algemeen

Bevlogenheid en hilariteit bij Spraakvermaak

13-11-2016

TERHEIJDEN – Bevlogen en bij vlagen hilarisch. Dat is de beste omschrijving van de 58ste aflevering van Spraakvermaak, zondag bij Ons Thuis in Terheijden. Gloedvolle betogen van actrice Adelheid Roosen, boswachter Thomas van der Es en PvdA-leider Diederik Samsom en een quiz met twee Sinterklazen, die onderbroken werd door de ‘echte’ Sinterklaas.

Spraakvermaak begon echter met de excuses van presentator Dik van Beest aan de mensen die tijdens de vorige aflevering aanstoot hadden genomen aan het interview met Mohammed Bouyauzan. Daarna nodigde hij gastpresentator Riebert Verheugen, bekend van onder meer Omroep Drimmelen op het podium. Die heeft onlangs zijn vaste baan bij GGZ Breburg na ruim 25 jaar opgezegd omdat hij zich niet meer kan vinden in de manier waarop er in de zorg gewerkt wordt. “Het gaat te veel om protocollen en managers en te weinig om de mensen die de zorg nodig hebben. Het gaat te veel om geld en verzekeraars hebben te veel macht.”

Daarmee was de toon van de middag wel gezet, want deze thema’s zouden in latere gesprekken terugkomen.

20161115_03De Beeldgast was Spraakvermaaks eigen Tim Simons. De fractieleider van de VVD in Drimmelen volgt dit jaar een cursus bij de BKB-Academy, waar hij de fijne kneepjes van het campagne voeren leert. “Daarbij hoort een campagnereis en het was wel duidelijk waar die dit jaar naar toe zou gaan.” De Verenigde Staten. Simons legde het verschil tussen het Nederlandse en Amerikaanse kiessysteem uit en ging in op big-data. Door databestanden te kopen weten de partijen van alles van hun potentiële kiezers. Simons: “Wat je op dinsdag eet, waar je naar kijkt op tv en wat voor sport je doet. Die gegevens worden gebruikt om het gesprek met je aan te gaan. Campagnemedewerkers hebben scripts: wat als iemand op een vraag ‘ja’ zegt, wat als iemand ‘nee’ zegt.” Of hij de overwinning van Trump aan heeft zien komen? “Nee. Je gaat toch af op wat de peilingen zeggen.” Hij heeft zeker geleerd van zijn week in de VS. “Met de mensen in gesprek gaan en ze overtuigen.” En hij hoopt  verder te kunnen als fractievoorzitter in de Drimmelense raad. Al zei hij ook dat het zijn droom is ooit minister van Onderwijs te worden.

20161115_04

Mirjam Schrauwen was deze maand de hort op in Made. Op de markt om precies te zijn. Ze sprak mensen die nooit een markt overslaan ‘of ik moet ziek zijn’ en kooplieden. “Gezellig”, vinden de ze Madese markt. Ondernemers rond de markt zien op marktdagen hun klandizie toenemen, al zien de marktkooplui ook lege plekken. “Internet, hè.”

Actrice/theatermaker Adelheid Roosen schoof daarna aan op het podium. Met haar kwam het gesprek al snel op mantelzorg. “Ik heb de oplossing voor de problemen in de zorg”, beweerde ze. “Ik ben er in al die jaren dat ik mantelzorger voor mijn moeder was achter gekomen dat ik nog kan spelen als een kind. Dat moeten we doen. Maar dat mag niet. Wij mantelzorgers verwachten van alles van de professionele zorgers en zij kunnen nooit aan onze eisen voldoen. Daar zit het ‘m in. Zorgverleners moeten gaan dansen, gaan spelen met de mensen die ze verzorgen. Maar iedereen raakt in de war door steeds veranderende protocollen. We moeten nieuwe wetten maken: simpel, maak contact met mensen.”

20161115_13

Die verbinding zoekt Roosen ook met haar Wijksafari. Dat is een vier uur durende voorstelling, waarbij acteurs vooraf twee weken bij willekeurige wijkbewoners logeren. Uit de gesprekken die dan gevoerd worden, wordt een voorstelling gemaakt in dat huis. Jongeren uit de wijk vervoeren op scooters het publiek langs die plekken, waar mensen de voorstelling kunnen zien. “Mensen zijn toerist in hun eigen stad en gaan zo de verbinding aan. Het is steeds uitverkocht. We hebben onlangs ook een wijksafari in Mexico gedaan en zijn nu bezig met de pre-productie in de Brusselse wijk Molenbeek.”

Over de quiz werd in de voorpublicaties nogal geheimzinnig gedaan, maar toen Van Beest op rijm dit onderdeel van het programma aankondigde, werd het al snel duidelijk. Twee Sinterklazen speelden de quiz. Toen zij eenmaal op het podium zaten, werd de zaal opgeschrikt door een Sinterklaas die zich afvroeg wat die twee neppers op het podium deden. Nadat de rust was weergekeerd werd er toch gespeeld, wat voor tal van komische momenten zorgde. Waar is Sinterklaas geboren? In Moederheil! Veel gescoord werd er niet en de shoot-out moest uitkomst brengen: Sint 1 won met 2-1.

