foto's, seizoen 9, spraakvermaak, verslag

11/10/2015: Inspirerende eerste aflevering van negende seizoen Spraakvermaak

11-10-2015

TERHEIJDEN – Spraakvermaak is het negende seizoen met een inspirerende aflevering begonnen. Vollybalvoorzitter Anton van Dongen, filmmaker Jasper Bruijns en oud-tafeltenniskampioen en sinologe Bettine Vriesekoop gaven inzicht in hun werk en hun leven.

Zoals inmiddels een mooie traditie is, opende burgemeester Gert de Kok van de gemeente Drimmelen het nieuwe seizoen. Hij noemde Spraakvermaak een pareltje in de gemeente Drimmelen. Daarna werd het eerste exemplaar van het jubileumboekje over 50 afleveringen Spraakvermaak uitgereikt. Angelina Schets overhandigde het aan de allereerste gast die ooit het podium beklom, oud-pastor Ad van Kuyck. Daarna nam Schets afscheid van Anton Fens die acht seizoenen lang het camerawerk voor de diverse rubrieken, zoals het Pontje en Straatvermaak, verzorgde.

Als eerste kwam deze keer Riebert Verheugen aan tafel zitten. Hij was deze middag gastpresentator. Hij presenteert programma’s bij Omroep Drimmelen en heeft sinds kort een Bed & Breakfast. “Omdat het zo leuk is mensen te ontmoeten en hun verhalen te horen”, motiveerde hij.

1722

De eerste gast die Verheugen en presentator Dik van Beest ontvingen was fotogast Anton van Dongen. Hij groeide op in café Hof van Holland in Made, het café van zijn ouders. De oude foto’s van de zaak spraken veel mensen aan. Ook toonde hij foto’s van de Madese volleybalvereniging Jola/Olympus, dat in de glorietijd kampioen in de eerste divisie werd. Van Dongen was jaren als speler en sinds 15 jaar voorzitter van de club. Nee, hij heeft er geen spijt van dat de club niet over is gegaan naar de eredivisie. “Dan moet je spelers gaan betalen en dan komt er zo veel bij kijken.” Ook vertelde Van Dongen over zijn werk voor het Openbaar Ministerie in Breda, waar hij secretaris is van de officier van justitie. “Dan gaat het bijvoorbeeld om huiselijk geweld of veelplegers. En niet alleen om het delict, maar er wordt een heel traject in werking gezet. Er is overleg met instanties als GGZ, reclassering, jeugdwerk en wat nog meer nodig is. Deze kant van het werk zien mensen niet vaak, maar het is wel een belangrijk onderdeel van wat het OM doet.”

Na de muziek van de saxofonisten Paul Tax en Susan Steevens, op piano begeleid door Stefan Snapper, kwamen de nieuwe redactieleden Arjen van Drunen en Tim Simons op het podium. Zij introduceerden de rubriek Talent & Co. Het talent was filmmaker Jasper Bruijns die als ‘co’ zijn vriendin Maren Gedenk mee had genomen. Ook zij is filmmaker. Bruijns, die studeerde aan Sint Joost in Breda, won met zijn afstudeerwerk ‘Welterusten’ de Tent Academy Award van 2014. “Ik wilde de nacht onderzoeken”, vertelde Bruijns daarover. “ De nacht is anders dan de dag. Ik kwam uit in Rotterdam, waar Gerard hele nachten wakker blijft en een luisterend oor biedt aan mensen die dat nodig hebben.” Op het scherm werd een stukje vertoond uit de prijswinnende documentaire. Bruijns: “Deze film is ook onderdeel van een expositie in Amsterdam die over zelfmoord gaat. Door alle media-aandacht voor deze tentoonstelling, besloot minister Edith Schippers – die de tentoonstelling opende – 3 miljoen euro uit te trekken voor preventie van zelfmoord. Het is mooi dat dat mijn documentaire daar een bijdrage aan geleverd heeft.”

1728

Bruijns en Gedenk werken ook veel samen. Ze maken zowel vrij werk als films in opdracht. “Ik ben dyslectisch”, zei Bruijns daarover. “Maren is dan wel Duitse, maar ze is veel beter in Nederlands dan ik. We vullen elkaar goed aan.” Ze werken nu aan een documentaire over de twijfel bij jonge mensen. Als voorwerp lieten ze een dvd van ‘Welterusten’ achter.

