algemeen, seizoen 10, spraakvermaak, verslag
Passie voor duurzaamheid en verbinding bij Spraakvermaak
13-03-2017
TERHEIJDEN – Klimaatverandering, duurzaamheid en verbinding waren de thema’s van de laatste Spraakvermaak van dit seizoen. Het mooie weer weerhield het publiek er niet van naar Ons Thuis te komen voor gasten als meteorologe Margot Ribberink en schrijver/oud-politicus Jan Terlouw.
Presentator Dik van Beest stelde zoals altijd eerst de gastpresentator voor, deze keer Janet Crezee uit Lage Zwaluwe. Ze vertelde kort over haar watersportbedrijf en haar vrijwilligerswerk in het dorp. Daarbij ging het vooral de ‘social sofa’, een bank waar iedereen die iets kwijt wil op kan zitten en dat kan vertellen. Deze sofa heeft inmiddels een eigen Facebookpagina.
Daarna veranderde de gebruikelijke volgorde van het programma. Voor de rubriek De Hort Op interviewde Mirjam Schrauwen Spraakvermaak-oprichter Frans Adriaanse, die na tien jaar stopt met zijn werk voor de redactie. Hij vertelde over het ontstaan van het programma en dat hij het succes ervan niet had kunnen voorspellen. In het filmpje kwamen ook Petra Kimmel en Wim Smetsers aan het woord. Kimmel stopt als voorzitter van Spraakvermaak, Smetsers neemt die taak van haar over.
Aansluitend bedankte Petra Kimmel Frans voor alles wat hij voor Spraakvermaak heeft gedaan. Hij kreeg onder meer bloemen en een seizoenkaart voor het leven. Frans’ vrijwilligerswerk, niet alleen voor Spraakvermaak, maar ook voor onder meer Thebe, de VVD en het vrijetijdsplatform in Drimmelen, bleef in de gemeente niet onopgemerkt. Burgemeester Gert de Kok reikte Frans daarom de Bronzen Bever uit. Frans zei in een kort dankwoord ‘zeer vereerd’ te zijn.
Beeldgast was de Terheijdense Irene Rompa. Ze zette zich voor de internationale TEDx-organisatie in voor duurzaamheid en heeft nu het project de Tevredenlander. Ze zegt het belangrijk te vinden iets bij te dragen aan een betere wereld, ook al is het maar een druppel op een gloeiende plaat. Met de Tevredenlander wil ze laten zien wat er wél goed gaat in Nederland. “Denk daarbij aan de goede infrastructuur, de goede gezondheidszorg. Mensen laten veel berichten achter op de website. Dat is heel inspirerend.”
Duurzaamheid was ook een van de speerpunten in het gesprek met meteorologe Margot Ribberink. Ze werkt sinds 27 jaar voor Meteo Group – voorheen Meteo Consult – en geeft als zodanig weersvoorspellingen voor landelijke en regionale omroepen, maar ook voor bijvoorbeeld de nautische sector en de landbouw. “Extreem weer zal door de klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Denk aan de enorme hagelbui vorige zomer in Oost-Brabant of aan Pinkpop 2012. De oplossing is de CO2-uitstoot terug te dringen, maar dan nog ben je er niet. Dat heeft nog een na-ijleffect van vijftig jaar. Ik heb geen positieve boodschap, wel een realistische. Ik ben strijdvaardig. Er moet echt een gedragsverandering plaatsvinden, zowel bij de mensen als bij de politiek. Ik vind het jammer dat we er zo weinig over horen in de verkiezingscampagne.”
De quiz ging daarna tussen de slijters Jeroen van Dongen uit Terheijden en Ron Laurijssens uit Made. Laurijssens dreigde te winnen, bij de laatste vraag stond hij één punt voor. Hij gaf expres een fout antwoord: “Ik wil de shoot-out ook spelen”, was zijn motivatie. Dat was de vraag ‘hoeveel slijterijen waren er vorig jaar in Nederland’. Beide heren gokten en Laurijssens zat er het dichtste bij, zodat hij alsnog met de beker naar Made ging.
