Nieuwswaardige eerste Spraakvermaak van 2021
11-01-2021
De eerste week van het nieuwe jaar was qua nieuws een gedenkwaardige en dat was te merken bij Spraakvermaak. De live-stream werd voor het eerst uitgezonden vanaf de nieuwe locatie, De Gouden Leeuw in Terheijden. Renske Leijten sprak over de toeslagenaffaire en vindt dat iedereen die daar als verantwoordelijke mee te maken heeft of heeft gehad, zich terug moet trekken. Charles Groenhuijsen liet zijn licht schijnen op de gebeurtenissen in de Verenigde Staten en verwacht dat het onder Joe Biden in ieder geval ‘vriendelijker’ gaat worden.
Gastpresentator deze middag was Eline Kimmel. Ze is geboren en getogen in Terheijden en vertelde daar binnenkort weer naar terug te verhuizen. Ze studeerde Internationale Betrekkingen en Politieke Communicatie en werkt nu als projectbegeleider bij de gemeente Oisterwijk. Daar mist ze wel het internationale, zei ze.
John Reniers was de eerste gast die zij en presentator Dik van Beest aan tafel ontvingen. Hij is zijn carrière in de horeca ooit begonnen bij De Gouden Leeuw, maar is vooral bekend omdat hij 35 jaar eigenaar was van Buitenlust in Terheijden. Nu is hij zelfstandig adviseur voor horecabedrijven en cateraar. Hij vertelde anekdotes uit zijn lange loopbaan en stelde dat het niet de snelweg was die voor terugloop in zijn zaak zorgde, maar de mobiele telefoon. “Er kwamen veel vertegenwoordigers bij mij. En als ze dan zaten te lunchen, wilden ze vaak ook bellen. Toen ze allemaal een mobieltje hadden, was bij mij komen niet noodzakelijk meer.”
Nadat hij zijn zaak verkocht had, werd hij culinair adviseur bij ISPC/Hanos en begon hij later voor zichzelf. Natuurlijk ziet Reniers corona als een bedreiging voor veel horecazaken, maar hij ziet vooral ook kansen. “Er zijn geweldig veel ideeën ontplooid. Het maakt de ondernemers creatief.” Maar of je dan nu een restaurant moet beginnen? “Kan goed”, vindt Reniers. “Er komen panden vrij van zaken die het helaas niet redden, dus als je geld hebt, waarom niet? Als straks alles weer open kan, hebben mensen enorme behoefte om weer uit te gaan, ook uit eten.”
Mirjam Schrauwen was de hort op gegaan naar Made. Daar vroeg ze net voor de jaarwisseling aan mensen wat in 2020 mag blijven en wat best mee kan naar het nieuwe jaar. Ook leerde ze het verschil tussen champagne en andere bubbels. Het voordeel vonden mensen dat ze nu de (klein)kinderen meer zien doordat ze thuiswerken of als kinderopvang fungeren. Jongeren vonden het gemis aan sociale contacten iets dat niet mee hoeft naar 2021. Aan reizen bleek ook veel behoefte.
SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten schoof daarna aan. Ze maakte zich, met Pieter Omtzigt van het CDA, jarenlang sterk voor wat nu de toeslagenaffaire heet. Mensen bleken systematisch en ten onrechte beschuldigd van fraude en moesten duizenden euro’s terugbetalen. Juist deze ochtend zei Jesse Klaver (GL) op tv dat hij vindt dat het kabinet hierom moet aftreden. Leijten is het daarmee eens. Sterker, ze vindt dat iedereen die op enig moment verantwoordelijk is geweest, het veld zou moeten ruimen. Dat bleek toen Van Beest vroeg of ze met Lodewijk Asscher van de PvdA om de tafel zou willen voor een eventuele coalitie. “Asscher is nu geen minister maar was dat destijds wel. Dat maakt hem verantwoordelijk. Dat geldt ook voor Hoekstra”, zei ze.
Leijten zei dat ze dit niet had gekund zonder Pieter Omtzigt. “Het is moeilijk om als oppositiepartij serieus genomen te worden in de Kamer”, vertelde ze. “Je zou denken dat vragen beantwoord worden, maar we hebben gezien dat dat niet zo is. We zijn te laat en onvoldoende geïnformeerd. Ten koste van duizenden mensen.”
Ze ziet het systeem graag veranderd. “Zodat toeslagen niet nodig zijn. Als je vindt dat ouders moeten kunnen werken, maak dan de kinderopvang goedkoper of gratis. Dan wordt er minder geld rondgepompt. En dat geldt ook voor andere toeslagen.” Want ook daar blijken misstanden. “Dat bleek in februari vorig jaar, maar tot nu toe gebeurt er niks.”
Kan dat wel, het kabinet naar huis sturen in tijden van corona? Ja, vindt Leijten. “Corona is niet het probleem, daar wordt aan gewerkt door de Kamer en wetenschappers. Dat kan gewoon doorgaan.”
