Spetterende start vijftiende seizoen
11-10-2021
Spraakvermaak beleefde zondag de eerste aflevering met publiek sinds de coronacrisis in De Gouden Leeuw in Terheijden. Met Albert Verlinde, commissaris van de Koning Ina Adema en NAC-directeur Mattijs Manders was het een geweldige start van het vijftiende seizoen.
Zoals inmiddels traditie is opende burgemeester Gert de Kok van Drimmelen het seizoen. Ook hij was blij dat er – onder voorwaarden – weer meer mogelijk is. Hij heeft het afgelopen seizoen online gekeken en is blij dat deze mogelijkheid blijft bestaan voor mensen die niet live aanwezig kunnen zijn. Om die online-afleveringen mogelijk te blijven maken, had de gemeente Drimmelen een cheque van 2000 euro voor Spraakvermaak. “Zo kan iedereen mee blijven doen”, zei De Kok.
De gastpresentator was deze keer Tim Simons. Hij is lijsttrekker voor de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in Drimmelen, en in het dagelijks leven assistent van staatssecretaris Wiersma, die nu ook de taken van minister Koolmees heeft overgenomen. Simons stond bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op plaats 52 op de kandidatenlijst.
Zijn droom is minister van Onderwijs te worden. Deze komt zo toch wel heel dicht bij, dacht presentator Dik van Beest. “Nou, om Kamerlid te worden heb ik nog twaalf wachtenden voor me. Ik ga nu vol voor de gemeenteraadsverkiezingen. En als ik Kamerlid word, ga ik dat doen. Daarna zien we wel verder.”
Daarna introduceerde Dik van Beest het Kunstwerk van de Maand, dit keer een bronzen beeld van de hand van Joris Gaymans. Met de aanbeveling eens in diens galerie en beeldentuin aan de Plukmadestraat in Made te gaan kijken.
Algemeen directeur van NAC Breda Mattijs Manders was de eerste podiumgast. Hij zei dat hij over alles gaat behalve over voetbal. “Maar ja, ik werk natuurlijk wel bij een voetbalclub.” En dus ging het over de slechte start van de competitie, over uitblinkers als Thom Haye en over het inzetten van jeugdspelers, omdat een flink aantal basisspelers geblesseerd was. “Voor de slechte seizoenstart is best wel een verklaring, maar dat is niet wat de mensen, de supporters willen horen.”
Manders zei voor NAC gekozen te hebben, omdat daar altijd wat gebeurt, er altijd wel tumult is. “Ik was directeur van ADO Den Haag, daarna directeur van de Eredivisie-CV. Dat was best leuk, maar ik miste de wedstrijden, de reuring. Ik had voor een wat gezapige club kunnen kiezen, maar dat is niet wat ik wil. NAC leeft, in de regio, bij de supporters. Dat is wat ik wil.”
Of Manders genoeg het gesprek met die supporters aangaat, wilde Simons weten. “We proberen op allerlei manieren te communiceren, we hebben overleg met de supportersraad, we doen veel via NAC-tv. We proberen zo goed mogelijk uit te leggen wat we doen, maar we kunnen het niet altijd iedereen naar de zin maken.”
Als directeur van NAC is Manders ook de man die de lange termijn in het oog moet houden. De club staat in de verkoop en wil een nieuw stadion. “Met die verkoop ben ik als directeur maar heel zijdelings betrokken. Dat is aan de aandeelhouders, die gisteren bekend hebben gemaakt dat er met een partij exclusiviteit over de verkoop is bereikt. Maar ook deze partij moet zich aan het manifest houden. Daarin staat wat de waarden van NAC zijn. De koper moet die respecteren.”
“Dat stadion is een ander verhaal”, ging Manders verder. “We denken dat NAC terug naar de eredivisie moet, maar hebben bijvoorbeeld heel weinig skyboxen. Dat zal moeten veranderen. We hebben ook weinig mogelijkheden om het stadion door de week te gebruiken voor seminars, congressen, wat dan ook. Dat is onvoordelig. Het kan nieuwbouw zijn. Het CSM-terrein zou mooi zijn, maar dat is bijna niet haalbaar. Maar een fikse verbouwing kan ook.”
De nieuwe commissaris van de Koning Ina Adema was de volgende podiumgast. Ze begon in Brabant in coronatijd en dat vond ze wel een nadeel. “Je wil mensen ontmoeten, ik ga alle gemeentes in Brabant af. Maar dat was dus moeilijk in het begin. Gelukkig kan er nu meer.”
Adema kent Nederland vrij goed inmiddels. Ze zat op de middelbare school in Friesland, was onder meer wethouder in Deventer, burgemeester in Veghel en Lelystad en is nu commissaris van de Koning. Ze ziet hoe belangrijk het verenigingsleven in Brabant is. “Dat is zo anders in Lelystad. Dat is een heel jonge gemeente. In Brabant doen mensen dingen met elkaar, voor elkaar. Het zit echt in het dna. Je ziet het ook aan het aantal koninklijke onderscheidingen. Brabant heeft er veruit de meeste van alle provincies.
Natuurlijk ziet Adema ook de mindere kanten van de provincie, zoals het grote aantal drugslabs. “Dat is een complex probleem”, zei ze. “Ik denk dat we sowieso meer politiecapaciteit nodig hebben. Maar ik doe ook een beroep op de mensen: Met drugsgebruik hou je de productie in stand. En verder: signaleer en meldt verdachte situaties.”
