persbericht, seizoen 9

Spraakvermaak kijkt vooruit naar Rio en bespreekt de vluchtelingenkwestie

29-10-2015

Ook zonder Oranje op het EK Voetbal ziet de sportzomer van 2016 er prachtig uit: Olympische Spelen in Rio, de Tour de France en het EK Atletiek in Amsterdam. Waar liggen de Nederlandse kansen? Zondag 8 november vragen we dat aan André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, de sportorganisatie met als doel (top)sport in Nederland te bevorderen. Zeer actueel is de opvang van vluchtelingen. Met Attje Kuiken, Tweede Kamerlid voor de PvdA, bespreken we de vluchtelingenkwestie.

Topsport in Nederland.

Ruim 5 jaar geleden volgde André Bolhuis Erica Terpstra op als voorzitter van NOC*NSF. Bolhuis was de gedroomde kandidaat: veel bestuurlijke ervaring en hij kan tevens bogen op een schat aan persoonlijke (top)sportervaring. André Bolhuis debuteerde in 1969 in het Nederlands hockeyelftal. Zijn leidinggevende kwaliteiten etaleerde hij ook in het veld en hij werd al snel benoemd tot aanvoerder van Oranje. In die hoedanigheid nam hij tweemaal deel aan de Olympische Spelen. In 1972 tijdens de Spelen in München maakte hij het drama van de Palestijnse extremisten mee. Vier jaar later was Bolhuis in Montréal opnieuw actief tijdens de Olympische Spelen én de vlaggendrager tijdens de openingsceremonie. Topsport in Nederland en de Olympische spelen in Rio zijn de gespreksonderwerpen.

André Bolhuis (foto: NOC*NSF)

André Bolhuis (foto: NOC*NSF)


Politieke oplossingen.

De vluchtelingenkwestie raakt ook Spraakvermaak. We hebben Attje Kuiken uitgenodigd, Tweede Kamerlid voor de PvdA om over de vluchtelingenkwestie te praten. Attje Kuiken heeft Asiel en Migratie in haar pakket. Op de PvdA-website schrijft ze: ‘De opvang van duizenden mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, vraagt veel van Nederland. We moeten deze vluchtelingen een veilig thuis bieden en tegelijkertijd moeten we niet wegkijken bij de problemen die hierbij komen kijken. Problemen met het organiseren van voldoende opvang, problemen met het opnemen van mensen uit een ander land en een toenemende druk op de beschikbare woningen. Dat vraagt om politieke oplossingen.’ Dik van Beest en gastpresentator Ricus Tiekstra vragen haar om e.e.a. toe te lichten. Bezoekers kunnen een bijdrage leveren aan het debat door bij binnenkomst te reageren op de stelling ‘De gemeente Drimmelen moet zorgen voor noodopvang van zo’n 200 vluchtelingenl.’, eens of oneens. Dik en Ricus bespreken de uitslag met Attje Kuiken.

Attje Kuiken (foto: politiek.blog)

Attje Kuiken (foto: politiek.blog)

Stand-up comedian.

Tim en Arjen ontvangen in ‘Talent & Co’ stand-up comedian Raymon Hofkens uit Raamsdonk. Raymond speelt inmiddels in verschillende zalen in Nederland en België en ook Spraakvermaak biedt hem een podium om zijn komisch talent te laten zien. Manon Genet uit Wagenberg zorgt voor de muziek op 8 november. Naast haar studie Logopedie besteed ze haar tijd aan zingen en gitaarspelen. Jazz, country, soul en pop zijn haar favoriete genres. Fotogast Joke de Kock uit Terheijden is manager Schuldhulpverlening bij de gemeente Tilburg en sinds april 2010 voorzitter van de NVVK, de vereniging voor professionele schuldhulpverlening én sociale kredietverlening in Nederland. Haar foto’s hebben alles met  schuldhulpverlening van doen. Ernest Boel uit Wagenberg is deze keer de columnist. In Angelina§chetsboek staat Bowltech centraal. Met het internationale hoofdkantoor in Made en vestigingen in Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden, Frankrijk en België is de Bowltech Group Europees marktleider op het gebied van bowlingproducten.

Ernest Boel (foto: Tien Mureau)

Ernest Boel (foto: Tien Mureau)

Stand-up comedian Raymon Hofkens

Stand-up comedian Raymon Hofkens

Zondag 8 november: Spraakvermaak aflevering 52, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 14.00 uur (ingang zoals gebruikelijk via het café), om 15.00 uur opent Dik van Beest het programma.  Janette van der Aa en Alex Broekaart (samen Biloute) zingen vóór de opening een aantal ballads.  Rond 17.00 uur sluiten we het programma af met het Spraakvermaakslotlied van Mix. Seizoenkaarthouders die nog geen Jubileumboek hebben ontvangen kunnen na afloop een gratis exemplaar afhalen bij de ingang (1 per gezin).