algemeen

Spraakvermaak optimistisch maar ook wat teleurgesteld het nieuwe jaar in

14-01-2018

TERHEIJDEN – Met secretaris-generaal Wim Geerts van het ministerie van Defensie en minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer en Infrastructuur trapte Spraakvermaak het nieuwe jaar politiek af. Maar er waren ook diëtisten in het kader van de goede voornemens en twee bevlogen jonge vrouwen die enthousiast vertelden over hun buddy-to-buddyproject in Breda. Daarmee was de 66ste aflevering van Spraakvermaak bij Ons Thuis afwisselend en gezellig.

Gemeentesecretaris Cor Smits van de gemeente Drimmelen was de eerste die op het podium kwam. Hij was naast Dik van Beest de gastpresentator. Of het nou niet erg raar was dat we in 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen nog met het rode potlood gaat stemmen, wilde Van Beest weten. Smits had wel een antwoord: “In deze digitale tijd kan er ook veel mis gaan met ict. De democratie is te belangrijk om daarbij iets aan het toeval over te laten. Je moet uitsluiten dat er iets fout kan gaan. En dat kan voorlopig helaas alleen nog door met papier en potlood te stemmen.”

Geerts, secretaris-generaal – zeg maar de hoogste functie in burger – van het ministerie van Defensie, was hun eerste gast. Geerts is geboren en getogen in Made. “Ik kom er nog regelmatig, mijn moeder en mijn zus wonen er.” Van Beest begon met wat hij noemde een  ‘politiek misschien incorrecte’ vraag: is het niet raar dat de laatste twee ministers op het departement vrouw zijn, terwijl Defensie toch een mannenwereld bij uitstek is. Geerts legde uit dat het vooral om bestuurlijke ervaring gaat. “Je moet weten hoe processen verlopen, hoe het er in Den Haag aan toe gaat. En natuurlijk moet je je in het begin veel inlezen. Maar die politieke ervaring is als minister het belangrijkste.”
Geerts vertelde dat er nu, na jaren van bezuinigen, weer wat ruime zit in de begroting. “Maar dat moet ook wel, de wereld is er niet veiliger op geworden. Denk aan de Oekraïne, ISIS. Onze vrijheid en veiligheid worden bedreigd. En vrijheid en veiligheid zijn niet gratis.”
Of het dan terecht is dat Trump vindt dat landen 2 procent van hun bruto binnenlands product aan de NAVO moeten besteden? “Daar hebben de landen afspraken over gemaakt. We zitten nu op 1,17 procent. In stapjes bouwen we dat op. Dat kan niet in één keer, dat zou te duur zijn. Maar ik merk wel dat juist door dreigingen van buiten er meer draagvlak voor Defensie komt.”
Op het laatst keek de secretaris-generaal nog naar komende vrijdag, wanneer Shell-topman Jeroen van der Veer zijn rapport over Defensie presenteert. “Ik denk dat we daar veel van kunnen leren. Shell is, vreemd genoeg misschien, een veiliger bedrijf dan Defensie. We gaan alles op alles zetten om de veiligheid voor onze mensen zo groot mogelijk te maken.”

Mirjam Schrauwen ging dit keer de hort op met jongeren die in 2018 18 jaar worden. Het publiek leerde dat ze vooral bezig zijn met hun school of opleiding en dat ze hun vrije tijd het liefst met vrienden doorbrengen. Ze mogen stemmen, maar politiek zegt de meesten niet zo veel. En als ze achttien mogen ze hun eerste biertje drinken. “Hoewel, ik kan wel verklappen dat dat dan niet mijn eerste is”, zei een van de jongeren.

In de quiz draaide het om de goede voornemens. Renate van Riet en Michelle Guit werken allebei in de gemeente Drimmelen als diëtist/gewichtsconsulent. En ja, ze zien aan het begin van het jaar – en ook net voor de zomervakantie – het aantal cliënten in hun praktijken toenemen. Houden de mensen het vol? “Ik denk dat ze het beter vol houden als ze begeleid worden dan wanneer ze het alleen proberen”, zei Michelle. Zij pakte al snel de leiding in de quiz, maar Renate kwam terug tot 2-2 en daarna 3-3. Na de shoot-out mocht Renate met de beker naar huis.

