persbericht, seizoen 8

Geloofszaken bij Spraakvermaak

29-11-2014

Een informatief programma maken met gasten uit alle geledingen van de samenleving, dat is een van de doelen van Spraakvermaak. Zondag 14 december, in de donkere dagen voor Kerstmis, zoeken we het in geloofszaken. Bisschop Jan Liesen van Breda en theologe Jacobine Geel zitten samen aan tafel.

Wapenspreuk
Drie jaar geleden werd Jan Liesen benoemd tot bisschop van Breda, als opvolger van Hans van den Hende die naar het bisdom Rotterdam vertrok. Liesen koos de wapenspreuk Deus providebit (God zal voorzien). Opmerkelijk: volgens Liesen was hij net zo lief pastoor in Eygelshoven gebleven en had hij niet om verdere studie gevraagd. Ook het bisschopsambt was nooit zijn ambitie geweest. Toch staat hij nu aan het roer van een bisdom in een tijd waarin ‘Rome’ zich amper wil aanpassen aan een veranderende wereld en de Nederlandse bisschoppen gedwee volgen. Daar gaan we uiteraard over praten.

Bisschop Jan Liesen (foto: Bisdom Den Bosch)

Bisschop Jan Liesen (foto: Bisdom Den Bosch)

TV-programma’s
‘Verbondenheid verandert niets aan de feiten, maar maakt het verdriet wel zachter’ zei Jacobine Geel op 10 november in haar toespraak tijdens de MH17–herdenking. Ze was een de sprekers tijdens de indrukwekkende bijeenkomst in de Amsterdamse Rai waar de 298 slachtoffers van de gecrashte MH17-vlucht herdacht werden. Jacobine Geel -veel gevraagd spreker bij bijzondere gebeurtenissen- is ook voorzitter van GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Verder presenteert ze voor de NCRV TV-programma’s met een ‘lading’,  zoals Het hoogste woord (zondag 8.45 uur, NPO 2)en Schepper & Co. (maandag 17.05 uur, NPO 2). Ook met Jacobine Geel praten we o.a. over de rol van de kerken in de huidige samenleving.

Jacobine Geel (foto: GGZ Nieuws)

Jacobine Geel (foto: GGZ Nieuws)

Planten
Ton Zwinkels is op 14 december fotogast. Ton is lid van het managementteam van WPK (Westlandse Planten Kwekerij) in het kassengebied van de Plukmadese polder. Zijn bedrijf kweekt jonge planten (kool, tomaat, paprika) voor productiebedrijven in heel Europa en  levert verder potplanten aan o.a. Ikea, Intratuin en Albert Hein. Ton Zwinkels is ook op maatschappelijk terrein actief. Al 10 jaar bestuurslid van Eskadee (Stichting Kinderopvang Drimmelen), waarvan de laatste 3 jaar als voorzitter en ook bestuurlid van de VVD afdeling Drimmelen en van BND (Bedrijven Netwerk Drimmelen).

Ton Zwinkels

Ton Zwinkels

Klusbedrijven
Gastpresentator is Mirjam Schrauwen, part-time groepsleerkracht op basisschool Zonzeel in Terheijden en ook werkzaam bij partner Jack Reimus in de makelaardij. Gertjan van Oorschot van minicamping Oud Drimmelen speelde al eens in de Spraakvermaakquiz, op 14 december is hij columnist. We spelen met Ad de Craen en Jos van Wonderen de klusbedrijvenquiz. De muzikale onderdelen worden verzorgd door Jan Huijbregts van L!nc-Rock Coverband. Angelina Schets, Anton Fens, Petra Kimmel en Theo den Exter gingen voor de rubriek Staartvermaak rattenvanger Peter Fens achterna.

Zondag 14 december: Spraakvermaak aflevering 47, Café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 14.00 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café. Om 15.00 uur opent presentator Dik van Beest, rond de klok van 5 sluit Mix af met het actuele Spraakvermaakslotlied.

geloofszaken Jacobine Geel Jan Liesen