13/12/2015: Bredase aflevering van Spraakvermaak valt goed in Terheijden
13-12-2015
TERHEIJDEN – Burgemeester Paul Depla van Breda kreeg de lachers op zijn hand bij de 53e aflevering van Spraakvermaak bij Ons Thuis in Terheijden. Maar hij was ook serieus, over het drugsbeleid en over samenwerking in West-Brabant. KNVB-hoofd-voorlichting Chris van Nijnatten was ook serieus, maar verklaarde ook nog een keer zijn liefde voor NAC. En Dwars-voorzitter Lyle Muns verklaarde zijn liefde voor de liefde en voor de politiek.
Als eerste haalde presentator Dik van Beest echter Frans Jacobs op het podium. Hij is een bekende Bredanaar. Z’n leven lang al fan van NAC, mede-oprichter van de Singelloop en de Tranen van Van Cooth en speaker bij talloze atletiekwedstrijden. Hij sprak onder meer over de groei van de Singelloop de afgelopen jaren. “We hebben net de derde hardloopgolf gehad. Die bestaat vooral uit vrouwen. Dat is er mede de oorzaak van dat de Singelloop zo hard groeit.”
Als eerste ontvingen Van Beest en Jacobs Gijs Geerards uit Terheijden. Hij won eerder dit jaar zilver bij de Transplant Games in Argentinië, op het onderdeel tijdrit. Bij Geerards werd in 2007 een acute nierziekte geconstateerd. Een periode van dialyse volgde, maar nadat hij een nier kreeg van zijn broer, ging het snel beter met hem. “Ik heb wel geluk gehad dat het zo goed aanslaat. Ik slik nog veel medicijnen maar dat belemmert mij verder niet.” Geerards, fulltime leraar, toonde een Powerpoint –presentatie over zijn ziekte, herstel en deelname aan de Transplant Games. Zijn boodschap was er een van hoop. Doorzetten, kijken wat je nog wel kan. “En ik hoop dat ik over twee jaar nog een keer mee kan doen aan de Transplant Games.”
Bij Talent & Co was Lyle Muns, de nieuwe voorzitter van de GroenLinks-jongerenafdeling Dwars te gast. Muns viel bij zijn verkiezing in de media vooral op door zijn bijbaan: sekswerker of prostitué. Zelf doet ie daar niet moeilijk over. “Natuurlijk is het niet gebruikelijk en ook hier in de zaal hoor ik het geroezemoes. Maar het gaat toch vooral om de inhoud.” Hij wil Nederland sociale en duurzamer maken. Daarbij hekelde hij wat hij noemde ‘de dubbele moraal van de VVD’. “De VVD wil een kleinere overheid, maar o wee als het om veiligheid gaat. Dan kan de overheid niet groot genoeg zijn.”
Binnen GroenLinks wil hij ook het een ander veranderen. “Voorheen was het zo dat er een commissie werd opgetuigd om een probleem in kaart te brengen en een oplossing te bedenken. Ik ben juist, bijvoorbeeld over het vluchtelingenprobleem, met allerlei mensen gaan praten. Ook met tegenstanders, maar ook met vrijwilligers en professionals. We moeten uit die studeerkamer komen.” Zij ‘Co’ was zijn vriend Tommy, met wie hij veel spart over allerlei zaken. Tom roemde de welbespraaktheid van Lyle en diens gedrevenheid. Beiden hebben een Vlaamse achtergrond. Waarom juist in België zoveel aanhang voor IS is, wilde Van Drunen weten. Muns noemde het verschil tussen de Belgische hardpower en de Nederlandse softpower. “In België gaat de politie er gelijk met man en macht op af als er iets dreigt. In Nederland is er de wijkagent die het gesprek aan gaat met jongeren op straat. Ik denkt dat dat echt beter werkt.”
Uiteraard ging het ook over de bijbaan van Muns. “Er rust nog best een taboe op”, heeft hij gemerkt. “Ik denk ook niet dat dit werk voor iedereen geschikt is. Maar juist door dit werk ontmoet ik allerlei mensen. Kwetsbare mensen ook, of mensen met een handicap. Dat helpt mij weer in mijn politieke werk.”
Als object had hij een interrailkaart meegenomen. “Ik hou enorm van reizen, van andere culturen ontdekken en kijken hoe de politiek daar werkt. Dat is overigens de reden dat ik met het sekswerk begonnen ben, om die reizen te kunnen bekostigen.”
Angelina§chetsboek stond in het teken van het jarige Chassé Theater. De filmers en Angelina liepen een dag mee achter de schermen. Zo was te zien hoe de decors van het Nationaal Ballet opgebouwd werden, wat de licht- en geluidstechnici doen, wat er in het theatercafé te doen is en wat de vrijwilligers doen. Tot het sluitstuk, het optreden van het ballet.
Chris van Nijnatten, hoofd-voorlichting bij de KNVB was de volgende gast die aanschoof. Of hij na jaren van kritische journalistiek, onder meer bij De Stem en het Algemeen Dagblad, niet overgelopen was naar de vijand? Nee, vond de Bredanaar. “Ik ben nog steeds dezelfde. Al ben ik natuurlijk wel wat ouder en heb ik inmiddels een kleinkind.” Waar die rebel uit de Heuvel was, die zo ongeveer de B-side heeft opgericht, wilde Jacobs weten. “Die is er nog wel, maar die wilde haren ben ik natuurlijk wel kwijt.”
