Spraakvermaak actueel en met humor het nieuwe jaar in
14-01-2019
TERHEIJDEN – De eerste Spraakvermaak van 2019 was een gedenkwaardige. Post.nl-directeur Resi Becker beloofde dat de post zoals die nu is nog vele jaren blijft bestaan en Tweede Kamerlid Theo Hiddema liet zijn licht schijnen over Nederland. En tussendoor werd er bij onder meer de quiz, de hort op en de column volop gelachen.
Spraakvermaak begon met het voorstellen van twee nieuwe redactieleden: Jeanne van Oosterhout en Lieke Flipsen. Daarna was er een terugblik op de vorige aflevering, toen Mirjam de hort op ging naar De Efteling. Na afloop van het programma werd er een collecte gehouden. In een filmpje was te zien dat Spraakvermaak-voorzitter Wim Smetsers 700 euro overhandigde aan het Efteling-hotel waar gezinnen met zieke kinderen een vakantieweek kunnen doorbrengen.
Deze keer was oud-wethouder Mark van Oosterhout de gastpresentator. Hij verliet Drimmelen voor Den Haag, waar hij de verbouwing van de Tweede Kamer zou gaan leiden. Inmiddels blijkt hij projectleider voor de vernieuwing van het hele centrum van Den Haag te zijn en daar maakt de verbouwing van de regingsgebouwen deel van uit.
Als eerste ontvingen ze op het podium Resi Becker, directeur post bij Post.nl. Worden er over 10 jaar nog brieven verstuurd? Weten kinderen over 10 jaar nog wat een postzegel is?, vroeg presentator Dik van Beest. Zeker wel, antwoordde Becker. “Natuurlijk, iedereen appt en mailt, maar als je gaat trouwen, laat je dat toch niet via een appje weten? Dan stuur je toch een trouwkaart? Ik geloof zeker dat dergelijke post blijft bestaan.”
Becker is zich ervan bewust dat de postmarkt krimpt. “We zetten in op consolidatie. We bezorgen vijf dagen per week de post en dat zal zo blijven. We bekijken wel hoe het efficiënter kan. Door samenwerking met andere landelijke postbezorgers of door samenwerking met lokale. Want mensen willen gewoon hun post ontvangen. Er wordt minder post bezorgd, maar wat bezorgd wordt, wordt wel gelezen. De zakelijke markt werkt anders. Daar proberen we te sturen. Als poststukken niet per se de volgende dag bezorgd hoeven te worden, kan dat tegen een goedkoper tarief later in de week.”
En postbezorgers die ook pakjes gaan bezorgen? Met speciale jassen? “Ja, daar zijn we mee bezig”, zei Becker. “We noemen het het postvest. We hebben het getest en het is nu ingevoerd in ongeveer een derde van Nederland.”
Becker liet ook nog een kaartje zien, van een postbezorger. ‘Ik zie u nu in een bed in de huiskamer, ik wens u veel sterkte’, was de strekking. Becker: “Postbezorger ben je omdat je dat je graag buiten wil zijn, maar zeker ook omdat je contact wil met mensen. Dit is zo’n voorbeeld. Postbezorgers hebben ook een sociale functie. En dan maakt het niet uit of je in vaste dienst bent of een tijdelijk contract hebt.”
In De Hort Op ging Mirjam Schrauwen naar de mensen die ontbijten bij IKEA. En dat blijken er veel te zijn. Het restaurant zit elke ochtend vol. Het blijkt dat deze mensen hun eigen tafel hebben. “Tja. Als hier andere mensen zitten is dat vervelend, maar dat komt wel goed.” “O, komen jullie uit Terheijden? De Terheijdense tafel zit dáár”, wees iemand anders. Aan die tafel wordt dagelijks het dorpsnieuws doorgenomen. De kok vertelde dat IKEA dezelfde hygiënemaatregelen treft als in een ziekenhuis: “We willen niet dat iemand ziek wordt.” Hij vertelde ook dat het ontbijt van IKEA 1 euro kost en dat dat kostendekkend is. “Maar belangrijker is de sociale functie.” Dat konden de ontbijters beamen: “Het is hier één grote familie”, aldus een van de gasten.
In Streekvermaak was de kersverse prins Tommes I de gast van gastpresentator Mark van Oosterhout. De prins van de Mayenèrs werd tijdens het 11-11-bal gepresenteerd. “Ik vier al zo lang ik me kan herinneren carnaval, maar dit is toch wel anders”, zei hij. “Dan ga je naar de kroeg en kijk je naar de optocht, maar nu besef ik pas echt hoeveel mensen er achter de schermen bezig zijn om er een mooi feest van te maken. Wat dat betreft, het prins-zijn overtreft mijn verwachting nu al. En carnaval moet nog beginnen.”
