Honderd keer Spraakvermaak: jubileumaflevering mét een feestelijk tintje
09-11-2023
Het was een feestje bij Spraakvermaak. In een nieuw sfeervol decor en met worstenbrood, een afterparty, enthousiast publiek én boeiende gasten hebben we de 100e aflevering samen goed gevierd. Waarvoor dank!
Hoofdgasten waren Gianni Romme, Simone Weimans en Herman van der Zandt.
Romme terug naar zijn roots
Want wat is er zo leuk en gezond aan topsport? Lang niet alles. De Madese oud-schaatser Gianni Romme vertelde open over die andere kant van de medaille. “Als je eenmaal aan de top staat, is het geen willen meer, maar bijna ‘moeten’. Aan de top blijven staan is het moeilijkste wat er is, daar heb ik wel enorme dips mee gehad.” Er werd gesproken over het mooie van de schaatssport: de innovaties binnen het schaatsen zelf, maar ook op het gebied van verduurzaming van de sportfaciliteiten. En, over zijn tijd als schaatscoach: “De belangrijkste les die ik heb geleerd en nog altijd dagelijks gebruik is het vragend coachen […] Ik ben altijd oplossingsgericht, maar soms moet je het ook bij anderen neerleggen en aan hen overlaten.”
En nu als manager, eerst van de ijsbaan in Twente en nu die in Breda, komt hij weer voor nieuwe uitdagingen te staan, zoals verduurzaming van de energieslurpende faciliteiten. Hoe maak je een ijsbaan energieneutraal? Het is een enorme uitdaging die hem druk bezighoudt en geen duidelijk antwoord heeft. Over zijn terugkeer naar onze regio: “Ik heb in Breda (de schaatsbaan stamt uit 2001) nooit geschaatst maar dit voelt toch als mijn ijsbaan. Bovendien voel ik dat de gemeente hier wel iets wilde doen aan de ontwikkeling van de schaatssport, zoals de komst van het talentencentrum.”
Verharding en waardevolle lessen over familie
Van NOS-nieuwslezer Simone Weimans leerden we dat er buiten het serieuze journaal op de redactie gelukkig ook veel gelachen wordt. Maar ook zij heeft het moeilijk met sommige heftige gebeurtenissen in de wereld. “Ik merk dat de oorlog tussen Israël en Hamas me erg raakt; om te zien hoe ver mensen bereid zijn elkaar pijn te doen. Ik merk dat ik het moeilijker vind om het thuis van me af te zetten.” Verharding van de maatschappij bleef onderwerp van gesprek, want in een polariserende samenlevering merkt ook de nieuwslezer dat reacties, vooral op sociale media, heftiger worden. Ze is gestopt ze te lezen.
Vervolgens verplaatste het gesprek zich naar Suriname; dit land van haar ouders vormt groot deel van haar identiteit. Er werd teruggblikt op het programma Verborgen Verleden waaraan ze meedeed en de waardevolle lessen die ze leerde over haar familie en afkomst. “Het is heel bijzonder om af te stammen van mensen die zich hebben afgezet tegen slavernij”, vertelde ze over haar vader die afstamt van de Marrons. Gesproken werd over het belang van herdenken, maar ook de doorwerking van de trauma’s van slavernij in bijvoorbeeld opvoeding. Over de gemaakte excuses van de minister-president en de koning: “Die deden zeker wat met mij. Op 1 juli herdenk ik altijd mijn voorouders en wat zij hebben meegemaakt, net als ik ook herdenk op 4 en 5 mei.”
Nieuwe omroep en de liefde voor wielrennen
Als laatste hoofdgast nam Herman van der Zandt plaats op het podium bij Walter en Henk. Onderwerp was zijn overstap naar KRO-NCRV vanaf komende 1 januari. Heeft hij daar goed aan gedaan? “Dat vraag ik me zelf soms ook nog af, en het antwoord weet ik nog niet helemaal”, klinkt het toch wat twijfelachtig. Na twintig jaar NOS houdt die overstap wel in dat hij meer vrije tijd heeft én de kans krijgt in te stappen in nieuwe formats, zoals over een jaar De Slimste Mens. “Ik heb dat niet uitgezocht omat ik zelf dat skelet nodig had, maar ik vind het niet erg dat het programma al een duidelijk format heeft”, antwoordt hij Walter. Of er ook ooit een eigen programma aankomt, houdt hij in het midden. Hoewel een ‘personality show’ hem niet per se trekt: hij maakt het liever samen met een team. En: “stel het loopt niet, dan zou ik het me ook enorm aan gaan trekken.”
Zijn overstap betekent aan de andere kant ook dat er een streep gaat door de presentatie van de Tour de France. En dat is jammer: wielrennen is zijn passie en daar was hij nog lang niet op uitgekeken. Zijn liefde voor de sport komt uit onze regio (Herman is geboren in Breda): De Ronde van Spinveld, de Ronde van Ulvenhout; Van der Zandt groeide er mee op. “Dan kwamen die grote renners van de Tour de France een week later gewoon bij je langs voor de deur. Ongelofelijk” Zelf rijdt hij nog altijd regelmatig: zo’n 6000 kilometer per jaar. Oók naar zijn werk. “Dan kom ik in mijn wielerkloffie binnen, douche daar en pak mijn nette pak om aan het werk te gaan.”
Muziek, humor, kunst én een cadeau
Muziek kwam van Joris Rasenberg en bassist Jens Huigen. De zanger van Abel is weer klaar om het podium op te gaan en bracht zowel zijn hit ‘Onderweg’ als de nieuwe single ‘Zie jij het ook’ ten gehore.
Ook voormalig Spraakvermaakgasten lieten van zich horen deze speciale jubileumeditie! Redacteuren Mirjam en Petra bezochten Bart Chabot, Wim Daniëls, Lee Towers en Christel de Laat en in verschillende video’s vertelden zij over hun herinneringen aan Spraakvermaak.
Daarnaast verzorgden zowel Theo van Duren én Andy Marcelissen weer hun heerlijke columns, met humor zoals we van ze gewend zijn.
Het kunstwerk van de maand was van Eefje van Gils-Thijssen. Kitty Joosen van bloembinderij Het Hoefblad uit Made verzorgde het prachtige bloemkunstwerk. Uiteraard verzorgde TJA weer traditiegetrouw het slotlied.
Als afsluiter deelde onze burgemeester Boy Scholtze nog mooie woorden met het publiek én bracht een cadeau voor onze redactie mee, namelijk ons eigen straatnaambord. Wat een eer, ons eigen Spraakvermaakplein.
Op naar de volgende 100!
Foto’s: René Schotanus