algemeen, Mix, seizoen 10, spraakvermaak, verslag

Flitsende eerste Spraakvermaak in het nieuwe jaar

20-01-2017

TERHEIJDEN – Een enerverende eerste Spraakvermaak van het nieuwe jaar was het zondag bij Ons Thuis in Terheijden. Met Christ Klep over defensie, Sebastiaan van Bavel over kunst en muziek, Stef Clement over sport en Sybrand Buma over politiek.  De volle zaal genoot met volle teugen.

Presentator Dik van Beest begon echter met enkele huishoudelijke mededelingen: ook in het elfde seizoen is er weer een reeks Spraakvermaken, wat op goedkeuring van de zaal kon rekenen. Dat de toegangsprijzen dan wat hoger zijn, nam het publiek voor kennisgeving aan.

Daarna nodigde hij gastpresentator Eline Kimmel uit Terheijden op het podium. Zij studeerde cum laude af aan de Erasmus Universiteit op International Communication en Media en studeert nu Political Science. Ze raakte gefascineerd door de Amerikaanse politiek sinds de opkomst van Barack Obama, zo vertelde ze. “Het is natuurlijk Amerikaans, maar zoveel idealen, zoveel passie.” Hoe ze dat kan rijmen met haar liefde voor NAC? “Na een week op de universiteit voelt een avondje NAC als thuiskomen.”

De eerste gast die ze ontvingen was topwielrenner Stef Clement. Hij woont inmiddels in Made. “We woonden in Zevenbergschen Hoek en mijn vrouw deed altijd boodschappen bij de beste supermarkt van Nederland. Toen we daar in de buurt grond konden kopen, was de keus snel gemaakt. Ik denk trouwens dat Twan nu bekender is dan ik”, pakte hij meteen de zaal in.

Al snel ging het over wielrennen. De tijdrijder heeft twee jaar getekend bij de Lotto-Jumbo-ploeg en gaat daar als meesterknecht fungeren voor Steven Kruijswijk in de Giro. “Zorgen voor rust. Er zijn natuurlijk altijd dingen die je niet kunt controleren, maar wat je wel kunt regelen, dat doen we.” Toch ziet hij ook het komende wielerseizoen nog kansen voor zichzelf. “Bijvoorbeeld in de Dauphiné.”

Het omstreden boek van Thomas Dekker kon ook niet onbesproken blijven. Clement  zei het niet gelezen te hebben. “Er zijn al twee boeken over hem en een documentaire. In alle drie zitten onwaarheden. Ik denk dat hij een pathologisch leugenaar is.  Dat hij daar in Londen bij de start van de Tour met een dame van lichte zeden op de kamer zou zijn… nou. Ik lag te bibberen in bed, wachtend op wat mijn eerste Tour me zou brengen. Ik denk dat ik het niet eens gekund zou hebben.” Clement denkt dat wielrennen op het moment misschien wel de schoonste sport ter wereld is. “Wij moeten elke dag beschikbaar zijn voor dopingcontroles. Als je dan nog iets gebruikt, ben je een idioot. Maar dat zie je wel aan Dekker.”

Mirjam Schrauwen ging de hort op met mensen van de Nederlandse Reddingsbrigade. Zij zamelen al enkele jaren geld in voor Serious Request, door met hun reddingsboten naar de stad van de actie te varen, dit keer Breda. De laatste stop voor Breda was voor de reddingswerkers Lage Zwaluwe. De mensen op de boot vertelden over hun werk en hun deelname aan de actie en de mensen in Zwaluwe over hoe ze al die mensen onderdak gaven. Ook zag de zaal de aankomst in Breda en de overhandiging van de cheque: 31.000 euro had deze actie opgeleverd.

