13/03/2016: Politiek, kunst en criminaliteit in laatste Spraakvermaak van het seizoen
14-03-2016
TERHEIJDEN – De laatste Spraakvermaak van dit seizoen was er een om in te lijsten. De volle zaal van Ons Thuis zag veel variatie en boeiende gasten onder wie kunstenares Ans Markus, officier van justitie Bart Nieuwenhuizen en oud-minister Annemarie Jorritsma.
Gastpresentator deze keer was Angelina Schets, redactielid van Spraakvermaak en als zodanig onder meer bekend het Pontje en Angelina’s Schetsboek. Ze gaat daarmee stoppen en nam op deze manier afscheid van het publiek.
Ze ontving samen met presentator Dik van Beest Jack Rasenberg, de voorzitter van de Wagenbergse voetbalvereniging VCW. Die club stond ook centraal in de foto’s die hij had meegenomen. Hij ging in op de rijke geschiedenis van de vereniging, de al jaren bestaande uitwisseling met een Engelse club en het belang van de club voor het dorp. “We zijn een sociaal bindmiddel.”
Rasenberg zei een terugkeer in de gemeentelijke politiek niet uit te sluiten, maar dan niet meer voor Lijst Harry Bakker zoals voorheen. “Ik vond het raadswerk echt leuk om te doen. Maar als ik terugkeer wordt het waarschijnlijk voor de VVD.”
Daarna nam Ans Markus plaats op de bank. Ze vertelde open over haar schilderijen, waarvan de bekendste de vrouwen in windsels zijn. “Na een slecht huwelijk van tien jaar had ik eindelijk de moed gevonden om te scheiden. Ik was op een punt in mijn leven dat ik me kwetsbaar voelde, me het liefst wilde verstoppen. Dat uitte ik met die windsels. Mijn dochter stond model, want ik had geen geld om een model te betalen. Later is dat gelukkig goed gekomen. Maar ik merk aan reacties van mensen dat die schilderijen voor anderen nog steeds actueel zijn, dat er nog steeds mensen zijn die zich erin herkennen, die nu door zo’n kwetsbare periode gaan.
Ze vertelde ook over de portretten die ze van –toen nog- koningin Beatrix maakte in opdracht van de gemeente Tilburg. “Ik vond het doodeng om naar het paleis te gaan, maar ze is heel aardig en stelde me erg op mijn gemak. Ik kon schetsen en rondom haar lopen wat ik wilde.”
Markus roeide met haar realistische kunst in tegen de abstracte stroom. “Ik heb respect voor kunstenaars die abstract werken maken en het zou fijn zijn als zij wat meer respect voor realistische kunst zouden hebben”, zei ze daarover.
De quiz ging het oog op het zomerseizoen tussen Jeanne Driessen en Ruud Taks van de zwembaden het Puzzelbad en de Randoet. Ze denken dat beide baden zeker nog toekomst hebben. “Kijk maar naar het aantal abonnementen dat we nog ieder jaar verkopen.” De stand werd uiteindelijk 3-3 en ook de shootout bracht geen uitkomst. De beker zal nu afwisselend in Terheijden en Made staan.
In Angelina’s Schetsboek ging het over de Terheijdense brandweer en met name de opleiding. Brandweervrijwilliger in opleiding Philip Wouters liet zien wat er allemaal bij komt kijken. Hij roemde vooral het hechte team en de gezelligheid onderling.
In Talent & Co ontvingen Tim Simons en Arjen van Drunen oud-minister en nu voorzitter van de VVD in de Eerste Kamer Annemarie Jorritsma. Niet omdat zij een aanstormend talent is, maar omdat zij haar talent al lang bewezen heeft. Ze pleit voor meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. “In de politiek, bij gemeentes en bij bijvoorbeeld de politie gaat het beter, maar bij zestig procent van de grote bedrijven zitten er geen vrouwen in de raad van bestuur of de raad van commissarissen. Dat moet anders, desnoods met een opgelegd quotum.”
