algemeen, spraakvermaak, verslag

Gevarieerde Spraakvermaak met Gianni Romme en Alexander Rinnooy Kan

09-12-2018

TERHEIJDEN – Met Mades beroemdste zoon kwam een langgekoesterde wens van de redactie uit: Gianni Romme was deze zondag te gast bij Spraakvermaak. Samen met onder anderen D66-senator Alexander Rinnooy Kan, wethouder Jan Willem Stoop en Cees Kwaaitaal over het centrum van Made en automensen in de quiz was het een zeer gevarieerde middag.
Presentator Dik van Beest kwam in een geel hesje het podium op. “Dat trek je aan als je tegen de verhoging van de benzineprijs bent. En als je dat aantrekt gebeurt wat je wil. En ik wil dat de zaal stil is als er gesprekken gevoerd worden op het podium!”

Gastpresentator was oud-redactielid Angelina Schets. Ze vertelde dat ze naar Oosterhout was verhuisd en daar al goed integreerde, onder andere door naar de Oosterhout Academie te gaan.

Als eerste ontvingen ze Alexander Rinnooy Kan op het podium. Hij is lid van de Eerste Kamer voor D66. Zijn partij wil de Eerste Kamer best afschaffen, als er een goed alternatief komt, zei hij. “Wetten moeten wel getoetst worden, dat doet de  Eerste Kamer. Soms willen we verduidelijking of aanscherping, maar het gebeurt zelden dat we een wet afkeuren. Maar als er een andere instantie komt die dat doet, of als rechters dat zouden mogen doen, mag van mij de Eerste Kamer afgeschaft worden.”

Het Eerste Kamerlidmaatschap vergt zo’n anderhalve dag per week. Logisch dus dat veel senatoren er een of meerdere banen naast hebben. Hoe zit dat met integriteit als je moet stemmen over iets wat je andere baan raakt, wilde Van Beest weten. “Dat kan prima samen. In 99 procent van de gevallen volg je het fractiestandpunt. En als er een onderwerp op de agenda staat over jouw vakgebied, voer je daarover niet het woord. De bijbanen zijn allemaal openbaar. Ik doe veel onbetaald advieswerk.”
Daarna werk nog gesproken over twee typische D66-items: het referendum en de gekozen burgemeester. Rinnooy Kan vindt het jammer het referendum is afgeschaft. “Dat is een uitstekend instrument bij echt belangrijke kwesties. Maar dan zou het ook bindend moeten zijn.” Dat de benoeming van de burgemeester uit de grondwet is gehaald, vindt hij een goed idee: “Nu kan de gemeenteraad kiezen. En als een gemeente het anders zou willen, bijvoorbeeld een door de bevolking gekozen burgemeester, ligt die mogelijkheid open.”
Aan het eind van het gesprek maakte Rinnooy Kan van de gelegenheid gebruik zijn pas verschenen boek ‘Bordjes Duiken – ervaringen van een optimist’ te promoten. “Ik heb jarenlang in het publieke domein gewerkt en ik vind dat je verantwoording af moet leggen wat je hebt gedaan. Bij deze.”

Mirjam Schrauwen ging de Hort Op naar Villa Pardoes in de Efteling. Pardoes zei weinig, het jongetje Daan des te meer. Hij liet het huisje zien waar hij met zijn ouders en zusjes een week lang vakantie vierde. Vrijwilligers vertelden over hun werk voor de Villa en een medewerkster legde uit dat de gezinnen, met een ziek kind, er een week gratis vakantie kunnen vieren om even weg te zijn van de dagelijkse zorgen. Villa Pardoes krijgt geen subsidie en bestaat van donaties. Na afloop van Spraakvermaak ging dan ook de collectebus rond.

