algemeen

Spraakvermaak over ondernemerschap, leiderschap en media

07-02-2022

Met hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen, ondernemer en zakenvrouw van het jaar Elske Doets en journalist/presentator Jort Kelder bood Spraakvermaak een zeer gevarieerde middag, waarin ‘leiderschap’ als rode draad door het programma liep.


De gaspresentator deze middag was Tim Simons, fractievoorzitter van de VVD in Drimmelen. Zijn partij voert voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand de slogan ‘Thuis in Drimmelen’, net als de Lijst Harry Bakker, hoewel daar de T tussen haakjes staat. “Wij hadden die slogan al oktober vorig jaar op onze Facebookpagina staan”, zegt Simons. “We hebben LHB een mail gestuurd met de vraag of ze hun slogan willen veranderen, maar daar hebben we nooit iets van gehoord.”


Hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen uit Breda was de eerste gast deze middag. Hoe beziet hij de rol van de overheid in de coronacrisis, wilde presentator Dik van Beest weten. Frissen vond dat de overheid aanvankelijk goed bezig was: “Toen deed de overheid serieus een beroep op de samenleving. Later werd het steeds meer een beslissing uit Den Haag, alleen bezien vanuit het medische perspectief, vanuit de ziekenhuiscijfers, en werden belangen van sectoren als de economie, de horeca en cultuur achtergesteld. Dat vond ik minder verstandig.”
Ook de toeslagenaffaire kwam ter sprake. “Dan wordt van de overheid om meer maatwerk gevraagd, maar tegelijk om meer handhaving, dat was naar aanleiding van de Bulgarenfraude, waar het allemaal mee begon. Maar als je meer maatwerk wil, leidt dat niet tot kostenbesparing.”
De zorgen over het klimaat werden ook nog besproken met de hoogleraar. “Er is niet één richting. Zo van: als je die kant op gaat, komt het goed. Dat is echt nonsens. Ik vind dat Urgenda een kwalijke rol speelt  hierin. Van de rechter mogen zij namens de samenleving spreken, maar mij is niets gevraagd. Ik ben het ermee eens dat we iets moeten doen, maar er is meer dan één richting die we uit kunnen.”

In Mirjam goes toe Hillywood is Mirjam Schrauwen nog steeds op zoek naar haar 5 minutes of fame. Deze keer gooide ze het over een ander boeg. Kon Albert Verlinde, gast bij Spraakvemaak in de eerste aflevering van dit seizoen, niet iets voor haar betekenen? Hij gaf haar telefoonnummer van zijn zus, die weer iemand kende die… En zo zagen de kijkers Mirjam talloze telefoontjes plegen die niet beantwoord werden. Een appje leidde wel tot het gewenste resultaat. Voorlopig dan, want het kwam nu tot een gesprek met een programmaredacteur. Kan hij iets betekenen voor Mirjam in het programma Half 8 van Johnny de Mol? Dat is te zien de laatste aflevering.


Ondernemer Elske Doets was de tweede gast van de middag. Ze heeft een reisbureau en was in 2017 Zakenvrouw van het Jaar. Vijf jaar geleden richtte ze de Young Lady Business Academy op. Ook met haar begon het gesprek over de coronapandemie. “Heel heftig”, noemde ze de afgelopen twee jaar. “Qua reizen waren het twee verloren jaren, het bedrijf lag stil. Zelf had ik het redelijk snel geaccepteerd, het moeilijkste was de medewerkers gemotiveerd te houden. Zij willen een zo mooi mogelijke reis voor iemand samenstellen, maar dat kon niet.”
Doets richtte zich de laatste tijd daarnaast op een ander project: BuddyBold. Hiermee probeert ze jongeren aan ouderen te koppelen, om eenzaamheid te bestrijden. “Bold betekent stoutmoedig”, vertelde ze. “We kijken waar interesses liggen en spelen daarop in. Een oudere krijgt dan een keer per week bezoek en de buddy’s gaan samen iets ondernemen.” Dat gaat via een website. Maar ouderen en internet is niet altijd een even goede combinatie, zei Van Beest. “Klopt”, beaamde Doets. “Het gaat vaak ook niet van de oudere zelf uit, maar van hun omgeving, familie of de thuiszorg. En dat loopt heel goed. Jongeren die iets willen betekenen zijn er genoeg. We willen het project nu uitbreiden naar Amsterdam.”
Een ander project waar Doets zich mee bezighoudt is de Young Lady Business Academy. Die richt zich op vrouwen van tussen de 15 en 24 jaar. Zij krijgen een week lang masterclasses die hen helpen op het gebied van zelfvertrouwen, lef en keuzes maken. “Er zit enorm veel talent bij die vrouwen, maar vaak zit er een rem op. Vooral vanuit de omgeving. ‘Zou je dat nou wel doen?’, ‘Dat is toch niets voor jou’. Jongens hebben daar veel minder moeite mee. Ik vind het enorm verrijkend die vrouwen te helpen. Ze komen terecht in het bedrijfsleven, bij organisaties of in de politiek. Ja hoor, ik heb de  toekomstige vrouwelijke minister-president al ontmoet. Ik zeg wel eens ‘Ik heb twee zoons en vijfhonderd dochters’.”


