was, ik schaam me dood als ik eraan terugdenk, ‘ik ben voor tv geboren’. En zo is het gekomen.”

Huisman hield in de jaren tachtig en negentig heel Nederland aan de buis gekluisterd met onder meer de Soundmixshow en de Miniplaybackshow. Van die eerste is ook het Henny Huismaneffect een uitvloeisel. “Ja, ik weet niet of ik daar nu zo trots op moet zijn”, zei hij. “We hadden bedacht dat mensen konden stemmen door een telefoonnummer te bellen. Prima, zei de PTT, dat moet lukken. Maar het hele telefoonnet lag plat en er waren stroomstoringen. Ziekenhuizen moesten overschakelen op noodstroom en vliegtuigen konden niet landen op Schiphol. Jaren later zat ik in een vliegtuig en mocht ik de cockpit kijken. Die piloot sprak me aan, door mij kon hij die avond niet landen. Daar is een jarenlange vriendschap uit ontstaan.”

Huisman zei het meest trots te zijn op programma’s die hij heeft bedacht en die wereldwijd uitgezonden worden. “Dan kijken er in China 83 miljoen mensen naar jouw programma.”

Over hoe het nu gaat op tv, is hij minder te spreken. “De paar netmanagers die er zijn hebben het voor het zeggen. Als zij een voorstel voor een programma afkeuren, komt het er niet. Dat is toch te gek voor woorden.”

Te zien was ook nog een fragment uit de Soundmixshow uit 1994 waarin een aantal burgemeesters optrad, onder wie Hans van Brummen, destijds burgemeester van Terheijden. Die bood Huisman toen een tas met Terheijdense spullen aan, met onder meer een gratis overtocht met het pontje naar Breda. “Tuurlijk ga ik dat een keer doen”, zei Huisman in de uitzending. “Die tocht met dat pontje was geweldig!”, zei hij tegen Van Beest, om er meteen aan toe te voegen: “Dat zeg je voor tv, dat soort dingen komt er nooit van.” Van Beest zei dat het aanbod nog steeds stond.

De muziek tussendoor was van Mardi van Groesen en haar band Down to Eleven. Zij zong nummers van Melissa Etherigde en Anouk en zong ook na afloop nog enkele liedjes. Maar niet voordat Mix het actuele slotlied had gezongen.

De foto’s zijn zoals altijd van de hand van Tien Mureau.

Fotoalbum

Christophe van der Maat Down to Eleven Henny Huisman Klaas Dijkhoff Koude Kilometers Roel Schreinemachers Teun van de Steenoven VVD