Voor de laatste ontwikkelingen in het centrumplan van Made schoven wethouder Jan Willem Stoop en aannemer Cees Kwaaitaal aan. Kwaaitaal komt oorspronkelijk uit Made. Hij liet foto’s van het centrum in vroeger tijden zien en zei dat hij zonde vond dat zoveel beeldbepalende gebouwen gesloopt zijn. Hij heeft grond in het centrum gekocht en wil samen met de gemeente, die de resterende grond in bezit heeft, een duidelijk centrum maken. “Vooral ook met input van de bevolking”, zei hij. Inwoners konden hun mening geven op bewonersavonden. Stoop: “En daar hebben we goed geluisterd. De mensen willen graag groen, dat zie je ook duidelijk in de plannen terug.” Over hoe het moet met het parkeren in het Madese centrum wordt nog volop nadacht, zei Stoop. Kwaaitaal hoopt dat het plan volgend jaar in de gemeenteraad besproken wordt en dat dan in 2020 de schep de grond in kan. “We gaan gefaseerd bouwen, maar het zou dan in 2022 klaar moeten zijn.”

De quiz werd vervolgens gespeeld tussen de automensen Alexandra van Riel en Ferry Rasenberg. Die laatste ging met de beker naar huis, hij won met 5-1.

Een oude Spraakvermaak-bekende kwam het podium op voor de column:  Theo van Duren. Deze keer was hij er niet namens het Natuurbestrijdingsfonds, maar namens de Vrijstaat Ravenstein. Die is vorig jaar uitgeroepen. Hij zei dat ze het gemeentebestuur van Oss daarover hebben geïnformeerd, maar ook dat ze er meteen bij hadden gezegd dat dat nog maar even aan moest blijven, om de boel door te laten lopen. Verder hadden ze in de vrijstaat een visum, grensborden geplaatst en een immigratiedienst. Wie wil, kon na afloop bij Theo een visum afhalen.

De laatste gast op het podium deze middag was topschaatser Gianni Romme. Inmiddels is hij manager van de Hengelose schaatsbaan. Wat hij als hoogtepunt uit zijn carrière beschouwt? “Vooral het met ploeg zijn, onderweg, de dingen die je meemaakt. Kleine dingen vaak”, aldus de held van de Olympische Spelen van 1998. “Dat zie je nu ook bij schaatsers als Sven Kramer. Ik volg ze op social media en je ziet het plezier onderling.”
Romme verwacht dat er in de toekomst nog harder geschaatst zal worden dan nu. “Toen Ard Schenk voor het eerst onder de vijftien minuten dook, dacht ook niemand dat dat harder kon. Nou, dat weten we. Dat komt door innovaties, waarvan de klapschaats natuurlijk de grootste was. Ik verwacht niet dat zo’n enorme impuls er snel aankomt. We waren sceptisch, maar waren toen ook snel om. Nu gaat het om andere dingen, trainingstechnieken, materiaal. Waar schaatsers vroeger met een rondje 36 massaal uit de bocht vlogen, is hun techniek nu anders, waardoor ze met die snelheid makkelijk op de been blijven.”
Ook doping kwam ter sprake. “Als je een nieuw record neerzet, komen die opmerkingen al snel”, zei Romme. “Een paar schaatsers die doping gebruiken verpesten het voor de rest. Maar schaatsen komt vooral aan op coördinatie. Daar doet doping niets voor.” Romme trok een parallel met de wielersport. “Drie weken elke dag je ballen uit je broek rijden, honderden kilometers. Dat is haast niet te doen. Maar wielersport is ook de Ronde van Made. Trouwens, de Kerkstraat is voor mij nog steeds het centrum”, oogstte hij applaus uit de zaal.
De oud-Madenaar verwacht dat het schaatsen wel blijft en dat er na Sven Kramer en Ireen Wust  nieuwe talenten op staan. “Het zit nu eenmaal in het Nederlandse dna. Zodra er wordt gesproken over vorst, begint het bij iedereen te kriebelen. Gaat het over een wedstrijdje ergens in Friesland, maar zie je vooral ook mensen naar de sloten gaan, want daar kan vaak al snel geschaatst worden. Ik sta zelf ook nog een keer per week op de baan, beleven wat de mensen beleven. Ik heb ook meegeholpen de ijsvloer te leggen. En toen die lag, was ik de eerste op het ijs. Magisch.”

Tussendoor was er muziek van Roadtrippin’ met zangeres Susan Damen. En natuurlijk was er het actuele slotlied van Mix.

Fotoalbum

eerste kamer geel hesje Gianni Romme villa pardoes