algemeen, seizoen 10, spraakvermaak

Spraakvermaak a gogo is muzikaal feest

29-12-2016

TERHEIJDEN – Een muzikaal feest. Dat etiket is van toepassing op Spraakvermaak a gogo op de laatste donderdag van 2016. Ondanks de mist wisten muziekliefhebbers de grote zaal van Ons Thuis in Terheijden goed te vinden. Daar was de hoofdrol voor The Steves, die voor de muziek zorgden en ook voor Eefke Boelhouwers,  Cor Fijneman en de quiz.

Eefke Boelhouwers sprak vol enthousiasme over haar werk bij de radio en haar liefde voor muziek. Ze zag Og3ne als kleine meisjes nog in de Omroep Brabant-studio en dicht ze nu goede kansen toe bij het Eurovisie Songfestival. Ook denkt ze met veel plezier terug aan de cd die ze samenstelde ter gelegenheid van 40 jaar Omroep Brabant. Presentator Arjen van Drunen liet een stukje horen van die cd, waarop Boelhouwers samen met Rowwen Hèze ‘Somewere between’ zingt. Met lijstjes heeft ze niet zo veel. “De Top 2000, het is appels met peren vergelijken. Bovendien is Radio 2 een concurrent van ons. Maar ik als dan toch mijn favoriet moet kiezen, is dat Elvis Presley met ‘It’s allright mama’. Daar is de rock-’n-roll begonnen.”

De Bredase dj Cor Fijneman maakte in het begin van het dance-tijdperk Breda en de rest van de wereld onveilig, samen met zijn maatje Tiësto. Waar die laatste internationaal nog steeds volle stadions trekt, is Fijneman een andere weg in gegaan. Hij denkt met plezier terug aan zijn optredens in verre oorden als Ibiza, het Verre Oosten en vooral de Love Parade in Berlijn. “Overal waar je keek, voor, achter of opzij, het was één kolkende mensenmassa.” Nog steeds is de dj met muziek bezig. Een optreden van drie uur houdt hij makkelijk vol: “Je krijgt zoveel energie als je al die mensen ziet dansen.” Zijn stijl is minder mainstream dan die van de ‘grote’ dj’s. “Ik heb vernieuwing nodig. Anders blijf ik stilstaan en dat voelt niet goed.” Ook Fijneman werd gevraagd naar zijn favoriete plaat uit de Top 2000. “Ik weet niet of ie erin staat, maar ik zou kiezen voor Jean-Michel Jarre. Daar is de elektronische muziek mee begonnen. Of anders ‘Oxygen’ van Daft Punk.”

De quiz had een andere opzet dan het vorig jaar. Met behulp van app Kahoot kon iedereen die wilde onder leiding van quizmaster Tim Simons meespelen. De deelnemers wisten waar het om ging: de finale tegen de winnaars van vorig jaar Andy Broeders en Joris Rasenberg. 68 mensen deden alleen of met meerderen mee. Ze kregen onder meer lp-hoezen, intro’s, een vertaling, een video, De Sox en meer. Dat Cor Fijneman veel van muziek weet bleek, want ‘fijnevent’ won de quiz en dat was dus de nick van de dj. Hij en secondante Julia Broeders boden in de finale goed tegenwicht, maar konden toch de winnaars van vorig jaar niet verslaan.

Tussendoor vertelde Tim Simons nog het ‘verhaal achter de plaat’, onder meer over ‘You ain’t seen nothing yet’, en ‘I shot the sherrif’. Ook vertelden min of meer bekende Drimmelenaren over hun favoriete plaat in de Top 2000. En tussendoor en na afloop traden The Steves op. Vorig jaar was dat nog een gelegenheidsband voor Spraakvermaak a gogo, maar de samenwerking van toen is de muzikanten zo goed bevallen, dat ze nu als band door het leven gaan. Met leadzangeres Ilonka van Hooijdonk en aangevuld met gastzangers als Sam Knoop, Eefke Boelhouwers en Cor Vissers bleef het nog lang onrustig in Terheijden.

Muziek Spraakvermaak a gogo top 2000