Ze sprak ook over haar tijd als burgemeester van Almere. Toen daalde de bijvoorbeeld het aantal inbraken. “Dan kan alleen als iedereen z’n steentje bijdraagt, politie, winkeliers, burgers. Er werden WhatsApp-groepen opgericht, mensen gingen ‘s avonds uitgebreid met de hond wandelen. Mijn verdienste is daarbij misschien geweest de mensen te activeren. Ik zie ook wat in West-Brabant gebeurt. Je kunt die criminaliteit alleen een halt toeroepen als je met z’n allen in opstand komt.”
Verder vindt Jorritsma dat het politieke systeem zoals we dat nu kennen, op de schop moet. “Straks heb je vier of vijf partijen nodig voor een coalitie. Dat is haast niet te doen. Hoe het dan wel moet? Daar moet een adviescommissie zich maar over buigen. Het liefst zonder dat er een grondwetswijziging aan te pas hoeft te komen, want dan ben je weer acht jaar verder.”
Zoals alle gasten in deze rubriek liet ook Jorritsma een kleinigheidje achter: “Een vrouw kan niet zonder smartphone en zonder lippenstift. Mijn telefoon gaat wat te ver, daarom laat ik het doosje achter!”
Columnist Wim Daniëls schoof ook nog even aan op de bank, voor hij in de preekstoel ging staan. Hij vertelde over zijn nieuwe boek ‘De Tambour-maître’, een verhalenbundel waarin taal nu eens niet een belangrijk rol speelt.
Daarna vertelde hij hilarisch over zijn virtuele bezoek, via Google Maps, aan Terheijden. “De Haven? Een plaats voor een paar bootjes, bedoel je. En de mensen van de Markstraat 31 mogen wel eens wat aan hun tuin doen.”
Bart Nieuwenhuizen is hoofdofficier van justitie in Den Haag. Hij woont in Breda en kwam regelmatig in Terheijden. “Mijn zoons zaten hier op karate.” Het gesprek ging echter vooral over criminaliteitsbestrijding en opsporing. “Er gebeurt veel , maar niet genoeg”, gaf hij toe. “Er worden bijvoorbeeld veel hennepkwekerijen geruimd, maar er is niet altijd gelegenheid om door te rechercheren. Uit te zoeken hoe de organisatie erachter werkt. Nu is er een taskforce van 150 man die zich exclusief met hennepteelt bezighoudt. In een afgeluisterd telefoongesprek tussen twee criminelen hoorden we ‘we doen maar even rustig aan in Brabant’.” Legaliseren van softdrugs ziet hij niet zo zitten: “Dat moet je alle internationale verdragen opzeggen. Dat is niet handig.”
Terrorismebestrijding heeft ook Nieuwenhuizens aandacht. “We zijn goed ingelicht”, zei hij. “We hebben goed in beeld wie dreigt te radicaliseren. De omgeving van zo iemand meldt dat ook. Dat zie ik in Parijs nog niet snel gebeuren.”
Ook het sluiten van deals met criminelen kwam aan bod. De officier van justitie probeerde de zaal gerust te stellen. “Je sluit deals met mensen met wie je helemaal niet om wil gaan. Maar soms moet je wel. Dan weegt het algemeen belang zwaarder. Als we met één deal bijvoorbeeld acht moorden op kunnen lossen. Maar die deals zijn per jaar op de vingers van één hand te tellen. En het is ook niet zo dat beschermde getuigen allemaal op Ibiza zitten. Soms zitten ze ook jaren in Wladiwostok.” Over de beruchte Teeven-deal zei Nieuwenhuizen dat dat nu niet meer kan gebeuren. “Dat is zeventien jaar geleden. Een pioniersfase. Nu zijn er strakke regels.”
Als hij naar zijn toekomst kijkt ziet hij zichzelf eerder als rechter dan als minister van Justitie. “Mijn doel is mensen uit de samenleving halen die die samenleving verzieken.”
Tussen de gesprekken door was er vrolijke muziek van het Familie-orkest Van Geel. Zoals altijd zong Mix het actuele slotlied, nu met als extraatje een ode aan Petra Kimmel, die het lied al negen seizoenen lang elke aflevering heeft gemaakt.
Kimmel nam als voorzitter van Spraakvermaak afscheid van Angelina Schets en ook van Antal Adriaanse, de webmaster van Spraakvermaak. Ook hij geeft na negen seizoenen het stokje door.
Foto’s: Tien Mureau