Spraakvermaak 102 over jongensdromen én voor jezelf opkomen
22-01-2024
Wat doe je als een gastpresentator op het laatste moment verhinderd is? Dan vraag je de columnist die ook al heel wat noemenswaardige interviews op haar naam heeft staan of ze bij wil springen. Gelukkig antwoordde Martine Huijbregts volmondig ‘ja’ op deze vraag van presentator Henk van Ingen en maakte ze twee Spraakvermaakdebuten in één. Mede dankzij dit duo, maar niet allerminst door de interessante gasten, muziek, kunst en humor was Spraakvermaak 102 er weer eentje voor in de boeken.
Corona en z’n nasleep met Johan de Vos
Als eerste verwelkomden Henk en Martine, uiteraard aan de statafel onder het genot van een biertje (overigens nog niet geserveerd op bovenstaande foto), Johan de Vos van café Boerke Verschuren in Breda. Deze vicevoorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda vergaarde nationale bekendheid met zijn verzet tegen de beperkingen die door de overheid werden opgelegd tijdens coronatijd en kreeg van het Algemeen Dagblad de geuzennaam Kruisridder van de horeca opgeplakt.
Maar er ging vóór het verkrijgen van deze bijnaam nog heel wat vooraf, vertelt hij op het podium. Want, benadrukt hij: horecaondernemers waren een van de eerste bedrijven die vrijwillig hun deuren sloten. “Het was geen onwil, maar er werd steeds meer bij de horeca neergelegd. De regels werden in Den Haag bedacht en het was een soort bingo wat we nu weer zouden gaan krijgen.” Toen het Valkenbergpark vollag en de terrassen niet open mochten, was de maat vol. Parken vol, maar terrassen leeg. “Ik wil overal aan meewerken, maar we moeten het niet te gek gaan maken met elkaar.” Ook als dat een boete op zou leveren.
Wie denkt dat we de coronaperiode nu achter ons hebben gelaten, moet eens met een horecaondernemer praten. Velen zitten met schulden die binnen vijf jaar terugbetaald moeten worden. “Je gaat een grote saneringslag in de horeca zien. Je ziet het nu al een beetje gebeuren links en rechts, dat panden leegstaan.” En juist deze ondernemers zijn extra vatbaar voor ondermijning, legt De Vos uit. Ook hijzelf heeft daar mee te maken gehad en is niet bang hierover te vertellen. Door het geven van presentaties wil hij anderen juist weerbaar maken. Want dat is enorm van belang. “Sommigen kunnen die verleiding niet weerstaan. Als je dat gaat doen, dan heb je een probleem. In zulke situaties zin werk en privé niet meer gescheiden”, deelt hij hierover.
Renzo Veenstra: nieuws is alles wat je raakt
Als tweede hoofdgast nam hoofdredacteur Renzo Veenstra van Omroep Brabant plaats op het podium. “Nu doet psv het goed, maar als het niet goed gaat, is het wel óns kut-psv”, legt hij de de trots van Brabanders en daarbij kracht van regiojournalistiek uit. Hij heeft op veel plekken in Nederland gewerkt, maar, echt waar, “nergens zag ik zo’n warme samenhang tussen mensen als hier onder de rivieren”.
En dus was de toon wel gezet. Er werd verder gepraat over wat nieuws is (alles wat je raakt), waar ethische grenzen liggen en hoe verschillende kanalen ingezet worden voor een divers publiek. Ja, wij Brabanders zijn een leuk volk, maar is het niet lastig om van één Brabantse identiteit te spreken? “Ik denk dat het verschil tussen oost en west best meevalt. We zijn allemaal mensen”, aldus Veenstra. Kritieken dat het bij Omroep Brabant alleen maar over Eindhoven gaat, is volgens hem niet waar. Overal zitten verslaggevers en wordt er samengewerkt met lokale omroepen.
