algemeen, seizoen 10, spraakvermaak, verslag

Onderwereld, sportwereld en wereldpolitiek bij Spraakvermaak

11-12-2016

TERHEIJDEN – Het vloog alle kanten op zondagmiddag bij Spraakvermaak in Terheijden. De wereld- en de Haagse politiek, de Amsterdamse onderwereld en veel sport werd er besproken. Een volle zaal genoot van optredens van onder anderen Jan en Tom-Jan Meeus, Toon Gerbrands en Michael van Praag.

Presentator Dik van Beest begon met een nieuwtje: de groene bank die enkele afleveringen dienst deed op het podium is verkocht: de nieuwe eigenaar is Piet Fens uit Made. Daarna volgde nog een primeur. De scouts verspreiden op dit moment het vredeslicht vanuit Betlehem over de wereld. Madese scouts waren net terug uit Oostenrijk waar ze hun kaarsen hadden aangestoken via het Israëlische lichtje en brandden nu ook een kaars bij Spraakvermaak. “We zijn trots dat we als Madese scouts mee mogen helpen aan zo’n belangrijke taak.”

Daarna nodigde Van Beest gastpresentator Mark van Oosterhout op het podium. De oud-wethouder van Drimmelen is nu in dienst van de gemeente Den Haag waar hij de verbouwing van het Tweede Kamergebouw in goede banen leidt. Die gaat in 2020 van start en duurt ruim vijf jaar. Het is Van Oosterhouts taak om zaken zoals vergunningen en de infrastructuur te regelen.

De Beeldgast waren er deze keer twee: de broers Jan en Tom-Jan Meeus, geboren in Made en nu beiden werkzaam bij NRC Handelsblad. Het eerste deel van het gesprek werd gevoerd met Jan, die het boek ‘Verraad’ schreef, over crimineel Willem Holleeder. Hij baseerde dat op talloze dossiers en op gesprekken die hij met Holleeders zussen voerde. “Ik heb we de kans gehad om met Holleeder zelf te spreken, maar ik heb het niet gedaan. Toch wat bang, denk ik. En een goede inschatting.” Door alle liquidaties in het criminele milieu ziet de onderwereld er nu heel anders uit dan vijftien jaar geleden. “De meeste mensen daarvan zijn inmiddels dood, en zijn niet op een natuurlijke manier gestorven. Maar niet alleen Amsterdam is het gebied van de onderwereld. Brabant kan er ook wat van met wiet en pillen.”

Zijn broer Tom-Jan was jarenlang correspondent in de Verenigde Staten en maakte de opkomst van Obama mee. Dat Donald Trump nu president wordt, had hij niet echt verwacht. “Drie dagen na de verkiezingen is in Amerika een onderzoek gehouden dat uitwees dat mensen die op Trump stemden, vooral een signaal af wilden geven. Ze dachten ‘Clinton wint toch wel’. Dit is een president die een misverstand is.” Tom-Jan denkt dat de wereld over drie maanden totaal anders is. De vriendschap tussen Trump en Poetin ziet hij niet zitten: “Gebleken is dat de Russen zowel de Democratische als de Republikeinse partij gehackt hebben. Maar ze hebben alleen mails van de Democraten gelekt. Trump en Poetin hebben er belang bij als Europa uit elkaar valt, ik vind dat geen prettige gedachte.”

Daarna ging het over wat dichterbij, de Haagse politiek, naar aanleiding van zijn boek ‘Haagse Invloeden’. Als de PVV zo groot wordt als de partij nu in de peilingen is, zou Wilders best premier kunnen worden, denkt Tom-Jan. “Maar niet met Rutte en Buma in een kabinet, want die vertrouwen Wilders niet meer. En dan zal de PVV tachtig procent van hun standpunten in moeten leveren. Bovendien houdt dat kabinet dan maximaal achttien maanden stand”, is zijn voorspelling.

Mirjam Schrauwen ging deze feestmaand de hort op met oudjaar in gedachten. In de molen in Terheijden leerde ze van alles over oliebollen van Kees Rompa en Alex Broekaart.

De volgende gast was PSV-directeur Toon Gerbrands. Hij boekte successen als volleyballer, schaatscoach, directeur bij AZ en nu bij PSV. Talent hebben is belangrijk als sporter, zo doceerde hij. “Maar zeker zo belangrijk is dat je aan zelfreflectie doet. Daar coachen we de jonge spelers op. We gaan met ze in gesprek.” Voorbeeldgedrag, nog zoiets, vond Gerbrands. “Ongeveer een jaar geleden zaten twee van onze voetballers in de bak, Lestienne en Zoet. Samen met trainer Cocu heb ik met ze gesproken. Het zijn jonge mensen, ze moeten leren.”

Uiteraard kwam het gesprek nog op het gedrag van PSV-supporters afgelopen zomer in Madrid. “Nou ja, mensen in een PSV-shirt”, zei Gerbrands. “Ik heb met allerlei mensen erover gesproken en niemand deed iets. Toen heb ik zelf ingegrepen, de mensen opgespoord en ze een stadionverbod gegeven. De autoriteiten wisten dat. Pas veel later kwam het verzoek om hun namen. Die heb ik toen niet meer gegeven.”

Of het Nederlandse voetbal nog toekomst heeft in Europa en de rest van de wereld, wilde Van Beest weten. “Ja zeker. Nederland is een klein land en we hebben niet zo’n sterke competitie. Maar er is één ding dat we heel goed kunnen en dat is samenwerken. En dan kun je winnen.”

