persbericht, seizoen 9

‘Breda’ komt naar Spraakvermaak

27-11-2015

Tikje overdreven misschien, maar de aflevering van zondag 13 december heeft wel een hoog Breda-gehalte. Burgemeester Paul Depla, sportjournalist Chris van Nijnatten, presentator Frans Jacobs en fotogast Gijs Geerards komen allemaal naar Spraakvermaak. In Angelina§chetsboek staat het Chassé Theater centraal. Spraakvermaak zit bovendien dicht bij de Baroniestad, zodat alle Bredase gasten moeiteloos de weg naar Ons Thuis (Bredaseweg 20) kunnen vinden.

Burgemeester.

Paul Depla (PvdA) werd op 16 maart dit jaar geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Breda. Eerder was hij politiek adviseur van de minister van Verkeer en Waterstaat, wethouder in Nijmegen en burgemeester van Heerlen.  Bij zijn benoeming beloofde Paul Depla al –net zoals zijn voorganger Peter van der Velden- een keer naar Spraakvermaak te komen.  Als geboren en getogen Eindhovenaar is Depla PSV-supporter. Dat kan toch problemen opleveren in de stad van NAC Breda, zou je denken. Maar Depla is duidelijk: “In Breda telt maar één club: NAC en daar sta zal ik volledig achter”. Rasechte Bredanaar Chris van Nijnatten heeft een lange carrière achter de rug als sportjournalist. Hij werkte o.a. bij AD Sportwereld, BN DeStem, Sport International en NOS Studio Sport. Begin dit jaar stapte van Nijnatten over naar  de KNVB. Hij werd de nieuwe Coördinator van de Persvoorlichting, anders gezegd ‘de nieuwe Kees Jansma’.

World Transplant Games.

Bij fotogast Gijs Geerards uit Breda (geboren en getogen in Terheijden) werd eind 2005 een acute nierziekte geconstateerd met dialyse als gevolg.  In februari 2007 kreeg Gijs een nieuwe nier van zijn broer Stoffel en daardoor kan hij met minimale beperkingen een gewoon leven leiden. Eind augustus deed hij mee aan de World Transplant Games in Mar del Plate, Argentinië, een mondiaal evenement waaraan sporters deelnemen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Gijs kwam met een zilveren medaille naar huis op het onderdeel tijdrit. Hij richt zich nu in sportief opzicht op 2017, dan zijn de spelen in Malaga (Spanje). Doel van de World Transplant Games is –naast de spelen zelf- ook zoveel mogelijk aandacht vragen voor orgaandonaties.

Gijs Geerards

Gijs Geerards

Carnavalsviering.

Duizendpoot Frans Jacobs is op 13 dec. de side-kick van Dik van Beest. Frans is medeoprichter en bestuurslid van de Bredase Singelloop, actief in diverse functies bij de Bredase Carnavalsviering (o.a. 10 jaar Prins Carnaval), organisator van Tranen van Van Cooth en actief bij Atletiekvereniging Sprint.

Lyle Muns (niet uit Breda, wel uit Maastricht) werd vorige maand gekozen tot voorzitter van Dwars, de jongerenbeweging van GroenLinks. Tim en Arjen ontvangen de 21-jarige Muns in de rubriek ‘Talent &Co’. Muns deed politieke ervaring op in België, waar hij in het bestuur zat van Jong Groen, de Vlaamse evenknie van Dwars. Daarnaast zet hij zich in voor de rechten van sekswerkers.

Columnist Alex van den Biggelaar uit Made werkt in Waalwijk in een jongerencentrum en doet daarnaast nog van alles: organiseert jaarlijks een dancefeest in de oude haven van Drimmelen, is hulpsinterklaas en hij runt nog het lasergame bedrijfje ‘Big Fun’.

Chassé Theater.

Angelina Schets, Petra Kimmel en Theo den Exter filmden voor Angelina§chetsboek in het Chassé Theater. Ze kozen als insteek: de achterkant van het Chassé. Nog een Bredaas tintje: PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken uit Breda schreef vorige keer in het gastenboek: ‘Hartelijk dank dat ik gast mocht zijn met toch een moeilijk, maar heel actueel onderwerp: vluchtelingen. Volle zaal, mijn complimenten.’

Zondag 13 december: Spraakvermaak aflevering 53, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 14.00 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café, om 15.00 uur opent Dik van Beest het programma.  Janette van der Aa en Alex Broekaart (samen Biloute) zingen vóór de opening een aantal ballads. Rond 17.00 uur sluiten we het programma af met het Spraakvermaakslotlied van Mix.