Nee, Veenstra blijft als het aan hem ligt voorlopig nog wel even zitten bij “de mooiste omroep waar ik ooit heb gewerkt.” Snel, professioneel, hoog bereik en tegelijkertijd een vriendelijke mentaliteit. Zijn grootste trots? De documentaire over Moederheil, een voormalig Bredaas doorgangshuis voor ongehuwde moeders. “Ik moest huilen toen ik het zag, het was zó emotioneel.”
Het jongensboek(strip)verhaal van Rob van Bavel
Stripfanaten konden hun hart ophalen bij derde hoofdgast stripuitgever Rob van Bavel uit Oosterhout. Hij liet stripblad Eppo uit de dood herrijzen, heeft een eigen uitgeverij en is organisator van het jaarlijkse stripfestival in Breda.
Hoe hij de tekeningen van idool Don Lawrence in bezit kreeg, leest dan ook een beetje weg als een jongensboekverhaal. Hij ontmoette hem als tiener op het stripfestival in het Turfschip. “Meteen een feest voor mij, al die helden uit mijn jeugd waren daar”, verwijst hij naar stripfiguren als Billie Turf, Storm maar ook Agent 327. Lawrence zat achterin en maakte in zijn boek een tekening van Roodhaar, vriendin van Storm. “Mijn kostbaarste bezit op dat moment.”
Hij richtte de Don Lawrence fanclub op en kwam hierdoor in steeds meer contact met de stripkunstenaar. Uiteindelijk heeft hij een heel aantal ook onbekende strips van hem overgenomen. Van Bavel stapte over uit het onderwijs en bouwde zijn Uitgeverij L langzaam op. In 2008 nam striptijdschrift Eppo over en blies het nieuw leven in. Het heeft 6000 abonnees.
Een stukje zoetigheid
Hoe zit dat nu eigenlijk met het Drimmelens snoepje? Mirjam en Boudy komen in hun zoektocht naar de Drimmelense lekkernij steeds dichter tot de perfécte lekkernij. Om de smaak verder te bepalen, gingen ze langs bij de burgemeester Boy Scholtze: “Drimmelenaren zijn open, gastvrij, harde werkers, maar ook heel verschillend”, typeerde hij de inwoners. Op straat deden ze een smaaktest. En wat bleek, de burgemeester had nog gelijk ook: de uitkomsten over de favoriete zoetigheid zijn heel divers. Wat wordt het nou? Wordt vervolgd…
De smartphoneverslaving van jong en oud
Martine Huijbregts verruilde de gastpresentatorstoel voor de spreekstoel en bracht vanuit daar haar column over mobieltjes in de klas. De docente weet er namelijk zelf ook alles van hoe verslavend het apparaatje kan zijn. Maar, wat gunt ze de leerlingen toch ook een prikkelarme schooldag. Vooruit, uit coulance, zal ze ook haar mobieltje niet meer op het bureau leggen tijdens de les. “En dan kan ik uit het zicht van alle leerlingen mijn eigen verslaving voeden. Ik maak me eigenlijk nog maar over een ding zorgen: dat de ouders van de kinderen uit mijn mentorklas míj gaan appen over het avondeten. Misschien wordt het tijd voor een nieuw nummer…”
Quiz, kunst en muziek
De ‘Dry January’ quiz werd gespeeld door zytholoog Huub van Dijk en Melanie de Wijs van ’t Hart in Made. De winst ging naar Melanie met 5-0.
Muziek was er natuurlijk ook. Sam en Merijn Knoop kregen met hun swingende medley de handen op elkaar in het publiek. TJA verzorgde door de teksten van Anouk Koreman zoals altijd weer het immer actuele slotlied.
Het kunstwerk van de maand kwam van Guy de Hoop. Met zijn werk ‘Als de wereld valt’ verkent hij de intensiteit van overhaaste verliefdheid en passie. Hij werd hierdoor geïnspireerd door het gelijknamige nummer As the World Falls Down (1986) van David Bowie.
Foto’s: René Schotanus