algemeen

Corona rode draad in Spraakvermaak, met oog voor oplossingen

10-01-2022

Corona liep als een rode draad door de negentigste aflevering van Spraakvermaak. Bij De Gouden Leeuw in Terheijden was er –door corona- geen publiek in de zaal en de beoogde gastpresentator en columnist moesten beiden door corona afzeggen. Maar toch was het zeker geen kommer en kwel. Burgemeester Paul Depla van Breda probeerde oplossingen te bedenken en viroloog Ab Osterhaus ziet ook positiviteit.


In allerijl was oud-redactielid van Spraakvermaak Angelina Schets ingevlogen deze middag. Ze was naast presentator Dik van Beest de gastpresentator, nu Eva de Schipper zich met corona af moest melden. Schets is inmiddels verhuisd naar Dongen, maar gaat zich als vrijwilliger wel inzetten voor een Terheijdens doel: Toeristisch Traaie. Daarvoor gaat ze de communicatie verzorgen.


Burgemeester Paul Depla van Breda was de eerste gast die aanschoof op het podium. Hij haalde de laatst tijd de landelijke pers met voorstellen als ‘vier carnaval in de zomer’. Daar zit meer achter, zo legde hij uit. “Ik denk dat we voorlopig nog niet van het virus af zijn. Maar we moeten niet gaan leven van persconferentie naar persconferentie. We moeten perspectief bieden. Dat kan op allerlei manieren. Een skileraar zegt ook niet dat ie skilessen wil geven in juni. We moeten veel meer kijken naar wat wel kan. Carnaval in het voorjaar of de zomer. Prinsenbeek doet het. Als gemeente kun je dat niet voorschrijven, maar als mensen zelf met een plan komen, kun je als gemeente wel faciliteren. De mensen steunen, ze laten weten dat gemeente meewerkt. Kijk ook naar de schoolvakanties, waarom niet even lang in de zomer als in de winter? Kijk naar de spreiding van de klassen, de ventilatie. Echt, maak op allerlei terreinen een langetermijnvisie.”
De burgemeester zei dat het goed met hem ging, maar dat hij wel problemen door corona om zich heen ziet. “Ik heb drie zoons die van alles willen, maar wat niet kan. Dat is vervelend. Nog veel erger is het als je zelf of je naasten erg ziek zijn geweest of zelfs zijn overleden. Dat is bij mij gelukkig niet het geval. Mijn werk gaat door, mijn salaris wordt elke maand overgemaakt. Maar kijk naar zzp’ers, die hebben het soms heel moeilijk, terwijl 15 kilometer verderop de winkels wel open zijn.”

Mirjam Schrauwen is in de reeks Mirjam goes to Hillywood nog steeds op zoek naar haar 5 minutes of fame. Na de tips die ze van Kees Tol had gekregen – “ook als je niet goed kunt zingen kun je op tv komen” – maakte ze een filmpje waarin ze een liedje zong. Dat stuurde ze op naar het programma ‘I can see your voice’. En ze werd uitgenodigd auditie te komen te doen. Helaas mocht Spraakvermaak de beelden daarvan van RTL niet gebruiken. Hoe het ging? “Er zaten zeven mensen. Ik moest playbacken en echt zingen. Ze keken heel vriendelijk. Maar ze zeiden verder niets.” Wordt vervolgd.


Vrijwilliger Thijs Verhees van de Voedselbank Breda was de tweede gast van de middag. Hij vertelde dat in Breda zo’n negenhonderd gezinnen gebruikmaken van de voedselbank. Iets meer dan honderd vrijwilligers zorgen ervoor dat alles goed verloopt. Daarbij gaat het niet alleen om het sorteren en de uitgifte van het voedsel, maar vooral ook om ervoor te zorgen dat dat voedsel aangeleverd wordt en dat de relaties met sponsors en donateurs onderhouden worden. “Op zich gaat dat wel goed. We kunnen nu nog iedereen die bij ons aanklopt helpen.”
De Bredase voedselbank krijgt subsidie van de gemeente en geld van donateurs en serviceclubs. “Op onze website proberen we inzichtelijk te maken waar het geld voor nodig is. We huren ruimtes. Gas, water en licht moet betaald worden en we hebben twee vrachtwagens. Je kunt gericht doneren: x bedrag voor onderhoud aan de vrachtwagen, bijvoorbeeld.”
En die persoon die met een dikke BWM voor komt rijden?, wilde Van Beest weten. “Tja”, zei Verhees. “Misschien kan ie m lenen van z’n buurman om de boodschappen op te halen. Wij zijn geen sociaal rechercheurs. Worden we misbruikt? En zo ja, hoe erg is dat? Ik weet wel dat er mensen zijn die het nooit zonder hulp zullen redden in deze maatschappij. Zij zullen altijd hulp nodig hebben. Gelukkig is de voedselbank voor de meeste mensen maar een tijdelijk iets. Gemiddeld zijn mensen twee jaar klant.”
Verhees zei een toename van het aantal klanten te vrezen als de steunmaatregelen voor ondernemers straks ophouden.


