algemeen

SPRAAKVERMAAK 109: BOOTJE VAREN, CARNAVAL, INDIA EN FORMULE 1

12-02-2025

Klokslag half drie klinkt de begintune: Walter van de Calseyde bewondert het kunstwerk en het, volgens hem orgastische, bloemstuk en verrast de aanwezigen met het aankondigen van de dienstdoende muzikanten: Broeders van aandere Moeders. Uit hun teksten blijkt een stevig verlangen naar goed geborste, gebuikte en gebilde Brabantse meisjes om Carnaval mee te vieren. De zaal reageert begrijpend.

Tijd voor de eerste gast: Adriaan Schuller, een van de directeuren van Rondvaartbedrijf De Zilvermeeuw. Hij deelt de leiding met zijn broer die zich meer op het varen focust, terwijl hij het commerciële gedeelte voor zijn rekening neemt. Aangezien het bedrijf veel vaart door Natuurgebied De Biesbosch, proberen ze zo milieuvriendelijk mogelijk te opereren: zo varen hun nieuwe boten Z8 gedeeltelijk, en Z9  volledig elektrisch door de wateren van Maas, Schelde, Rijn en hun zijtakken. In navolging van hen varen er inmiddels ook elektrische binnenvaartschepen, ondanks dat dieselmotoren daar nog steeds de dienst uitmaken. 

Tijdens hun vaartochten staat het plezier van hun gasten op de eerste plaats: eigenlijk bevinden zij zich op een varend restaurant. Een hoogtepunt voor Adriaan was het gastheerschap bij de opening van de nieuwe sluis te Terneuzen, waar twee koningen, Philip en Willem-Alexander, aan boord kwamen.

Na de quiz, terecht gewonnen door de oudste Broer van aandere Moeder, die de vragen van Anouk Koreman het best wist te beantwoorden, betrad de tweede gast het podium: Aletta André. Ze is geboren in Breda, kreeg op de middelbare school les van onze Walter, maar kreeg haar bekendheid door haar werk als correspondente voor o.a. NOS-journaal en dagblad Trouw in India. Toen die baan haar werd aangeboden wist ze amper iets over dat land met meer dan een miljard inwoners, behalve dan er aan de positie en de veiligheid van de vrouw veel te verbeteren viel. Tijdens haar verblijf daar signaleerde Aletta inderdaad vele misstanden, maar ze kon gelukkig ook enige vooruitgang op het spoor komen. Haar speurzin bracht haar tot in Afghanistan: ook dat bezoek bracht het tot een bewonderingswaardige reportage. Hoewel in rapportages over India en Afghanistan de positie van de vrouw zeer negatief in het nieuws komt, ziet Aletta toch nog steeds positieve veranderingen en die geeft ze aandacht.

Internationale bekendheid kreeg ze door haar jeugdroman: “Het meisje dat door India fietste”. Het ware verhaal van Jyoti Kumari, die 1200 km fietste om haar gewonde vader naar huis te brengen, bevat ook alle thema’s die Aletta in haar werk tot onderwerp maakte, zoals kindhuwelijken, het kastesysteem en onveiligheid voor vrouwen. Zelf is Aletta altijd respectvol benaderd. Ze trouwde er en kreeg twee kinderen, maar woont nu, na 15 jaar India, weer in Nederland en werkt nog steeds voor Trouw. Sinds Sonja Barend Mick Jagger op tv ondervroeg, heeft er niemand zo trots als interviewer op een podium gezeten als nu onze Walter!

Vervolgens nam Christ van den Diepstraten plaats achter de katheder, eindelijk aan de beurt in Spraakvermaak en wel op eigen verzoek! Na enkele straatnamen uit ons dorp van vraagtekens te voorzien, gaf hij de controverse tussen Made en Terheijden nieuwe diepte, maar gelukkig wel op hilarische wijze. Daarna brachten de Broeders de handjes nog maar eens de lucht in.

Tijd voor onze laatste gast: Nelson Valkenburg, verslaggever voor Viaplay van de Formule1-races. Als zoon van een autoracer is het natuurlijk de absolute top voor een journalist om de F1-races te mogen verslaan. Samen met jeugdvriend Melroy Heemskerk zit hij, omringd door monitoren in een hokje op alle circuits van de wereld te kijken naar Max Verstappen en zijn collega’s. Zijn benoeming viel niet direct in goede aarde; dat leverde behalve kritiek ook veel beledigingen op, tot aan doodsbedreigingen toe in de (a-)sociale media. Nederland is zo langzamerhand steeds minder tolerant. Nelson noemde als voorbeeld dat hij in het geboorteland van zijn partner rustig hand-in-hand over straat kan: daar kun je hier beter niet aan beginnen.

Uiteraard is Nelson een groot bewonderaar van Max Verstappen. Hij noemt hem superprofessioneel en altijd zichzelf. Dat kan wel eens ruw overkomen. Helaas ziet Nelson hem in het nieuwe seizoen niet opnieuw wereldkampioen worden: de andere wagens zijn sneller. 

Het laatste woord is zoals altijd aan Tja. 

De kaartverkoop voor komend seizoen(€19,50) start op 8 maart van 14.00 tot 16.00 in het Witte Kerkje!

Tekst Giel van Fessem

Foto’s René Schotanus

Fotoalbum