Angelina Schets ging voor Angelina§chetsboek op bezoek bij Van Alphen en Roest Installatietechniek. Dit bedrijf won dit jaar de prijs voor Milieu Verantwoord Ondernemen van de gemeente Drimmelen. Het bedrijf, meer dan 100 jaar geleden begonnen in Wagenberg en nu gevestigd in Hooge Zwaluwe, verzorgt onder meer loodgieterswerk en installeert cv-ketels en wil op een duurzame manier met deze zaken bezig zijn. Zo maakte het in het nieuwe pand een systeem dat co2-neutraal voor warmte in de winter en koelte in de zomer zorgt. Ook maakt het bedrijf pellet-cv-ketels, waarbij warmte opgewekt wordt op een duurzame en energiezuinige manier.

Oud-pastor Ad van Kuyck trok in zijn column een parallel tussen de FIFA en de rooms-katholieke kerk. “Het draait bij beide om hebzucht, drama, geld en misbruik. Maar ja, wat moet je met voetbal als het leven zijn grenzen laat zien”, vroeg hij zich af. Hij riep vooral op tot dialoog.

1734

Met hoofdgast Bettine Vriesekoop blikten Van Beest en Verheugen terug op haar lange tafeltenniscarrière. Was het niet mogelijk geweest om echt tot de wereldtop door te dringen? “Nou, ik heb de Chinezen wel eens verslagen, maar niet op momenten die er echt toe deden”, zei ze. Een verklaring had ze ook: “In China is tafeltennis een volkssport. Daar zijn er 25 miljoen mensen op topniveau mee bezig en nog eens miljoenen en miljoenen op een lager niveau. Tafeltennis zit daar echt in de cultuur. Ik was een meisje uit Hazerswoude. Ik had talent, trainde hard en mijn doel was Europees kampioen worden.  Achteraf denk ik wel eens dat ik mijn doel te beperkt heb gesteld. Dat heeft te maken met vertrouwen, zelfvertrouwen en het vertrouwen van mensen om je heen.”

Door haar periodes van training in China ging ze zich interesseren voor het land en de cultuur. “De eerste keer dat ik in China trainde, duurde het vier dagen voor ik op de plek van bestemming was. Niemand sprak er Engels, er was geen enkel Westers product, eten of drinken te krijgen. Na drie maanden was ik 10 kilo afgevallen. Toen had ik de keuze: haat ik dit of ga ik me erin verdiepen. Het werd het laatste.”

Vriesekoop studeerde sinologie en werkte voor NRC Handelsblad als correspondent in China. Nu doceert ze aan de universiteit in Tilburg en met haar studenten onderzocht ze de positie van de vrouw in China. “Dat gaat terug tot de tijd van het taoïsme en het confucianisme. Seksualiteit is een taboe. Meisje worden achtergesteld. Ze hebben daardoor een laag zelfbeeld. Als er dan een jongen geïnteresseerd is, doen die meisjes van alles. Maar er is wel de eenkindpolitiek. We hebben meisjes gesproken die voor hun twintigste al drie of vijf abortussen hadden gehad. Nu pas zet de overheid in op voorlichting over voorbehoedsmiddelen. Tot voor kort kwam dat alleen ter sprake als vrouwen hun kind hadden gehad.” Maar er is in China wel sprake van bewustwording. “De helft van de goed opgeleide vrouwen tussen de 27 en 30 jaar trouwt niet. Dat geeft weer andere problemen.”

1744

Vriesekoop zei blij te zijn dat haar boek daarover, ‘Dochters van Mulan’, nu ook in het Chinees wordt vertaald. Na afloop van Spraakvermaak, en dus ook nadat Mix het actuele slotlied had gezongen, signeerde Vriesekoop haar boek voor de vele belangstellenden.

bbblbbbr
1742
1743
1744
1745
1746
1747
1716
1717
1718
1719
1720
1721
1722
1723
1724
1725
1726
1727
1728
1729
1730
1731
1732
1733
1734
1735
1736
1737
1738
1739
1740
1741
1742
1743
1744
1745
1746
1747
1716
1717
1718
1719
1720
1721

De foto’s zijn zoals altijd van de hand van Tien Mureau

 

Ad van Kuyck Anton van Dongen Bettine Vriesekoop Gert de Kok Jasper Bruijns en Maren Gedenk Mix Paul Tax Riebert Verheugen Susan Steevens en Stefan Snapper Van Alphen en Roest Installatietechniek