persbericht, seizoen 9

‘Bredase’ Spraakvermaak

06-12-2015

In de Baroniestad kijken ze soms met een jaloerse blik naar Terheijden. Een zondagmiddagcafé met de opzet en omvang van Spraakvermaak bestaat daar niet. En dus komt ‘Breda’ a.s. zondag bij Ons Thuis sfeer proeven en de Bredase gasten vullen ook een groot deel van het programma: burgemeester Paul Depla, sportjournalist Chris van Nijnatten, presentator Frans Jacobs en fotogast Gijs Geerards. In Angelina§chetsboek staat het Chassé Theater centraal.


In het nieuws.

Paul Depla (PvdA) werd op 16 maart dit jaar geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Breda. Eerder was hij politiek adviseur van de minister van Verkeer en Waterstaat, wethouder in Nijmegen en burgemeester van Heerlen. Hoe is het hem tot nu toe bevallen in de Nassaustad? Burgemeesters zijn de laatste tijd meer dan ooit in het nieuws: vluchtelingen, grootschalige criminaliteit, terreurdreiging. Hoe gaat Depla hier mee om?

Rasechte Bredanaar Chris van Nijnatten heeft een lange carrière achter de rug als sportjournalist. Hij werkte o.a. bij AD Sportwereld, BN DeStem, Sport International en NOS Studio Sport. Begin dit jaar stapte van Nijnatten over naar  de KNVB. Hij werd de nieuwe Coördinator van de Persvoorlichting, anders gezegd ‘de nieuwe Kees Jansma’.

Dwars.

Lyle Muns werd vorige maand gekozen tot voorzitter van Dwars, de jongerenbeweging van GroenLinks. Tim en Arjen ontvangen de 21-jarige Maastrichtenaar in de rubriek ‘Talent &Co’. Muns, die politicologie studeert in Amsterdam, ziet het voorzitterschap als grote uitdaging. “We gaan de ledengroei bij GroenLinks verzilveren en zorgen voor een groene verandering”. Verder is hij betrokken bij Proud, een organisatie die zich inzet voor de belangen van sekswerkers. Muns is zelf werkzaam als sekswerker en steekt dit niet onder stoelen of banken: “Het taboe over dit onderwerp moet wijken. Als ik hier aan kan bijdragen, graag”.

World Transplant Games.

Bij fotogast Gijs Geerards uit Breda (geboren en getogen in Terheijden) werd eind 2005 een acute nierziekte geconstateerd met dialyse als gevolg.  In februari 2007 kreeg Gijs een nieuwe nier van zijn broer Stoffel en daardoor kan hij met minimale beperkingen een gewoon leven leiden. Eind augustus deed hij mee aan de World Transplant Games in Mar del Plate, Argentinië, een mondiaal evenement waaraan sporters deelnemen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Gijs kwam met een zilveren medaille naar huis op het onderdeel tijdrit. Hij richt zich nu in sportief opzicht op 2017, dan zijn de spelen in Malaga (Spanje). Doel van de World Transplant Games is –naast de spelen zelf- ook zoveel mogelijk aandacht vragen voor orgaandonaties.

Gijs Geerards op het podium (links) van de World Transplant Games

Gijs Geerards op het podium (links) van de World Transplant Games

Carnavalsviering.

Duizendpoot Frans Jacobs is op 13 dec. de side-kick van Dik van Beest. Frans is medeoprichter en bestuurslid van de Bredase Singelloop, actief in diverse functies bij de Bredase Carnavalsviering (o.a. 10 jaar Prins Carnaval), organisator van Tranen van Van Cooth en actief bij Atletiekvereniging Sprint.

Columnist Alex van den Biggelaar uit Made werkt in Waalwijk in een jongerencentrum en doet daarnaast nog van alles: organiseert jaarlijks een dancefeest in de oude haven van Drimmelen, is hulpsinterklaas en hij runt nog het lasergame bedrijfje ‘Big Fun’.

Angelina Schets, Petra Kimmel en Theo den Exter filmden voor Angelina§chetsboek in het jubilerende Chassé Theater. Ze laten zien een dagje Chassé zien: wat gebeurt er allemaal vóór het doek open gaat.

Zondag 13 december: Spraakvermaak aflevering 53, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 14.00 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café. Om 15.00 uur opent Dik van Beest het programma.  Janette van der Aa en Alex Broekaart (samen Biloute) zingen vóór de opening een aantal ballads. Rond 17.00 uur sluiten we af met het Spraakvermaakslotlied van Mix.