algemeen

Humor en ontroering in Spraakvermaak

12-11-2017

TERHEIJDEN – Humor vormde de boventoon bij de 64ste aflevering van Spraakvermaak, zondag bij café Ons Thuis in Terheijden. Maar er was ook ruimte voor serieuze gesprekken. Al met al zagen zo’n driehonderd bezoekers een keur aan zeer gevarieerde gasten met al even gevarieerde verhalen.

Presentator Dik van Beest vroeg zoals altijd als eerste de gastpresentator, dit keer Henri Rethans, op het podium. Deze gepensioneerde onderwijsman brak een lans voor zijn voormalige collega’s. “Ze werken echt heel hard. Het is terecht dat ze ze zich roeren. Echt, die zes weken vakantie, nee hoor.”

De eerste gast die ze ontvingen was zuster Maria Magdalena van Bussel, priorin van norbertinessenklooster Catharinadal in Oosterhout. Het klooster, gesticht in 1647 en nu met nog zestien zusters, zocht een manier om extra inkomsten te genereren en vond die in een wijngaard van acht hectare op het eigen terrein. Door de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ontving Catharinadal de aanmoedigingsprijs tijdens het Participatie Netwerk Event West-Brabant. “We vonden bier niet zo passen bij een vrouwenklooster, al zouden we vast winnen van de concurrentie”, vertelde ze, wat haar een lach uit de zaal opleverde. De eerste oogst is binnen, vertelde ze, de eerste wijn wordt in juni verwacht.
Maria Magdalena maakt zich niet echt zorgen over de toekomst van het klooster. “We zijn nog maar met zestien en het worden er waarschijnlijk nog minder. Maar er is een periode geweest in het verleden, dat er nog maar één zuster was en ook zij heeft de fakkel nog doorgegeven. Met zestien is daar nog alle kans voor. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

In De Hort op ging Mirjam Schrauwen bij het Hoefblad in Made kijken voor wie mensen een bloemetje kopen. Dat leverde vrolijke en soms ook ontroerende gesprekken op. En Mirjam die een cactus omstootte. Die heeft ze, zoals de zaal kon zien, netjes afgerekend en staat nu bij haar thuis op de wc.

Arjen van Drunen en Tim Simons hadden in Talent & Zo een bijzondere gast: hij hackte op 14-jarige leeftijd de site van ABN-Amro en maakte later van hacken zijn beroep. Mischa Rick van Geelen hackt dus nog steeds, maar licht vervolgens bedrijven en overheden in over de onvolkomenheden op hun site. “En dat gaat steeds door, want elke aanpassing aan een site kan zwaktes hebben.” Of hij niet zijn talent voor criminele doeleinden in wil zetten, wilde het duo weten. “Nee, dan moet ik steeds over mijn schouder kijken. Dat is niet goed voor mijn gemoedsrust.”
Met Van Geelen kwamen Tim en Arjen ook nog te praten over de ‘sleepwet’. De computerexpert vindt het een slecht idee dat de inlichtingendiensten meer bevoegdheden krijgen om mensen af te luisteren en hun online correspondentie kunnen volgen. “Berichten worden versleuteld, daar kunnen inlichtingendiensten helemaal niks mee”, was zijn argument. “Aan de andere kant, criminelen of terroristen letten ook niet altijd op hun online-beveiliging. Er zijn genoeg mogelijkheden met de wet zoals die nu is, om achter die gasten aan te gaan. Maar dan moeten die diensten en de politie het wel doen.”
Van Geelen voorspelde een toekomst waarbij apparaten zoals auto’s en koelkasten steeds slimmer worden. “Dat zal de levensstandaard verhogen, maar er zal veel veranderen.”

In de quiz zaten de schippers van het Markpontje Gerrit Reiniers en Jan van Vliet. Ze vertelden over hun werk, dat nu tijdens het winterseizoen even stil ligt, maar dat ze met veel plezier uitvoeren. Reiniers won met overmacht, het werd 5-1.

Gelauwerd tonprater en theaterman Andy Marcelissen Raamsdonksveer hield zijn column over Sinterklaas. In zijn woonplaats hadden ze vroeger de slechtste goedheiligman ooit. “Er is eind jaren zeventig zelfs een baby geboren die niet meer geloofde.” Zelf bracht hij het er als Sinterklaas, met zijn broer als Zwarte Piet, niet altijd veel beter af.
Daarna schoof hij nog aan op het podium om te vertellen over zijn theatershows en de boekjes die hij had geschreven. Tot grote hilariteit van de zaal las hij enkele gedichten voor, waarbij hij de zaal het ene na het andere lachsalvo ontlokte.

Schrijver/theaterman Bart Chabot was de laatste die deze middag op het podium kwam. Hij vertelde over hoe hij zijn hersentumor overleefd had en toen hartkloppingen kreeg ‘alsof ik een marathon had gelopen’. “En ik zat gewoon op mijn stoel.” Opereren vond hij geen fijn idee en met medicatie kreeg hij zijn hart redelijk onder controle. Toch moet hij in december geopereerd worden. “Maar natuurlijk ben nu ik hier, dat hadden we toch afgesproken!”
Chabot vertelde uitgebreid over zijn vriend Herman Brood. Die vriendschap veroorzaakte zelfs een breuk tussen hem en zijn ouders. “Zij zagen een junk, ik zag een man met een enorm talent. Zijn stem herken je uit duizenden, zijn teksten waren goed. Zijn beeldende kunst ook, al was het soms niet al te best als hij snel geld nodig had. Maar je familie krijg je, ik heb voor de vriendschap gekozen.” Chabot sprak open en ook hard over zijn ouders. “Klootzakken. Ze hebben geprobeerd mij geestelijk te vernietigen.” Toch ontroerde hij de zaal met het verhaal over de laatste week dat zijn moeder leefde en hoe zij zich met elkaar verzoenden.
Ook vertelde hij over zijn nieuwe boek, dat bijna klaar is. “Ik heb veel gedichten geschreven. Die komen tot je. Het is niet zo dat je op maandagochtend gaat zitten en wacht het gedicht komt. Een roman is moeilijker. Je moet de lezer meenemen en bij je houden. De karakters ontwikkelen zich in een roman. Het geeft mij meer voldoening.”
Tv vindt de theaterman een overschat iets: “Dit hier is toch veel beter?!”
Op het eind kwam de #metoo-discussie nog aan de orde. “Dat hebben mijn ouders dus wel goed gedaan: mij opgevoed met het idee ‘van een ander blijf je af’. Het gaat er bovendien niet om dat jij aan je trekken komt, het gaat om die vrouw!”
Beide schrijvers signeerden na afloop van het programma hun boeken.

Tussendoor zong het Madese talent Tom Simons twee liedjes, waarbij hij het met het tweede, ‘Droomland’, de zaal goed mee kreeg. En zoals altijd zong Mix, dit keer zonder Cor Vissers, het actuele slotlied.

De foto’s zijn zoals altijd van de hand van Tien Mureau.

Fotoalbum

#metoo Bart chabot sleepwet zuster Maria Magdalena