Als hoofd-voorlichting bij de KNVB doet hij meer dan alleen het Nederlands elftal. “Ook het vrouwenvoetbal, ook de amateurs. Jammer genoeg komt met name het amateurvoetbal nog al eens negatief in beeld, als er weer eens iets gebeurt. Daar gaat mijn werk ook over. Of net zoals gisteren, toen de Volkskrant een artikel publiceerde over het bidbook van Nederland en België. Dan ben ik daar weer druk mee.”
Dat het Nederlands elftal niet meedoet aan het EK voetbal vindt Van Nijnatten niet zo erg. “Het Nederlandse voetbalpubliek denkt dat het er recht op heeft dat Nederland meedoet, maar dat is niet zo vanzelfsprekend. We moeten leren met teleurstelling omgaan.”
De doodsteek voor het Nederlandse voetbal vindt Van Nijnatten het vrije verkeer van personen en goederen in Europa. “Nu zie je jonge jongens, zestien-zeventien jaar, naar het buitenland vertrekken. Ik geef ze geen ongelijk, maar ik denk dat het beter is als ze hun voetbalopleiding gewoon in Nederland krijgen. Ik heb erover gesproken met mensen in Den Haag en met juristen, en die geven me geen kans de wet te veranderen. Maar wie weet dat Frans Timmermans het op de Europese agenda kan krijgen.”
Uiteraard ging het ook over NAC. Hij heeft geprobeerd samen met Pierre van Hooijdonk en Jan Hoppen het nieuwe bestuur van NAC te vormen. “We hadden allerlei plannen. Voor de opleiding en het eerste en zo meer. Maar de mensen pruimden ons niet. We hebben onze medestanders onvoldoende gemotiveerd.”
Van Nijnatten zit nog steeds elke wedstrijd in het Rat Verleghstadion. “Als ik kijk naar afgelopen vrijdag (de verloren wedstrijd tegen Go Ahead Eagles), kan ik op niemand kwaad worden. Maar ze moeten af van het zoveelste jaar Avondje NAC, van periodetitels. NAC moet gewoon kampioen worden.”
De column kwam van de Madese hulpsinterklaas Alex van den Biggelaar. Hij viert al jaren in die rol het kinderfeest. Met zwarte Pieten. Toch, zo vertelde hij, is hij in de loop der jaren genuanceerder over de rol van de hulp van de Sint gaan denken. “Een traditie bestaat bij de gratie dat die zich aanpast aan de tijd.”
Burgemeester Paul Depla van Breda kreeg de zaal aan het lachen door te wijzen op de vermeende invloed van zijn ambtsgenoot Gert de Kok van Drimmelen op het programma Spraakvermaak. Maar al snel ging het over het drugsbeleid. Depla is warm voorstander van legalisering van de productie van wiet. “Stel, je zegt dat mensen bier mogen drinken en ook bier mogen kopen, maar dat er geen bier gebrouwen mag worden. Dat is toch een absurde situatie? We hebben er met een commissie uitgebreid over gesproken. In die commissie zaten ook fervente tegenstanders van legalisering, zoals burgemeester Niederer van Roosendaal. Het is juist goed iedereen binnen boord te houden.” Of Den Haag snel mee zal gaan met de denkwijze van de commissie? Nee, weet Depla. “Maar kijk eens naar Amerika, waar de War on Drugs speerpunt was. Daar is in veel staten wietteelt gelegaliseerd. Als je door legalisering de criminelen buitenspel zet, win je ook op andere terreinen. Bijna alle moorden in West-Brabant zijn drugsgerelateerd.”
Depla is ook enthousiast pleitbezorger van meer samenwerking in West-Brabant. “Het Jazzfestival is niet alleen voor Breda. De Biesbosch is niet alleen voor Drimmelen. Mensen houden zich niet aan gemeentegrenzen.” Of er dan een nieuwe gemeentelijke herdeling moet komen, vroeg Van Beest. Maar dat ziet Depla helemaal niet zitten. Hij haalde een voorbeeld aan uit de tijd dat hij burgemeester in Heerlen was. “Nedcar dreigde te moeten sluiten. Borne, ach 20 kilometer verderop. Tot we ontdekten dat 500 van de 1500 medewerkers van Nedcar uit Heerlen komen. Dan raakt een eventuele sluiting je stad. We hebben geïnvesteerd, met als gevolg dat er in de fabriek nu 2500 mensen werken van wie 800 uit Heerlen. Dat heeft veel invloed. Of er meer mensen werkloos raken of juist meer mensen aan werk komen.” In de regio noemde hij knooppunt Hooipolder, wat hij verhaspelde tot knoeipunt Hooipolder. “Zo’n gemeentelijke herindeling is iets van bestuurders, naar binnen gekeerd. We moeten juist met alle gemeenten samen optrekken om problemen aan te pakken.”
Ook ging het nog even over NAC, door Depla ook wel ‘het grootste café van Nederland waar toevallig een grasmat in het midden ligt’ genoemd. Het is inderdaad even rustig rond de scheuren in het stadion. “Maar we zijn ermee bezig. Over lopende zaken zeg ik nu even niets.” Ook onderzoekt Breda wat er nog meer met het stadion, eigendom van de gemeente, kan dan alleen een keer per twee weken een wedstrijd.
Als laatste kwam de vraag naar Depla’s politieke ambities. “De Haagse politiek gaat over de mensen. De lokale politiek gaat met de mensen. Ik heb het er wel eens met mijn broers over. De lokale politiek is duizend keer leuker.”
Muziek vooraf en tussendoor was van het duo Biloute. Zoals altijd was er het actuele slotlied van Mix.
Foto’s: Tien Mureau