algemeen

Spraakvermaak opent nieuw seizoen met Marjan Minnesma, Sophie Hermans, Ton Lokhoff en Wierd Duk.

22-09-2022

Herfst in het land en dus gaat zondagmiddagcafé Spraakvermaak weer open. Zondag 9 oktober starten we in De Gouden Leeuw het 16e seizoen met (zoals altijd) spraakmakende gasten. Tot en met maart zijn we elke 2e zondag van de maand geopend.

Urgenda.

Marjan Minnesma is directeur van stichting Urgenda, de actieorganisatie voor duurzaamheid en innovatie. Ze stond drie jaar lang nummer 1 in de Duurzame 100 van Dagblad Trouw. Dit jaar won ze de Goldman Environmental Prize (eerste Nederlandse winnaar), ook wel de ‘groene Nobelprijs‘ genoemd. Naar de toekomst kijkend schreef Minnesma: “Nederland heeft in 2020 de 25% reductie van broeikasgassen gehaald en moet nu gaan versnellen om haar eigen doel van 60% CO2-reductie in 2030 te halen. Daarvoor ligt het kabinet nog niet op koers, dus wij blijven dit benadrukken en oplossingen aandragen om daar te komen.” Wat is de stand van zaken?

 

Fractievoorzitter.

Sophie Hermans is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Begin dit jaar werd ze fractievoorzitter en tevens VVD-campagneleider bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Ze is de rechterhand van Mark Rutte en speelde een belangrijke rol tijdens de (langdurige) formatieonderhandelingen. Hoe zijn de verhoudingen tussen de coalitie-partners onderling en welke valkuilen zijn er rond de vele politieke kwesties?

 

NAC Breda.

Ton Lokhoff voetbalde bij NAC, PSV, Olympique Nȋmes en Feyenoord. Hoogtepunt in zijn carrière: het landskampioenschap met PSV in 1986. Werd trainer en keerde vorig jaar februari terug naar NAC om (samen met Eric Hellemons) het technisch beleid op de rails te zetten. De ambitie is al uitgesproken om volgend seizoen te promoveren. Hoe realistisch is dat?

 

Praatprogramma’s.

Historicus, journalist en schrijver Wierd Duk is gespecialiseerd in de geschiedenis, cultuur en politiek van Rusland en Duitsland en is algemeen verslaggever bij De Telegraaf. De praatprogramma’s op radio en TV weten hem te vinden en regelmatig schuift hij aan als commentator en opiniemaker. Wierd Duk werd geboren in een hervormd predikanten-gezin in Hooge Zwaluwe en is op 9 okt. terug in zijn geboortestreek.

 

Burgemeester.

Hans van Brummen was tot de gemeentelijke herindeling (1 jan. 1997) burgemeester van Terheijden. Vervolgens was hij burgemeester in Dongen en Boxtel en op 9 oktober is hij als gastpresentator terug in het dorp aan de Mark. Victor Boden uit Terheijden (foto onder) verzorgt de muzikale onderdelen. Victor is teamleider bij Basic-Fit, doet aan Breakdance en schrijft en componeert ook eigen nummers. Bredanaar Rob Roovers is columnist en bekijkt de wereld vanuit een geheel eigen invalshoek. Ria Schaap uit Hooge Zwaluwe en Ad Snoeren uit Terheijden spelen op 9 oktober de seniorenquiz. Het kunstwerk van de maand is van Willy Jansen uit Drimmelen.

             

 

                                                                   

Sparren.

‘In de ring bij Mirjam’ is de naam van een nieuwe rubriek, waarin Mirjam Schrauwen de 6 kernen van de gemeente Drimmelen langs gaat. Ze staat in een echte boksring en gaat haar sparring-partners verbaal te lijf. Boudy Heuer ondersteunt haar, Petra Kimmel en Wim Smetsers zorgen er voor dat e.e.a. op beeld wordt vastgelegd. Op 9 okt. staat de boksring in Wagenberg. TJA (Theo den Exter, Judo Radenberg en Alex Broekaart) sluiten rond 16.45 uur het programma af met het actuele Spraakvermaak-slotlied.

Zondag 9 oktober, Spraakvermaak, aflevering 93.

Locatie: De Gouden Leeuw, Raadhuisstraat 13, Terheijden.

Tijdpad:

13:30 uur: Zaal open voor seizoenkaarthouders.

14:00 uur: Start verkoop dagkaarten (€ 4,50, betaling alleen per PIN).

14.00 uur: Inloggen livestream is mogelijk (zie onder).

14.30 uur: Burgemeesterr Gert de Kok opent het nieuwe seizoen, waarna presentator Dik van Beest het stokje overneemt.

16.45 uur: TJA sluit af met het actuele Spraakvermaak-slotlied.

Livestream.

Op 9 okt. kunt u ook thuis via de livestream het programma volgen. Seizoenkaarthouders betalen € 2,00 via iDeal en krijgen vervolgens per email een unieke code om in te loggen. Niet-seizoenkaarthouders kunnen op de startpagina van www.spraakvermaak.nl onder een aparte knop een code aanschaffen (€ 5,50 per aflevering, te betalen via iDeal) en krijgen daarna automatisch een link en uniek wachtwoord per email toegestuurd. Ook hier geldt: inloggen is mogelijk vanaf 14.00 uur.