Bij Talent & Zo schoven de Avans-studentes Anne van Engelen en Hannah Wiersinga aan. Ze hebben in Breda de stichting Buddy-to-Buddy opgezet, waarbij ze een match tot stand brengen tussen statushouders en inwoners van Breda. “Dat gaat op basis van gelijkwaardigheid”, legden ze uit. “Vluchtelingen met een verblijfsstatus worden door allerlei hulpverleners of organisaties begeleid, maar dan gaat het om dingen leren. Het voelt dan alsof ze heel veel leraren hebben, maar geen klasgenoten. Wij matchen mensen op basis van bijvoorbeeld een gedeeld beroep of gedeelde hobby. Zo’n traject duurt vier maanden waarin we vragen of de buddy’s een keer per week samen iets doen en daarnaast organiseren wij ook activiteiten, zoals een stadswandeling. En het slaat aan want we hebben en wachtlijst van Bredanaars die buddy willen worden.” Ontmoeten, medemenselijkheid en gelijkwaardigheid zijn wat betreft Anne en Hannah de sleutelwoorden.
Met hun project zijn de twee genomineerd voor de Appeltjes van Oranje van het Oranjefonds. Tim Simons en Arjen van Drunen riepen iedereen op via internet op het project te stemmen.

Piet Verheijen had zijn column de titel ‘Terheijden Lustoord’ meegegeven. Hij noemde zijn mede-Terheijdenaren eerst dorpsgenoten, “maar dat klinkt zo verleden tijd”, en sprak daarna van dorpsgenieters. Hij ging onder meer in op de lokale politiek en roemde het verenigingsleven.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer en Infrastructuur was de laatste gast deze middag. De oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant had er al bijna een volle werkdag op zitten, want ’s ochtends was ze te gast bij het tv-programma WNL op Zondag en ’s middag was ze op een parkeerterrein bij Zevenbergschen Hoek, waar ze vrachtwagenchauffeurs de nieuwe regels omtrent overnachten in de vrachtwagen uitlegde. Bij WNL had ze verteld dat ze er werk van wil maken dat bergers snel de weg weer vrijmaken na een ongeval. “Het gaat goed met de economie en de files nemen toe. We moeten ervoor zorgen dat het verkeer zo goed mogelijk kan doorstromen.” Om files te verminderen wil ze ook dat werknemers en werkgevers anders gaan denken over werk. “Moet iedereen per se om 9.00 uur op het werk zijn? Kan het ook eerder of juist later, waardoor het verkeer beter over de dag wordt verspreid.”
Daarna was het volgende gespreksonderwerp natuurlijk een inkoppertje: wanneer gaat er iets gebeuren aan Knooppunt Hooipolder, de enige Nederlandse snelweg met verkeerslichten. Tot grote teleurstelling van het publiek zei Van Nieuwenhuizen daarover niet meer dan ‘we gaan de A27 aanpakken’.  “Zulke grote projecten zijn nu eenmaal ontzettend duur. We moeten goed kijken hoe we belastinggeld gebruiken. Daar een klaverblad aanleggen is op dit moment te duur.”
Ook andere verkeersonderwerpen kwamen aan bod, zoals een wet die appen in de auto verbiedt en elektrische vliegtuigen. “We streven ernaar dat in 2030 alle nieuwe auto’s  elektrisch zijn. Elektrisch vliegen is een ander verhaal. Er zijn wel kleine elektrische vliegtuigjes, maar dat moet nog verder ontwikkeld worden. Wel zetten we in op bio-kerosine. Dat helpt ook de uitstoot tegen te gaan.”
Waar de kiezer haar na deze kabinetsperiode op mag afrekenen? “Minder filedruk, meer vrachtvervoer over het spoor en over water en verbeterde verkeersveiligheid”, beloofde ze.


Tussendoor was er muziek van de B&R Band, met daarin ook leden van De Sox, en zoals altijd was er het actuele slotlied, gezongen door Mix.

De foto’s zijn, zoals altijd, weer van de hand van Tien Mureau

Fotoalbum