Als prins carnaval bezocht hij bouwhallen, waar aan carnavalwagens wordt gewerkt. “Al die mensen die daarmee bezig zijn, die er vrije dagen voor opnemen. Die er zoveel tijd en energie in steken. Fantastisch!”
Spraakvermaak ging vervolgens internationaal. Twee Belgen, die allebei in Terheijden wonen, speelden de quiz, Nadia Vekemans en Jiri Smolderen. Vrolijk en gevat gaven ze antwoorden op de vragen, waardoor de zaal aan het lachen werd gemaakt. Jiri won de beker, met 4-3.
De column was deze maand van een oudgediende: Fleur Vlaskamp. Ze had het over het nieuwjaarswensen. Haar moeder kwam er niet altijd even goed van af, maar ze kreeg de zaal wel aan het lachen over goede voornemens, social media, Heel Holland Bakt en de gele hesjes. Zelf vond ze een oranje hesje beter.
De laatste gast van de middag was strafrecht-advocaat en nu FvD-Kamerlid Theo Hiddink. Hij had juist zaterdag het zorghotel verlaten waar hij verbleef na een heupoperatie. Hoe het nu gaat? Of het verantwoord was hier te komen? “Dat zal de tijd uitwijzen. Ik loop sinds drie dagen met krukken en doe oefeningen.”
Hiddema ziet de Tweede Kamer als ‘meest eervolle’ baan. “Als strafpleiter ben je een redenaar. Waar kun je dat nu beter doen als in de Tweede Kamer?!” Hij zei veel gehad te hebben aan zijn achtergrond als advocaat. “Dan zie je echte mensen. De psychologie. Daar krijg je mensenkennis.”
Hij heeft zijn praktijk ontmanteld. “Mensen die ik opgeleid heb, hebben mijn zaken overgenomen, maar één keer maand heb ik nog een zaak. Gewoon, om mijn toga aan te trekken en dat nog even te voelen.” Hij trok een vergelijking met de politiek: “In het strafrecht hebben de advocaat en de officier van justitie hetzelfde dossier, dezelfde feiten. Het gaat om de interpretatie en de argumenten. De rechter beslist. Ik dacht dat dat in de politiek ook zo zou gaan, maar daar gaat niet echt om de feiten en de argumenten. Ik hoop dat dat verandert.”
Zijn partij, Forum voor Democratie, heeft inmiddels meer dan dertigduizend leden, vertelde Hiddema, meer dan de VVD. Bij de provinciale verkiezingen in maart doet zijn partij in alle provincies mee. De partij is druk bezig mensen op te leiden. “Ze komen overal vandaan. Artsen, agrariërs, mensen uit de ‘immigratiefabriek’ die weten hoe het daar mis gaat. Het gaat er soms schools aan toe, maar we willen goede, vakbekwame mensen. En die zijn er zeker.”
Of dan de verkiezingen van Provinciale Staten het einde van Rutte-III inluiden?, wilde Van Beest weten. “Waarschijnlijk verliest de coalitie in de Tweede Kamer de meerderheid in de Eerste Kamer. We zullen Rutte waar nodig dwarsbomen.”
En daarmee kwam het gesprek op het klimaatakkoord, dat Hiddema ‘idioot’ noemde. “Alle deskundigen die nu aan het woord komen hebben er of een andere manier belang bij. Laat ze een stel onafhankelijke deskundigen een paar maanden opsluiten om wetenschappelijke rapporten te bestuderen en daaruit conclusies te trekken.” Is Hiddema daarmee een roepende in de woestijn? “Nee, maar ik ben wel de eerste!”
Ook de Nashville-verklaring die de afgelopen week voor veel ophef zorgde, kwam nog ter sprake. “Politici willen zich profileren, is het niet met Zwarte Piet, dan is het wel met dit. Ik moet aan homo’s denken. Het kan je als homo toch niets schelen dat Van der Staaij zoiets tekent?! De regenboogvlag? Ik heb er nog geen een aan een moskee zien hangen!”
Aan het eind kreeg Hiddema nog even de tijd om zijn visie te etaleren. Hij deed dat door zijn boek te promoten: u kunt hier hier gesigneerd en wel kopen. Dan heeft u gelijk mijn visie.” En die boeken gingen na afloop grif van de hand.
Tussendoor kreeg Victor Boden, die oorspronkelijk breakdancer is maar zich sinds een half jaar op zingen toelegt, de zaal muisstil met zijn vertolkingen van Passenger en Michael Bulbé. En zoals altijd was er het actuele slotlied van Mix.
De foto’s zijn weer van de hand van Tien Mureau