algemeen

Spraakvermaak kent met Weijers, Slagter en lijsttrekkers waardig einde van seizoen

11-03-2018

TERHEIJDEN – De laatste Spraakvermaak van het elfde seizoen kende een wat andere opzet dan gebruikelijk. De gemeenteraadsverkiezingen liepen als een rode draad door het programma, maar er was bij Ons Thuis in Terheijden ook genoeg ruimte voor de hoofdgasten cabaretier Guido Weijers en MAX-baas Jan Slagter.

Ook het begin van Spraakvermaak was anders dan anders. Deze keer nam Spraakvermaak-voorzitter Wim Smetsers het woord. Hij had de uitslag van de bezoekersenquête van vorige maand. Daaruit blijkt dat het publiek het programma waardeert met een dikke voldoende. Ook de afzonderlijke onderdelen scoren goed. Uit de opmerkingen die mensen hadden ingevuld, bleek dat sommige mensen graag zouden zien dat ze een zitplaats kunnen reserveren. Dat gaat volgens de organistoren niet. Wel krijgen seizoenkaarthouders in oktober voorrang bij het naar binnen gaan: om 13.30 uur gaat voor hen de deur open, mensen die een los kaartje kopen, kunnen vanaf 13.45 uur naar binnen, kondigde Smetsers aan.

Na deze uiteenzetting begon het programma dan toch echt. Presentator Dik van Beest nodigde als eerste gastpresentator Carla van Loon op het podium. Ze is bekend van Omroep Brabant, maar richt zich voor al op haar praktijk als therapeut en coach. “Televisie maken is hartstikke leuk, je maakt met een stel creatieve mensen vanuit niets een heel programma. Maar ik ervaar het werk in praktijk als echt.”

Daarmee sluit haar werk goed aan op de ‘Masterclass Geluk’, nieuwe programma van de eerste gast Guido Weijers. De cabaretier uit Breda werd echter eerst gevraagd naar zijn actie voor natuurbehoud en klimaatverandering. Hij schreef daarover een brief aan minister Wiebes, die ook gepubliceerd is in Het Parool. Hij legde uit: “Ik denk dat je dergelijke zaken niet aan de mensen moet overlaten. Mensen gaan voor de korte termijn. Hebben ze het warm, dan zetten ze de airco hoger. Maar het was een vrolijke brief hoor. Wiebes reageerde, zowel naar mij als ook in Het Parool. 14 maart gaan we koffie drinken.”
Weijers vertelde ook dat hij graag reist. “Dat is natuurlijk slecht voor het milieu”, voegde hij er meteen aan toe. Maar, zo zei hij, “ik eet geen vlees”. Tijdens zijn reizen realiseerde hij zich dat het in Nederland zo slecht allemaal niet is. “Je beseft dat je ook met minder toe zou kunnen. Dat je dan ook gelukkig bent. De groei kan niet oneindig zijn, want onze planeet heeft grenzen.”
Natuurlijk ging het ook over zijn vak als cabaretier. “Humor kent geen grenzen”, zei hij. Weijers illustreerde dat aan de hand van een voorbeeld. “In een oudejaarsconference zat een keer een stukje over het jongetje Ruben, dat als enige de vliegtuigramp in Tripoli overleefde. Ik kreeg bericht van zijn pleegouders, of ze wel tv konden kijken op oudjaarsavond. Ik heb die mensen uitgenodigd en ze konden het waarderen. Ik ben ook niet van het schelden of persoonlijk worden. Ik maak woordgrapjes over wat er is gebeurd.”
Zijn nieuwste theatershow Masterclass Geluk is overal uitverkocht. Wat voor Weijers geluk is? “De ultieme balans tussen plezier, genot, tevredenheid en zingeving”, was het antwoord. Moet je dan niet ook verdriet of pijn hebben gekend? “Tja, je moet weten wat koud is om te weten wat warm is. Maar moet je vreemdgaan om te weten wat trouw is? Omarm wat je hebt.”

Daarna was het de beurt aan de lijsttrekkers van de gemeente Drimmelen. Mirjam Schrauwen was naar de Terheijdense notaris Niels Geerse geweest en liet op film zien dat de loting voor de quiz eerlijk was verlopen. In twee groepen namen de lijsttrekkers het tegen elkaar op. De vragen werden gesteld door Mirjam, de score werd bijgehouden door burgemeester Gert de Kok van de gemeente Drimmelen.
In de eerste groep zaten Gijs Broeders van GemeenteBelangen, Hanneke de Bruijne van de PvdA, Riekje van Vugt van het CDA en Tim Simons van de VVD. Allemaal kregen ze een mintuut om hun partij voor het voetlicht te brengen en daar werd vijf minuten gequizd met vragen als ‘hoe veel kost het legen van de kliko’ en ‘van welke Madese schilder hangt werk in Amsterdam en New York’. In deze ronde won Tim Simons.
In de tweede ronde streden de drie andere lijsttrekkers, Jurgen Vissers van Groen Drimmelen, Harry Bakker van de gelijknamige lijst en Teun van de Steenoven van CAB, ook nadat ze alle drie kort hun partij mochten promoten. Na deze sessie kwam de CAB-voorman als winnaar uit de bus.
In de finale trok Teun van de Steenoven aan het langste eind. Hij versloeg Simons met 5-3.