20161115_18 20161115_20

 

 

 

 

 

 

Bij Talent & Zo schoof Biesboschboswachter Thomas van der Es aan. ‘Zijn’ park is uitgeroepen tot mooiste natuurpark van Nederland, een prijs waar 300.000 euro aan verbonden is. Hij ontdekte zijn liefde voor de natuur al vroeg, als klein jongetje in Sliedrecht en sprak er passievol over. Of boswachters geen mannen van middelbare leeftijd met een baard en een regenjas zijn, wilde Tim Simons weten. “Nou, die zijn er nog wel hoor”, zei Van der Es. “Maar we zijn er in alle soorten en maten.” Hij denkt dat de toenemende aandacht voor de natuur onder meer te maken heeft met de prachtige natuurseries die op tv uitgezonden worden en met mensen als Freek Vonk die vooral jongere kijkers aanspreekt. Hij vertelde bevlogen over de terugkeer van de zeearend in De Biesbosch en over natuur versus recreatie. “Natuurlijk willen we zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met de natuur én willen we de natuur de natuur laten. Maar een gebied als De Biesbosch is groot en sterk genoeg. Dieren kunnen zich terugtrekken als dat nodig is.” Het geld dat Staatsbosbeheer heeft gewonnen gaat naar natuurbehoud en -herstel in de delta, “van slot Loevenstein tot aan Stellendam.”

20161115_26

De column van Twan van Meel werd ingeleid door een geknipt filmpje van de AH-commercial die op dit moment op televisie te zien is. “Ja, eigenlijk wel.”

Van Meel had het daarna over tijd. Dat die soms veel te snel voorbij gaat. Maar niet zonder de nodige grappen en kwinkslagen. “Trump kan wel coach van NAC worden, dan kunnen ze nog eens onverwacht winnen.” Ook had hij een hilarisch verhaal over tante Ria en ome Harry.

20161115_28

PvdA-fractieleider in de Tweede Kamer Diederik Samsom was de laatste gast van de middag. Hij had voor het Spraakvermaakpubliek een nieuwtje: Als de PvdA weer in het kabinet komt na de verkiezingen van maart wordt hij geen minister, maar blijft hij in de Kamer. Hij verraste de zaal door er een foto van te maken. “Die laat ik aan Asscher zien. Hij heeft vanmiddag vast niet zo’n volle zaal in Lutjebroek!”

Samsom zei niet blij te zijn met de overwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten, maar zei het tegelijkertijd wel te snappen. “Hij geeft een bepaalde bevolkingsgroep een stem. Ik zag op tv een man, werkloos geworden want de staalfabriek waar hij werkte was gesloten. En in de Verenigde Staten heb je dan niks meer. Het was een heel gewone man, sympathiek, geen relschopper. Toch stemde hij voor Trump. Die belooft investeringen, banen. Ook in Nederland zien wel een groep die zich buitengesloten voelt, die zich niet gehoord voelt en het gevoel heeft dat anderen de welvaart pakken. Daarom wil de Partij van de Arbeid investeren. We willen niet alles aan de markteconomie overlaten maar die economie zelf mede bepalen.”

Met een lach zei Samsom niet meer zo in peilingen te geloven. Van Beest vroeg hoe het toch kon dat coalitiepartner VVD het zoveel beter doet in die peilingen, terwijl de PvdA toch ook voor de helft verantwoordelijk is voor het huidige beleid. Samsom had daar wel een theorie over: “Als je met meerdere partijen bent, moet je altijd compromissen sluiten. De VVD telt zijn zegeningen en dan zie je na afloop die VVD’ers een biertje drinken op de goede afloop. Sociaal-democraten gaan na afloop een beetje zitten mokken over wat ze niet bereikt hebben. Als je dat als kiezer ziet, kies je ook voor die vrolijkheid.”

Samsom bereed nog andere PvdA-stokpaardjes: meer vast en minder flexwerk, inkomensnivellering en de zorg terugbrengen naar de basis. “Huisartsen en ziekenhuizen zijn al lang eigen ondernemers. Maar er zijn negentien verzekeraars. Daarmee moeten ze allemaal handelen. Wij zijn voor één verzekeraar per regio. De Nederlandse ziekenhuiszorg behoort tot de beste in de wereld. Maar er moet wel samengewerkt worden. Niet elk ziekenhuis hoeft dezelfde dure apparatuur te hebben. Voor de beste zorg ben je best bereid dertig kilometer te rijden.”

20161115_33

De fractieleider zei ook te hopen op een sterk links blok. Hij is ervan overtuigd dat dat er komt. “Met Bram van Ojik van GroenLinks hadden we vergevorderde plannen. Maar Jesse Klaver ziet het niet zitten. Ook goed. Eens komt het er wel.”

En of hij partijleider blijft: “Het laatste woord is aan de leden. Zo gaat dat in een democratische partij.”

Voor Mix het actuele slotlied kon zingen, greep Adelheid Roosen nog eens de microfoon. Ze hield een gloedvol betoog ‘met z’n allen de zorg te veranderen en te verbeteren’.

20161115_34

Tussendoor zong de talentvolle Sam Knoop – de nieuwe Guus Meeuwis – twee nummers, waaronder zijn nieuwe single ‘Zeven Sloten’.

20161115_10

De foto’s zijn zoals altijd van de hand van Tien Mureau.

Fotoalbum