De quiz ging tussen Freek van Bijsterveld van Scouting Made en Levien Timmers van Scouting Zwalaho uit Lage Zwaluwe. Beide heren wisten veel en het was tot het laatst spannend. De beker ging mee naar Made.

Burgemeester Willemijn van Hees van Geertruidenberg was de gast van Arjen van Drunen en Tim Simons in de rubriek Talent & Zo. Ze is met haar 39 jaar de jongste vrouwelijke burgemeester van Nederland. Ze vindt dat het er in haar gemeente af en toe pittig aan toe gaat. “Het is een soort traditie dat de raadsleden naar de zware middelen grijpen als een interpellatiedebat, en de vriendelijkere manieren overslaan. Ik heb daar wat van gezegd. Tuurlijk moet de raad het college controleren, maar dat kan ook op een andere manier.”

Afgelopen zomer kwam haar gemeente negatief in het nieuws door jongeren die vernielingen pleegden en dat op social media liet zien. Moet er niet meer voor jongeren te doen zijn in Geertruidenberg? “Nee, zij gingen de grens over. In januari dient de rechtszaak. En er is genoeg te doen in Geertruidenberg en Raamsdonksveer. Er zijn uitgaansgelegenheden, sportclubs, carnavalsverenigingen. Als je je verveelt is het echt je eigen schuld. We hebben de meningen gepeild en er was niet zo’n behoefte aan een nachtbus naar Breda. Maar jongeren wilden wel dat de kroegen een uur langer open bleven. Dat hebben we toen geregeld.”

De meerwaarde van een grote Amerstreekgemeente, met Drimmelen en Oosterhout, ziet ze niet. “Natuurlijk moeten we samenwerken, maar kijk bijvoorbeeld naar de situatie met 380kV. Gemeenten hebben daar tegenstrijdige belangen. Terwijl voor tien cent meer op je energierekening alle leidingen onder de grond kunnen. Dat geluid moeten we laten horen.”

Als geboren en getogen Zundertse had ze als aandenken twee foto’s van het Bloemencorso meegenomen. Een van de winnende wagen van 2012 die ze zelf kreeg toen ze van Zundert naar Geertruidenberg ging, en een haar eigen favoriet, de wagen van de tijger met de welpen.

Columniste Fleur Vlaskamp was blij dat Sinterklaas weer vertrokken is. Ze is de Pietendiscussie zat, maar wilde wel een statement maken: met mijter op en mantel om pleitte ze voor een vrouwelijke Sinterklaas. Daarna hield ze werkoverleg met haar collega de kerstman. “Kijk uit voor de zonnepanelen, die zijn levensgevaarlijk!” “Mijn Rudolf is jaloers op jouw Amerigo. Rudolf krijgt nooit peejen.” “Nou, de Pieten en ik eten tot ver in de zomer peejenstamp!”

KNVB-voorzitter Michael van Praag was de laatste gast deze middag. Hij vond het niet vervelend dat er 21 onthoudingen waren bij zijn herbenoeming als voorzitter. “Nee, het betekent niet dat die clubs tegen mij zijn, hè?! Ik denk dat veel gebaseerd is op beeldvorming en niet op kennis. Ik ga met de clubs in gesprek, we komen er wel uit. Bovendien loopt het goed bij de KNVB, de bond is namelijk veel meer dan alleen het betaald voetbal.” Komt dat doordat de voorzitter niet erg zichtbaar is, vroeg Van Beest. “Ik ben niet iemand die van alles via de  media roept. Ik krijg uitnodigingen van tv-programma’s, maar ik ben meer van achter de schermen. Ik heb elke ochtend om acht uur een conferencecall met mensen van de bond. Dát zien mensen niet.”

De komende drie jaar wil Van Praag gebruiken om zaken binnen de KNVB te veranderen. “Ik zie het liefst een raad van commissarissen waarvan de voorzitter ook voorzitter is. Dan kun je echt ingrijpen als dat nodig is. En ik wil graag twee jaar om mijn opvolger in te werken, zodat die de mensen kent in Europees verband en dat anderen hem of haar leren kennen.” Of hier een functie is voor Toon Gerbrands? “Vergeet niet dat ik een onkostenvergoeding krijg, maar geen salaris. Dat is als directeur van een voetbalclub wel anders”, reageerde Van Praag. Ook de nieuwe functie van Peter Blangé als prestatie- en innovatiemanager werd besproken. “Daar verwacht ik veel van. Ik denk dat hij met de spelers een omslag kan bereiken.”

Ook hij ziet de toekomst van het Nederlandse voetbal best rooskleurig. “Als je kijkt naar geld wordt het verschil tussen clubs die Europees voetbal spelen wel heel groot. Maar wij hebben als geen ander land een enorm goede jeugdopleiding. Daar wil ik nog verder mee. Het project heet ‘Winnaars van morgen’. En ja, dan blijven we misschien talenten opleiden voor de grote Europese clubs als Barcelona, maar misschien moet er wel een regeling komen dat er bijvoorbeeld maximaal vijf buitenlanders bij een club mogen spelen. Plannen genoeg!”

Tussendoor zong het Terheijdense talent Bo Dudok twee prachtige luisterliedjes, waaronder haar eigen vertaling van ‘Love Yourself’ van Justin Bieber. Zoals altijd zong Mix het actuele slotlied.

Verder werd deze Spraakvermaak de aandacht gevestigd op Spraakvermaak a gogo, het muzikale broertje van het programma, dat op donderdag 29 december wordt gehouden. Meer informatie daarover op Facebook en later op deze site.

De foto’s zijn zoals altijd van de hand van Tien Mureau.

Fotoalbum