Maar ziet ze in Brabant vooral kansen: “Economisch gezien zijn we de tweede provincie van het land. Het heeft geen zin om als een Calimero naar Den Haag te gaan, zo van: wij willen meer geld. Den Haag heeft ons echt wel in het vizier. Het is geen toeval dat het enige verkiezingsdebat buiten Den Haag/Hilversum dit jaar in Brabant was.”
De quiz daarna ging tussen de goochelaars Jan Stoop uit Tilburg en Erik van Beijnen uit Made. En natuurlijk toonden ze hun kunnen op het podium. Stoop met een truc met touwtjes die hij als cirkels om zijn arm deed, om ze daarna als slinger te presenteren. En Van Beijnen met een kaarttruc, waarbij het zowel om de voorkant als om de achterkant van de kaarten ging. In de quiz ging het even gelijk op,maar daarna pakte Stoop de voorsprong die hij niet meer weggaf. Het werd 5-3.
Mirjam gaat al vijf seizoenen de Hort op. Met de cameramensen Wim Smetsers en Petra Kimmel besprak ze hoe het verder moest: we hebben zo ongeveer alles al gehad? Te zien was hoe ze overlegden en bedachten dat Mirjam aan het eind van het seizoen 5 minuten op nationale tv te zien zou moeten zijn. Hoe doe je dat? Met videoberichten aan BN’ers. Zo ging er ook eentje naar Kees Tol, die zocht immers Simon & Garfunkel en Abba. Dus toog het Hort-op-trio, met aanhang, naar Volendam, op zoek naar Kees Tol. Of ze hem vinden, is te zien in de volgende aflevering.
De column was deze keer van burgmeester Gert de Kok, ook welhaast een traditie aan het begin van een nieuw seizoen. Dik van Beest had gesuggereerd om een verhaaltje te houden over een bestuuder in coronatijd. “Maar volgens mij is iedereen daar wel helemaal klaar mee, toch?” Een applaus uit de zaal was zijn deel. Toch vertelde hij over zijn rol als burgemeester in coronatijd. “Je mist de ontmoetingen met mensen. We probeerden het op een andere manier te doen. Ik heb filmpjes gemaakt voor op de website van de gemeente. Die verdienen geen Gouden Kalf, maar werden gelukkig wel goed ontvangen.”
De Kok oogstte nog een applaus uit de zaal: met de mededeling dat in de gemeente Drimmelen ruim 90 procent van de mensen gevaccineerd is. “Maar laten we niet vergeten dat we ook ruim 3000 besmettingen hebben en dat helaas 32 mensen in onze gemeente zijn overleden aan corona.”
De laatste gast op het podium deze middag was theaterproducent en tv-maker Albert Verlinde. Hij verkocht zijn theaterbedrijf omdat hij het wat rustiger aan wilde doen. Hij produceerde musicals over onder anderen Ramses Shaffy en Wim Sonneveld. Moet er nu een musical over zijn leven komen? “Nee, zeg!” Toch dacht hij wel over die vraag na: “Musicals moet een thema hebben. Het mijne zou zijn: ga er vol voor. Dat is wat ik altijd heb gedaan. Iets kan mislukken, maar dan heb ik er wel al mijn passie voor gegeven.”
Verlinde wilde zijn theaterbedrijf verkopen, maar door corona liep dat vertraging op. “De theater- en evenementenbranche is hard getroffen. En dan ruzieden theaters en theatermakers ook nog over corona. Trek één lijn! Je kunt het best oneens zijn, maar doe dat niet in het openbaar. Ik ben blij dat er nu weer meer kan. Juist voor al die mensen die met zoveel passie hun voorstellingen maken.”
Als tv-maker stond Verlinde aan de wieg van programma’s als Shownieuws en RTL-Boulevard. Waarom die zo succesvol zijn? “Het is lekker beppen. Het zullen mijn Brabantse genen wel zijn. Het is een soort buurtgevoel.”
Vrij onverwacht werd Verlinde ook nog politicus. Hij stond als lijstduwer voor de VVD op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Vught en kreeg voldoende voorkeursstemmen om een zetel in te nemen. Dat deed hij. “Het is geen grap, wel uit de hand gelopen. Maar ik vind het echt leuk! Ik was directeur van een bedrijf en iedereen kon meepraten, maar uiteindelijk hakte ik de knoop door. In de raad kan dat niet, daar moet je het eens worden met elkaar. Dat is een mooi proces.”
Toch kruipt bij Verlinde het bloed waar het niet gaan kan. Hij gaat weer een musical produceren, dit keer Dagboek van een Herdershond. “Met Toneelgroep Maastricht. Die moet volgend jaar op de planken staan. Daar kijk ik erg naar uit.”
Na afloop was er zoals altijd weer het actuele slotlied van Mix, dit keer in de zaal. Met zichtbaar plezier bezongen Alex Broekaart, Judo Rasenberg, Janette van der Aa en Theo den Exter hun kijk op de middag.
Tussendoor was er muziek van Sjoek de Vries uit Hooge Zwaluwe die twee fraaie ballads zong.