De volgende gast op het podium was militair historicus Christ Klep. Het gesprek met hem begon over het boek dat hij schreef of de JSF, het gevechtsvliegtuig waarover de regering al bijna twintig jaar praat en dat dat er nu echt gaat komen. “De kosten lopen op, daardoor kunnen er minder gekocht worden. Het argument van werkgelegenheid? Nou, dat moet nog maar bewezen worden. Bovendien zijn dat hoogopgeleide technici, die anders ook wel een baan zouden hebben. En weet je wat zo gek is? Pas vorige week werd bekend dat als zo’n vliegtuig gekatapulteerd wordt vanaf een schip, het zo schudt, dat de piloten een half uur nodig hebben om weer te kunnen focussen. Kennelijk wist de Amerikaanse marine dat, maar hebben ze dat gewoon verzwegen.” Of we dan het hele project maar moeten afblazen, vroeg Van Beest. “Nee”, vindt Klep, “daarvoor zijn er al te veel investeringen gedaan. En bovendien, Nederland wil Top Gun laten zien.”

Een ander onderwerp waarover Klep zijn licht liet schijnen was de oorlog in Syrië en het terrorisme. Een pasklaar antwoord heeft hij niet. “Bij terrorisme denk je meteen aan religie, maar dat verband is er niet zo. Zelfmoordterroristen zijn meestal pas sinds kort bekeerd. Ze hebben alles verloren, hun baan, hun familie, hun huis en komen dan iemand tegen die hen overhaalt. Het zijn lone wolves.” Of zero tolerance dan de oplossing was, wilde Kimmel weten. “Nee, ook niet. Hoe harder je bijvoorbeeld IS aanvalt, hoe harder ze terug zullen slaan.” Toch is Klep optimistisch: “De wereld is veiliger dan ooit. Als je dan een bepaalde politicus hoort zeggen dat er nog nooit zo veel mensen op de vlucht zijn als nu, denk ik: ken je geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog waren dat er veel en veel meer.”

De quiz werd gespeeld tussen de personal coaches Max van Gelder uit Terheijden en Jeroen Prinse uit Made, nu woonachtig in Breda. Ze legden uit wat voor toegevoegde waarde een personal coach heeft voor mensen die willen sporten. En ja, deze mensen zien ze in deze maand extra vaak in hun sportscholen. De heren gingen met de vragen gelijk op. De shoot-out bracht uitkomst en Van Gelder ging met de beker naar huis.

Nadat politicus in spe Thierry Baudet op het laatste moment had afgezegd, moesten Arjen van Drunen en Tim Simons op de valreep zoek naar een ander Talent. Dat vonden ze in de persoon van Sebastiaan van Bavel, 24 jaar, oorspronkelijk uit Wagenberg en nu al winnaar van een Edison en van het Prinses Christina Jazz Concours. Hij sprak passievol over zijn muziek. “Ik maak muziek om de muziek. Niet om er rijk van te worden of om iets te laten horen wat mensen graag willen horen. Dan wordt het popmuziek. Niks mis mee hoor, maar niet voor mij. Ik wil ontdekken wat erin zit. Dan kan uit chaos een stilte ontstaan. Dat doet iets met mensen.” Zijn prijzen ziet hij als ‘een mooie waardering’. Hij brak ook een lans voor muziekonderwijs op de basisschool. “Als kinderen niet meer met andere muziek dan popmuziek in aanraking komen, zullen ze dat later zelden nog beluisteren.” Ook vroeg hij respect. “We hoorden net heel mooie muziek, maar het publiek zat er doorheen te kletsen. Dat is onrespectvol.” Als aandenken had hij voor Tim en Arjen zijn cd Cosmic Dance meegenomen.

