persbericht, seizoen 9

Medische zaken en moordzaken bij Spraakvermaak.

06-02-2016

Een van de aardige aspecten van zondagmiddagcafé Spraakvermaak is de grote variatie aan onderwerpen die aan bod komt. Medische zaken zijn tot nu toe misschien wat onderbelicht gebleven en dat maken we op zondag 14 februari helemaal goed door viroloog  Ab Osterhaus uit te nodigen. We ontvangen ook schrijfster Steffie van den Oord; een paar maanden geleden verscheen haar boek ‘De vrouw met de bijl en negen andere moordenaressen’.

Epidemie.

Was er ergens in de wereld sprake van een epidemie, dook in Afrika plotseling een onbekend virus op, jarenlang gaf viroloog Ab Osterhaus in het NOS-Journaal tekst en uitleg.  Osterhaus studeerde cum laude af als dierenarts, promoveerde in 1978 op een proefschrift over epidemieën en was hoogleraar in de virologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ab Osterhaus is verder hoofd van een tweetal referentiecentra voor de Wereldgezondheidsorganisatie: het Nationaal Influenza Centrum en het Wereld Referentiecentrum voor Mazelen. In 2009 was Osterhaus zelf onderwerp in het Journaal vanwege zijn mogelijke belangen in de farmaceutische industrie.

Rattengif.

Steffie van den Oord studeerde geschiedenis, literatuurwetenschappen en journalistiek. Ze werkte, een aantal jaren als verslaggever voor VPRO-radio. Toen ze rond de Millenniumwisseling honderdjarigen interviewde, herontdekte ze het mysterie van het verleden. Behalve de radio-interviews resulteerde dat ook in een boek ‘Eeuwelingen, levensverhalen van honderdjarigen in Nederland’. Onlangs verscheen de 14e druk. Later schreef ze ‘Liefde in oorlogstijd’, over mensen die hun grote liefde vonden of verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog. En vorig jaar verscheen ‘De vrouw met de bijl en negen andere moordenaressen’: ze smeerden rattengif op het brood van hun man of staken de meid neer, ze beraamden hun misdaad gedurende vele jaren of handelden in een opwelling. Steffie van den Oord vertelt haar verhaal op de bank bij Dik van Beest en gastpresenator Lieke Flipsen.

Spoorloos en De Reünie.

Fotogast Elly de Bont (geboren en getogen in Raamsdonk) werkt bij KR0-NCRV en is regisseur/verslaggever bij Spoorloos en bij De Reünie. In Spoorloos gaat Elly, samen met presentator Derk Bolt op zoek naar bloedverwanten die elkaar uit het oog zijn verloren of elkaar zelfs nog nooit hebben ontmoet. Deze weken zijn op maandagavonden weer een aantal nieuwe afleveringen te zien. Gastpresentator Lieke Flipsen uit Terheijden is stagiaire bij KRO-NCRV en werkt als productie- en redactiemedewerker met Elly de Bont samen in De Reünie. In dit programma komen oud klasgenoten elkaar voor het eerst sinds lange tijd weer tegen. Lieke liep al eens stage bij BN De Stem en wil dit jaar haar studie Journalistiek afronden. In de fotokeuze van Elly de Bont staat De Reünie centraal. In maart worden weer nieuwe afleveringen uitgezonden.

Johnny Wonder.

Fleur Vlaskamp uit Wagenberg studeert aan de Hogere Hotelschool en heeft net een stage in Vietnam afgerond. Fleur heeft er een mooie gewoonte van gemaakt om elk seizoen een keer columniste te zijn bij Spraakvermaak. Willem Dudok is te gast in de rubriek Talent & Co.  Hij is mede-eigenaar en -oprichter van Johnny Wonder, een bedrijf dat ze richt op reclamecampagnes voor bedrijven en overheden. Willem groeide op in Made en zijn sympathieke zachte g en loyale steun aan voetbalclub NAC getuigen daar nog van. Willem plant en organiseert campagnes voor organisaties zoals de NS, KNVB, VPRO, Consumentenbond en Amnesty International en heeft in het verleden ook campagnes gedaan voor verschillende politieke partijen.

Willem Dudok

Willem Dudok (bron: eigen foto)

Huwelijksquiz.

Op 14 februari (Valentijnsdag!) spelen we de Huwelijksquiz met 2 trouwambtenaren uit de gemeente Drimmelen: Karly Tánczos en Erik van Dijk. Karly is daarnaast communicatieadviseur, Erik is directeur van een stichting keurmerken in de toeristisch-recreatieve sector. Angelina§chetsboek ging filmen bij de bouw van een nieuwe windmolen in Hazeldonk. De muzikale onderdelen worden verzorgd door rockcoverband Up&Running met de Terheijdense zangeres Babs Rasenberg. Speciaal voor Spraakvermaak spelen ze a.s. zondag akoestische muziek.

De nieuwe seizoenkaarten zijn binnen, Thecla den Exter en Jopie van Oosterhout verkopen bij de ingang de seizoenkaarten 2016/2017 (€ 15). Ook via deze site zijn seizoenkaarten te bestellen; klik rechts boven op deze pagina.

Zondag 14 februari: Spraakvermaak aflevering 55, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 14.00 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café. Dik van Beest opent om 15.00 uur, vooraf zingt Biloute een aantal ballads. Op veler verzoek is de inrichting van het nieuwe podium aangepast, waardoor het zicht op het podium beter is. Rond 17.00 uur sluit Mix af met het actuele Spraakvermaaklied.

Ab Osterhaus Elly de Bont Erik van Dijk Fleur Vlaskamp Karly Tánczos Lieke Flipsen Mix Steffie van den Oord Up&Running Willem Dudok