In Talent & Zo ontvingen Arjen van Drunen en Tim Simons twee politieke talenten. Thierry Aartsen staat 46e op de kandidatenlijst van de VVD en Martijn de Kort 25e op de lijst van de PvdA. Aartsen is raadslid in Breda, De Kort Statenlid in de provincie Noord-Brabant. Met hen ging het over zaken als ontslagrecht en drugscriminaliteit in Brabant. De verschillen tussen de twee waren niet echt groot. Ze stellen dan ook Brabantse politici een vuist moeten maken in Den Haag en de verbinding moeten zoeken. Zoals gebruikelijk hadden de twee iets meegenomen: Aartsen een hoesje – ‘de cd zat in mijn auto toen mijn cd-speler gejat werd’ – van een cd van een vriend: “Die gaat voor zijn passie, dat vind ik mooi.” De Kort bracht een PvdA-roos mee. “Daardoor kom je altijd met mensen in gesprek, dat is belangrijk.”
Schrijver/columnist Wim Daniëls begon over de ‘chaos in de politiek’. “De Vos bij de PvdA, terwijl je die toch echt bij de PvdD zou verwachten. En Kuzu schijnt vertaald ‘lammetje’ te betekenen.” Daarna hield hij zijn column over ‘de baarmoeder’, waarmee hij de lachers op zijn hand kreeg. In een gesprek op het podium vertelde hij over de aanleiding van het gelijknamige boek dat binnenkort verschijnt. “Op de tribune van PSV zit ik naast een gynaecoloog, Dick Schoot heet die man, Schoot echt waar. Hij zei een boek te willen schrijven over de baarmoeder, maar daar wat hulp bij nodig te hebben. Ik ben me erin gaan verdiepen en het is een zeer fascinerend orgaan. Het is een heel toegankelijk boek geworden voor een breed publiek. Wist je trouwens dat iedereen begint in de baarmoeder als meisje? Pas later wordt onder invloed van hormonen het geslacht bepaald.”
Het laatste gesprek van de middag was met schrijver en oud-politicus Jan Terlouw. Hij kwam rechtstreeks van het D66-congres in Rotterdam. “Heel gezellig, veel jonge mensen en een feestelijke stemming. D66 is in de winning mood.” Terlouw kwam in november in de schijnwerpers te staan door zijn optreden in het tv-programma De Wereld Draait Door, waarin hij het had over klimaatverandering en duurzaamheid, thema’s die hem na aan het hart liggen. Ook had hij het over vertrouwen en het ‘touwtje uit de brievenbus’. “Dat bleek het juiste knopje te zijn. Mensen hebben behoefte aan vertrouwen. Als je dat mist, ben je ongelukkig.”
Ook Terlouw mist in de verkiezingscampagne het thema klimaatverandering. “Duurzame energie is veelal gratis, zon en wind. Alleen het winnen ervan kost geld, maar het schept bijvoorbeeld ook werkgelegenheid. Het klimaatprobleem is een probleem van de samenleving en de politiek. De overheid moet duurzame energie stimuleren. Daar heeft ze wel macht voor, hoor. De politiek kan tegen bedrijven zeggen aan welke voorwaarden ze moeten voldoen, willen ze zich in Nederland vestigen. Als ze daarmee vandaag begint, kan het probleem beheerst worden.”
Terlouw wil vooral kijken naar wat mensen verbindt in plaats van naar verschillen. “Zo heb ik de voorzitters van de jongerenafdelingen van de politieke partijen bij mij thuis uitgenodigd. Ze zijn alle tien gekomen. Het was verrukkelijk om te zien hoe zij de ideologische discussie aangingen. Daar wordt de samenleving beter van.”
Terlouw blikte ook terug op zijn lange politieke carrière. “In mijn tijd waren er demonstraties tegen de neutronenbom of abortus. Tegenwoordig gaat het alleen maar over geld, met uitzondering van de demonstratie tegen Trump. De solidariteit tussen mensen neemt af en dat is niet goed. We zijn geen maatschappij, we zijn een samenleving. Daarvoor is vertrouwen nodig. We moeten een betere aarde achterlaten.”
De muziek tijdens Spraakvermaak werd verzorgd door Charlotte Ruijtenberg en Alexandra van Riel die begin mei ook zingen in Vluchtweg, de Drimmelense versie van ‘The Passion’. En zoals altijd was er het actuele slotlied van Mix
Spraakvermaak is er weer op zondag 8 oktober.
De foto’s zijn zoals altijd van de hand van Tien Mureau.