persbericht, seizoen 8

Bisschop en theologe bij Spraakvermaak

06-12-2014

Zijn voorganger Hans van den Hende was al eens te gast bij Spraakvermaak, zondag 14 december komt ook de huidige bisschop van Breda -Jan Liesen- naar Terheijden. Ook theologe en programmamaakster Jacobine Geel zit aan tafel bij de bisschop en bij presentator Dik van Beest.

Synode
In oktober was bisschop Jan Liesen in Rome bij de Bisschoppensynode, het overlegorgaan tussen de paus en de bisschoppen. ‘De pastorale uitdagingen van het gezin in de context van de evangelisatie’ was het belangrijkste gespreksonderwerp. De synode toonde andermaal de verdeeldheid aan  binnen de katholieke kerk. Passages over homo’s en gescheiden of hertrouwde gelovigen haalden het slotdocument niet. Paus Franciscus, voorstander van meer openheid in de Kerk, was minder enthousiast over de bevindingen van de bisschoppen. Mooie insteek om het gesprek met de bisschop aan te gaan.


Spiritualiteit
Theologe Jacobine Geel werkt sinds 2002 bij de NCRV. Ze presenteert de tv-programma’s Het hoogste woord en Schepper & Co. In Het hoogste woord (zondag 8.45 uur, NPO 2) interviewt ze wekelijks een bekende Nederlander over een door hem of haar gekozen bijbeltekst. Schepper & Co is een NCRV-programma over actuele ontwikkelingen rondom levensbeschouwing en spiritualiteit. Een programma over mensen en de manier waarop zij in het leven staan (maandag 17.05 uur, NPO 2). Jacobine Geel -veel gevraagd spreker bij bijzondere gebeurtenissen- is ook voorzitter van GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg.

Kerststerren
De Kerststerren van Albert Heijn komen van WPK (Westlandse Planten Kwekerij), het kweekbedrijf in de Plukmadese polder. Fotogast Ton Zwinkels is lid van het managementsteam en zijn bedrijf levert ook aan Ikea en Intratuin en kweekt kool, tomaat, paprika voor productiebedrijven in heel Europa. Ton Zwinkels neemt op 17 december afscheid als voorzitter van Eskadee, de Stichting Kinderopvang Drimmelen. Ondernemen, plantenkweken en Eskadee zijn de onderwerpen van zijn fotokeuze.

Jan Huijbregts (foto: L!NC)

Jan Huijbregts (foto: L!NC)

Spannende tijden
Jan Huijbregts uit Wagenberg zorgt samen met gitarist André Verholen voor het muzikale deel.  Jan is zanger van rockcoverband L!NC en hij staat met L!NC in de Beneluxfinale van The Clash Of The Coverbands.  Spannende tijden voor Jan en zijn bandleden: volgende week zaterdag (20 dec.) is de finale in de grote zaal van 013 in Tilburg. Ook spannend: Angelina Schets, Anton Fens, Petra Kimmel en Theo den Exter volgden rattenvanger Peter Fens. Gastpresentator is Mirjam Schrauwen uit Terheijden, Gertjan van Oorschot van minicamping Oud Drimmelen is deze keer columnist. We spelen de klusbedrijvenquiz met twee Terheijdenaren: Ad de Craen en Jos van Wonderen. Het bedrijf van Ad heet DCT,  Jos werkt via de formule ‘Huur een Buurman’ en is voor allerlei klussen in te schakelen.

Gertjan van Oorschot (foto: Tien Mureau)

Gertjan van Oorschot (foto: Tien Mureau)

Zondag 14 december: Spraakvermaak aflevering 47, Café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 14.00 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café. Om 15.00 uur opent presentator Dik van Beest, rond de klok van 5 sluit Mix af met het actuele Spraakvermaakslotlied.

Nagekomen bericht:
Harry Bakker, nieuwe wethouder in de gemeente Drimmelen, komt a.s. zondag ook naar Spraakvermaak.

Jacobine Geel Jan Liesen