De quiz was het volgende onderdeel van het programma en werd gespeeld tussen de bibliothecaressen Ellen de Wijs en Colinda Maas, beiden werkzaam bij Theek5 in Made. Ja, natuurlijk lezen ze zelf ook graag. Maar juist willen ze anderen ook aan het lezen zetten. Maas is daarnaast leesconsulente op basisscholen. Ze hielden elkaar lang in evenwicht en scoorden allebei, tot Maas één antwoord niet wist. De Wijs won met 5-4.


Supermarktondernemer en sauwelaar Twan van Meel uit Made was de columnist deze middag. Hij had het in zijn uiterst actuele verhaal over kleine geluksmomentjes. Daarbij vertelde hij ook over zijn jongste aanwinst: Molen Hoop doet Leven. De ouderenmiddag op de dag van de eenzaamheid, in de molen, was voor hem zo’n geluksmomentje.
Aansluitend kwam hij nog even op het podium om over de molen te vertellen. “Er is wat achterstallig onderhoud. Dat gaan we eerst aanpakken. En daarna? Och, ik heb zo veel ideeën. Een proeflokaal? Een ontmoetingsruimte? We gaan het zien.”
Als supermarktondernemer heeft hij niet geleden onder de lockdowns. “Dat is soms wel lastig”, zegt de voorzitter van de Madese winkeliersvereniging. “We hebben de actie ‘Koop Lokaal’. We proberen op allerlei manieren ondernemers te steunen. Ik verwacht wel dat de meesten in Made het gaan halen.”


Journalist en presentator Jort Kelder was de laatste gast van de middag. Hij noemt zichzelf ‘progressief rechts’ en een ‘principieel zwevende kiezer’. Met hem ging het eerst over de publieke omroep. “Ons medialandschap kent veel kleuren”, zei Kelder. “Dat is goed, al is de tijd van de verzuiling natuurlijk wel voorbij. Maar door al die omroepen zijn er wel te veel managers en coördinatoren. Maar haal je die omroepen weg, dan blijft er een soort D66-NPO over. De vraag is of je dat moet willen.” Nou, zei Van Beest, kijk naar de BBC. “Maar die heeft het achtvoudige budget”, pareerde Kelder. “En ook in Engeland vinden ze de BBC te links.”
Het gesprek kwam daarna op de politiek, waar ook veel kleuren te vinden zijn. Als het aan Kelder licht, worden partijen groter met meer ruimte voor verschillende meningen in een partij. Moet de kiesdrempel dan omhoog? “Nee”, vond Kelder. “Dan zou een partij als de SGP niet gehoord worden, terwijl zij toch een waardevol geluid laten horen. Het ligt aan de grote partijen dat er zoveel kleine partijen zijn.”
Als oud-studiegenoot kent Kelder Mark Rutte goed. “Die doet echt wat ie wil doen. Dat zei hij al op wintersport, in 1992, dat hij in het Torentje terecht wilde komen. Je zou het bluf van een jongen kunnen noemen, maar intussen zit ie er wel. Mensen zeggen: waarom gaat ie niet weg, maar hij krijgt nog voldoende stemmen. Hij is echt een Haagse jongen, dat kent ie en daar wil ie blijven.”
Of Kelder zelf geen politieke functie ambieert? “Nee, dat past niet bij mij. Ik ben niet van de fractiediscipline, ik ben te springerig, te weinig geconcentreerd. Want vergeet niet, Kamerwerk gaat over wetgevende arbeid. In dossiers de diepte in. Zie Pieter Omtzigt. Dat vergeten mensen wel eens.”


Zoals altijd werd Spraakvermaak afgesloten met het actuele slotlied van Mix. Tussendoor waren er twee fraaie ballads van Herman Fraanje en Anja van den Berg. Het kunstwerk deze maand was van Jolanda van der Kooij uit Lage Zwaluwe, badende figuurtjes van powertex.

 

 

Fotoalbum