Met nog zeven weken tot de Kamerverkiezingen, staat de SP er niet zo goed voor in de peilingen. “We moeten mensen laten weten dat we echt het verschil kunnen maken. Dat de SP echt iets tegen de macht kan doen. Daar zullen we de mensen van moeten overtuigen.”
De quiz werd vervolgens gespeeld tussen de freelancejournalisten Caroline van Schubert en Joost Klaverdijk, die vooral de regio Drimmelen onder hun hoede hebben voor BN DeStem. Bij Van Schubert is het ‘min of meer’ zo gelopen dat ze freelancer is geworden. Klaverdijk heeft een vast dienstverband gehad. “Maar dat was niets voor mij, ik heb liever de vrijheid die het freelancen biedt.” Van Schubert haalde de maximale score, ze won met 5-3.
De bitterbal werd dit keer in Made uitgereikt, aan Spraakvermaak-initiatiefnemer Frans Adriaanse. Hij zei dat hij er een hard hoofd in had dat het programma digitaal moest gaan. “Maar het is me goed meegevallen, mijn complimenten.”
Een oude Spraakvermaak-bekende trad deze maand op als columnist. Theo van Duren, trots inwoner van de vrijstaat Land van Ravenstein, wilde aan het begin van het jaar een seksistisch statement maken. “Want bij ons geldt nog echt vrijheid van meningsuiting en als dat in Terheijden niet zo is, zullen we jullie binnenkort annexeren!” Daarna hield ‘ie een verhaal over hoe z’n vrouw een vaas had gekocht – het zijn voor vrouwen net schoenen, je hebt er nooit genoeg van – en hoe hij voorbereidingen trof voor wat een gezellige nacht het zou moeten worden. En hoewel hij ook nog een lamp voor haar opgehangen had, mislukte dat jammerlijk.
Journalist/presentator en Amerikakenner Charles Groenhuijsen was de laatste gast van de middag. Het gesprek met hem begon over talkshows en zijn presentatorschap met Carrie ten Napel bij Op1. Hij vertelde gevraagd te zijn door Max-baas Jan Slagter. “We kenden elkaar niet en ondanks het leeftijdsverschil – er zit 25 jaar tussen – hebben Carrie en ik een goede klik. En we passen goed bij Max. Het gaat om respectvol en gastvrij zijn naar gasten. Mensen laten uitspreken, hoewel dat omwille van de tijd niet altijd kan. Dat zijn de uitgangspunten van Max en kennelijk vinden de mensen dat aangenaam.” Of er niet te veel talkshows en nieuwsprogramma’s op tv zijn, vroeg Van Beest. “Nee hoor”, vindt Groenhuijsen. “Als je kijkt naar de kijkcijfers, staat de helft van de Top 25 vol met nieuwsprogramma’s. Het 8-uurjournaal is meestal het best bekeken programma. Met Op1 gaan we weer naar zes avonden per week.”
Natuurlijk kwam het gesprek daarna snel op de gebeurtenissen in Washington van de afgelopen week. Groenhuijsen zei dat hij met verbijstering naar de beelden keek. “Ik heb 23 jaar in Amerika gewoond en ken het land goed. Dat er gedemonstreerd zou worden, wisten we. Dat de emoties hoog opliepen ook, maar die belegering van het Capitool? De plunderingen?”
Groenhuijsen zei dat hij wel verwacht had dat president Trump de verkiezingen niet zou winnen. “Hij heeft de afgelopen vier jaar te veel vijanden gemaakt. Hij heeft jongeren, vrouwen en ook de gematigde republikeinen van zich vervreemd.”
De journalist bracht onlangs zijn boek ‘Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump’ uit. Of hij het leuk vond dat hij gelijk heeft gekregen? “Nou, leuk is niet het goede woord. Ik ben begaan met het land, mijn kinderen zijn er opgegroeid. Bij Obama zag je hoop, nu zag je de tegenstellingen groeien, tussen arm en rijk, tussen blank en zwart, tussen mensen die begaan zijn met het milieu en de klimaatontkenners. Dat maakt me verdrietig.”
Of het dan onder Joe Biden beter wordt? Groenhuijsen vertelde dat hij de toekomstig president in het verleden wel heeft ontmoet en het nogal een ‘pompeus’ persoon vond. “Maar ik denk wel dat hij milder is geworden met de jaren. Onder Trump draaide alles om ideologie, of het nu ging om het onderwijs, de zorg, wapens. Dat maakt het debat bijna onmogelijk. Ik verwacht wel dat dat nu beter wordt, vriendelijker.”
Voorafgaand had de redactie van Spraakvermaak contact met de gemeente over het doorgaan van het programma in coronatijd. De gemeente heeft uitdrukkelijk gevraagd of er dan niet gezongen zou worden. Daarom was er dit keer instrumentale muziek van de gitaristen Johan Akkermans en Alex Broekaart. Mix zong wel het actuele slotlied, maar deed dat buiten op ruime afstand van elkaar.