De EHBO’ers Lia van Meel uit Made en Toin Krijnen uit Terheijden speelden daarna de quiz. Beiden zijn al jaren actief als EHBO’er en ook als BHV’er. “BHV gaat over hulpverlening op het werk, EHBO gaat veel verder dan dat”, legden ze uit. Krijnen nam van meet af aan de leiding en gaf die niet meer uit handen. Met 4-1 bleef de beker in Terheijden.


Behalve De Schipper moest ook columnist Andy Marcelissen zich met corona afmelden. Gelukkig werd de Bredase schrijver/oud-leraar Walter van de Calseyde bereid gevonden in te vallen. Hij verhaalde over zijn jeugd in Zeeuws-Vlaanderen, waar hij een goede leerschool kreeg. Het gezin Van de Calseyde woonde naast een café, waar de muur de geluidswal werd genoemd,  waardoorheen de klassiekers als ‘Waarom waarom waarom’ van Johnny Hoes voor een filosofische noot zorgden.


Viroloog  Ab Osterhaus was de laatste gast van de middag. Of hij niet moe wordt om steeds aan te schuiven bij de talkshows? Nou, hij zegt vaak ‘nee’, vertelde Osterhaus. “Maar ik ben wel viroloog en kan duiden wat virussen doen. Wat we ertegen kunnen doen. En als het gaat om mensen ervan te overtuigen het vaccin toch te nemen, draag ik daar graag aan bij.”
Als hij de coronapandemie puur als viroloog zou bekijken, zou hij het liefst alles op slot gooien. “Dat deden we bij vogelgriep ook. Alles dicht, dan verspreidt het virus zich niet verder. Maar dat kan in een samenleving niet.”
Kan alles in Nederland nu weer open, nu de bezettingscijfers in de ziekenhuizen dalen? Osterhaus is voorzichtig: “Omikron lijkt milder te zijn, maar verspreidt zich meer. Dat betekent dat meer mensen besmet raken. Als daar ook veel mensen uit risicogroepen bij zijn, of ongevaccineerden, kan dat een enorme druk op de ziekenhuizen geven. Ik zou niet adviseren alles weer open te doen, maar het stap voor stap bekijken.”
Ook Osterhaus kijkt uit naar het moment waarop alles weer ‘normaal’ wordt. “Aan griep gaan ook mensen dood. Er zijn jaren bij, 2018 bijvoorbeeld, waarin de oversterfte door griep hoger is dan normaal. Dat accepteren we en we geven de risicogroepen elk jaar een griepspuit. Zo ver is het met corona nog niet. Daar gaan echt nog te veel mensen aan dood. Maar ik denk dat in de toekomst – en  daar hang ik geen jaartal aan – het zo zal zijn dat risicogroepen elk jaar een prik krijgen, zoals de griepspuit. Er wordt ook nog steeds gewerkt aan verbetering van de vaccins. Straks zal het zo zijn dat ze bij wijze van spreken klaar liggen als er weer een coronavariant opduikt. En dan zullen we echt wel weer naar het ‘normaal’ kunnen.”

Het Kunstwerk van de Maand was deze keer textielkunst van Christel Sins-Camp uit Wagenberg. Het verbeeldt een plunjezak waar vluchtelingen hun schamele bezittingen in meedragen. Maar wel één zonder bodem, om te laten zien dat ze het weinige dat ze bezitten, ook nog kwijtraken.


Tussendoor waren er twee fraaie flamencoliederen van Estelle Groeneveld, begeleid door Mario de Wijs en Conchita Barbé-Vicuña.


En zoals altijd was er actuele slotlied van Mix.

De foto’s bij dit verslag en in de galerij zijn gemaakt door René Schotanus.

Fotoalbum