Daarna kwam Gert de Kok nogmaals op het podium, nu in de rol van columnist. Op humoristische wijze liet hij alle partijen de revue passeren en prees hij de ‘lenigheid van geest’ van sommige kandidaten die van de ene naar de partij waren overgestapt. En of het publiek van Spraakvermaak toch wel besefte dat het niet gezellig naar een zondagmiddagcafé gaat, maar dat dit, met Petra Kimmel en Tim Simons in de redactie, eigenlijk een verkapte bijeenkomst van de VVD is. Maar dat Arjen van Drunen, Pvda-kandidaat in Breda, dan wel voor het nodige tegenwicht zorgt.

De laatste gast van de middag was omroepman Jan Slagter. De voorzitter van omroep MAX vertelde over het succes van zijn programma’s. “We luisteren naar wat mensen willen zien. De programmamaker is niet het uitgangspunt. En ja, dan blijkt dus dat we goed luisteren, want veel van onze programma’s scoren goed.” Van Loon zei dat ze serie waarin huismiddeltjes onder een wetenschappelijke loep werden gelegd zo leuk vond. Slagter moest haar teleurstellen: “Dat programma komt niet meer terug.”
Boos is hij over de aangekondigde bezuinigingen in omroepland. “Nu weer 62 miljoen, terwijl er in de vorige kabinetten-Rutte al 200 miljoen euro bezuinigd is. En de Nederlandse publieke omroep is al een van de goedkoopste van Europa. En het is een goede publieke omroep. Door alle verschillende omroepen hoor je verschillende geluiden. Zo kun je zelf je mening vormen.”
Ook de toekomst van de omroep kwam aan bod. “Ja, het kijkgedrag verandert”, weet ook Slagter. “Maar het is niet zo dramatisch als wel wordt verondersteld. Neem gisteren. Drie miljoen mensen keken naar de finale van ‘Wie is de Mol’. Ik verwacht dat het gewone tv-kijken zeker de komende tien jaar nog wel blijft bestaan.”
Natuurlijk ging het gesprek met Slagter ook nog over het Ben Oude Nijhuis in Rotterdam. Hij vertelde over de aanleiding: Ben Oude Nijhuis die in het tv-programma Pauw tegen toenmalig staatssecretaris Van Rijn hoe schrijnend de situatie was in het huis waar ook Van Rijns moeder zat. “Ik dacht dat dat anders zou moeten kunnen. Het was ‘a hell of a job’, maar uiteindelijk hebben we een oud klooster in Rotterdam kunnen kopen en dat ingericht voor zware en wat minder zwaar dementeren. Het is sinds september open. En we hebben ons streven waargemaakt. Waar in andere huizen twee verzorgenden op tien bewoners zijn, hebben wij er drie op tien. En nog is het krap. Maar mensen zeggen wel ‘mijn tante is zo veel gelukkiger hier’. Hun welzijn gaat erop vooruit. Daarmee hebben we dus bewezen dat het kan. En ik hoop een voorbeeld te zijn. Want let wel: er zijn natuurlijk luxe huizen, maar daar moeten mensen fors bijbetalen. Onze bewoners hebben alleen AOW.” Als laatste pleitte Slagter er nog voor dat de zorg terug moet naar de overheid en niet aan partijen in de markt moet worden overgelaten. Dat leverde hem een daverend applaus uit de zaal op.

Voor het programma begon konden mensen hun stem uitbrengen op een van de partijen in de gemeente. Dat deden ze onder het genot van een worstenbroodje van Bakkerij Jürgen en Carolien van Dongen. Van Beest benadrukte toen hij de uitslag bekendmaakte, dat het Spraakvermaakpubliek natuurlijk niet representatief is voor hele Drimmelse bevolking. In de peiling scoorden de PvdA en GemeenteBelangen allebei 5 procent. Daarna volgden CAB met 10 procent, de VVD met 11 procent, het CDA met 18 procent en Groen Drimmelen met 20 procent. Winnaar volgens het Spraakvermaakpubliek is de Lijst Harry Bakker met 31 procent.

Tussendoor zong Charlotte Ruijtenberg twee fraaie Nederlandse liedjes en zoals altijd was er actuele slotlied van Mix.

 

[metaslider id=”5400″]

De foto’s zijn zoals altijd weer van de hand van Tien Mureau