algemeen

Energieke start 16e seizoen Spraakvermaak met NAC, Rusland, Urgenda en VVD

10-10-2022

Uw zondagmiddagcafé is op 9 oktober weer van start gegaan. Voor de 93e keer, om precies te zijn. Traditiegetrouw bij de eerste aflevering van het seizoen gaf burgemeester Gert de Kok hiervoor het startstein.

Samen met gastpresentator, en oud-burgemeester van onder meer Terheijden, Hans van Brummen vroeg onze presentator Dik van Beest maar liefst vier gasten het hemd van het lijf. Gesprekken waarin het thema energie, op wat voor manier dan ook, toch wel de rode draad bleek.

NAC naar de eredivisie
Want hoe nu verder met NAC? Hiervoor spraken we met Ton Lokhoff. De oud-speler en voormalig trainer keerde dit jaar vol energie terug naar de club om het technisch beleid op de rails te zetten. Nu het vertrouwen in de mensen om NAC heen voor Lokhoff terug is, is de te varen koers duidelijk. “Ik wil NAC helpen, niet voor mezelf maar om ervoor te zorgen dat we weer een stabiele eredivisieclub zijn.” Financieel moet er hiervoor zeker heel wat gebeuren. Zo hoopt Lokhoff in de winterstop een aantal “goede ervaren spelers erbij te halen”. Op Dik’s vraag of er voor voormalig speler en trainer Pierre Van Hooijdonk plek is om die ‘grote stap vooruit’ mee te zetten, reageert hij overigens wat mysterieus. Over het niveau van het Nederlandse voetbal minder: dat is ‘niet eens zo slecht’.

Van Hooge Zwaluwe naar Rusland
Een (soort van) thuiswedstrijd was het voor Wierd Duk. De historicus, journalist en auteur werd geboren in Hooge Zwaluwe. Maar hij was er vooral om te praten over Rusland, waar hij tien jaar woonde en het boek ‘Poetin’ over schreef. ‘Welke kant gaat het op met de Oekraïne-oorlog?’, wilde onze presentator weten. Duk beschrijft dat het om een ingewikkelde hybride oorlog gaat, waarbij er niet alleen op het slagveld wordt gevochten maar er een bredere strijd is tussen Rusland en het Westen. Richting onderhandelingen of een staakt het vuren gaat het voorlopig niet, denk hij. Poetin wil geen gezichtsverlies en krijgt bovendien grote steun van zijn volk.

Moeten we bang zijn voor zijn kernwapens? Aan voorspellingen gaat Duk zich niet wagen, maar we moeten de situatie niet onderschatten. “Wat we ons niet genoeg realiseren is dat wat ze (de Russen, red…) op tv zien op de jaren dertig in Duitsland lijkt. De haat op Oekraïners, op ons en het onverantwoordelijke gedweep met mogelijke kernaanvallen.”

Seniorenquiz
Iets luchtigs dan, daar waren we wel aan toe. Bij de seniorenquiz gaan Ad Snoeren en Ria Schaap met elkaar de strijd aan. En dat blijkt nog knap lastig, maar er blijft desalniettemin genoeg te lachen. Uiteindelijk mag Ad met een score van 3-2 de felbegeerde trofee mee naar huis nemen.

In de Ring met Mirjam
Een slag, maar dan in de boksring, was er te zien in Mirjam’s nieuwe rubriek. Ondersteund door Baudie Heuer nodigde ze dit keer inwoners uit Wagenberg tussen de touwen uit om gewapend met bokshandschoenen hun hart te luchten. De nieuwe uitbaters van BAR 13, Corrie Looman-Pals van Stichting Puur NAH, geboren en getogen Wagenberger Bertus Bogaers en Kees van Gurp, voorzitter van de dorpsraad, maakten hier dankbaar gebruik van.

Meer industriepolitiek, minder energie
Verder naar een stukje groen met Marjan Minnesma, die vooral bekendheid kreeg door haar stichting Urgenda, waarmee ze Nederland wil verduurzamen. Maar eigenlijk vraagt Van Beest zich af waarom toch ook heel wat mensen de organisatie niet kennen. Volgens Minnesma gaat het niet om de bekendheid, maar om de doelen waar ze voor strijdt. “Ik wil geen jaarplannen en notulen, maar heel mean en lean kunnen doen wat nodig is.” Ze is daarbij kritisch op de overheid: er moet meer industriepolitiek gevoerd worden; duidelijkere keuzes gemaakt worden.

Over het stikstofrapport van Remkes zegt ze: “Ik zie dat hij een goede poging heeft gedaan om iedereen bij elkaar aan tafel te krijgen.” En hoewel er met name de laatste vijf jaar echt wel duurzame stappen worden gezet, zijn we er nog lang niet. Minnesma wil zich daarom vooral in blijven zetten voor meer bewustwording. Wat wij kunnen doen? Minder vlees eten en voor zover dat kan op allerlei manieren proberen energie te besparen (zonnepanelen, warmtepomp of simpelweg vaker de fiets pakken).

‘Van ellende naar De Efteling’
De gasprijzen vormden ook de aanleiding voor de column van Rob Roovers. Want wat we lezen in de krant (als-ie al komt), is toch vooral kommer en kwel. Goed nieuws is dat, tegen zijn eerdere voorspelling in, het Sprookjesbos in De Efteling toch hetzelfde is gebleven. Maar ja, dat zijn maar sprookjes…

Cultuur in de Tweede Kamer
Laatste gast was VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Ze sprak over de ‘verschrikkelijke cultuur’ van onnodige persoonlijke aanvallen in de Tweede Kamer. Problematisch, want deze hebben ook een negatieve uitstraling op de samenleving en leiden af van de inhoud. Waar het nu wél over moet gaan? De energierekening, bijvoorbeeld. Het energieplafond voor particulieren is al een goede stap, maar die voor het mkb moet snel volgen en “had er liever gisteren dan vandaag al moeten zijn”, volgens Hermans.

Maar ook internationale veiligheid behoeft aandacht, net als een duurzaam asielbeleid. En is er al een nieuw kopstuk van de VVD in zicht, vraagt Van Beest zich af? In Rutte ziet Hermans een “premier die nog volop aan het werk is”. En haar eigen toekomst, daar is ze niet zo mee bezig. “Ik wil het nu goed doen en wat hierna komt, komt hierna.”

Muziek en kunst
Natuurlijk werd deze Spraakvermaak ook weer cultureel omlijst. Met prachtige nummers van singer-songwriter Victor Boden. Hij zong ‘Tenerife Sea’ van Ed Sheeran en zijn eigen nummer ‘Meant to be’. Het kunstwerk werd verzorgd door Willy Jansen uit Drimmelen-dorp. Als biologieleraar is de natuur zijn inspiratiebron en dat was te zien aan zijn werk. Dit keer geen kwartet, maar trio die het actuele eindlied verzorgde. Met het afscheid van Janette gaat MIX voortaan verder als TJA. Janette, bedankt voor jouw inzet!

De vlag kan uit
Letterlijk! We ontvingen namelijk een heuse Spraakvermaakvlag van vlaggenfanaat Hans Westervoorde uit Prinsenbeek. We gaan er een mooie plek voor vinden. En wie ook zo’n mooi exemplaar wil, mag Hans altijd bellen (zijn eigen woorden!) op 076-5415481. We zouden zeggen: schroom niet, want hoe leuk zou het zijn als we iedere Spraakvermaak-zondag een gemeente Drimmelen vol met vlaggen zien hangen?!

Tot de volgende Spraakvermaak op zondag 13 november!

Fotoalbum