Een oude bekende van Spraakvermaak kwam daarna op het podium: columnist Theo Duren. Hij had zijn neef Theo van Wijchen meegenomen. “Ik ben hier namelijk ook om mijn nieuwe boek te promoten. De officiële presentatie is pas over twee weken, maar jullie hebben de primeur. In mijn boek staat een verhaal dat ik gestolen heb van mijn neef.” Eerst sprak Van Duren zijn eigen column uit, over zijn vader die de fanfare in zijn dorp had opgericht, zeer tegen zin van meneer pastoor. Dat het in werkelijkheid toch wat anders was gelopen, daar kwam Van Duren pas later achter. “Maar dat geeft niet: dit is het verhaal van mijn vader.” Van Wijchen vertelde daarna zijn eigen verhaal, over hoe hij als profwielrenner in de ronde van Zeeuws-Vlaanderen in de jaren vijftig een finishte met een emmer op zijn hoofd. En dat hij daarvoor van zijn zwagers de prijs voor het beste sterke verhaal kreeg, tot hij het tegendeel kon bewijzen.

De laatste die deze middag het podium beklom was CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Dik van Beest ziet de fractievoorzitter wel eens een leidende rol spelen bij de formatie na de Tweede Kamerverziekingen in maart. Buma ziet dat toch wat anders:  “We zitten nu in de oppositie. Dat is misschien niet zo’n bekende rol voor het CDA, maar we kunnen hier wel belangrijk werk doen. Eerst wil ik zorgen dat we na de verkiezingen de grootste partij van Nederland zijn. En natuurlijk ontlopen we onze verantwoordelijkheid in een eventueel volgend kabinet niet, maar alleen we onze standpunten kunnen omzetten in beleid.” Wat die standpunten dan zijn? “Flexwerk”, antwoordde Buma. “Daar moeten we van af. Mensen willen zekerheid en zoals het nu gaat is dat haast onmogelijk. En zorg”, ging hij verder. “De zorg is veel te bureaucratisch geregeld. Dat moet echt anders. Ik snap dat je niet zomaar het eigen risico kunt afschaffen, dat zou 12 miljard kosten, maar voor mensen die de zorg echt niet kunnen betalen, moet er een vangnet zijn.”

Eline Kimmel wilde weten hoe het CDA tijdens de verkiezingscampagne het op gaat  nemen tegen het populisme. “Ik denk niet dat het mijn taak is tegen het populisme te strijden. We moeten problemen aankaarten en met oplossingen komen. Ja, dat kan soms de nuance zijn en misschien is dat soms wat saai. Maar vergeet dat het in werkelijkheid draait om 16 maart. Wat ga je doen na de verkiezingen? Daar gaat het om!” Over wat Buma zelf gaat doen na 15 maart, bleef hij wat vaag. “Laten we eerst de verkiezingen maar eens afwachten. Daar is nu nog niets over te zeggen.”

Het gesprek ging ook nog over het Oekraïne-referendum. “Ja, het klopt dat het CDA voor samenwerking met de Oekraïne is, maar de uitslag van het referendum – een referendum waar we helemaal niet voor waren – kun je niet negeren. Dat is ongeloofwaardig”, legde Buma zijn standpunt nog eens uit.

Verder zei de CDA-voorman voorstander te zijn van een hogere kiesdrempel. “Een partij moet minstens twee, drie zetels hebben om de Kamer te komen.” Tot slot legde hij nog uit waarom een minister van Familie en Gezin een goed idee zou zijn: “Dat raakt alle facetten van de samenleving. Je kunt wel leuk de basisbeurs afschaffen omdat dat goed zou zijn voor het onderwijs, maar je vergeet dan gemakshalve wat voor invloed dat heeft op gezinnen. Hetzelfde met plannen voor de zorg. Zo iemand houdt rekening met de consequenties van beleid.”

Muziek was er tussendoor van Sven Broos en Babs van der Hoeven uit Terheijden. Ze maken al enkele jaren samen muziek. Broos werkt aan een cd, waarop Van der Hoeven ook enkele nummers zingt.

 

 

 

 

 

Mix zong zoals altijd, maar dit keer zonder Cor Vissers, het actuele slotlied.

De foto’s zijn zoals altijd van de hand van Tien Mureau.

Fotoalbum

Christ Klep Muziek Politiek Sebastiaan van Bavel Sport Stef Clement Sybrand Buma