persbericht, seizoen 9

Annemarie Jorritsma, Ans Markus, Bart Nieuwenhuizen en Wim Daniëls bij Spraakvermaak

05-03-2016

Spraakvermaak sluit zondag 13 maart het seizoen in stijl af: in een bomvol programma ontvangen we o.a. voormalig minister en burgemeester Annemarie Jorritsma, kunstenaar Ans Markus, hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen en schrijver/cabaretier Wim Daniëls. Dik van Beest en gastpresentator Angelina Schets en het talentvolle duo Tim Simons en Arjen van Drunen ontvangen de gasten op het vernieuwde, sfeervolle podium van café Ons Thuis in Terheijden.

Eerste Kamer.

Annemarie Jorritsma is fractievoorzitter voor de VVD in de Eerste Kamer. Een boeiende functie, omdat de rol en invloed van de Eerste Kamer nu groter is dan ooit. VVD en PvdA hebben immers geen meerderheid in de Senaat en dus is het steeds weer zoeken naar nieuwe coalities.  Annemarie Jorritsma was burgemeester van Almere en voormalig minister van Verkeer en Waterstaat in het eerste kabinet-Kok (Paars I) en minister van Economische Zaken en vicepremier in Paars II.  Tim en Arjen vragen haar of er nog nieuwe politieke talenten zijn en ook hoe jongeren enthousiast te maken zijn voor de actieve politiek. Annemarie Jorritsma studeerde in een grijs verleden aan de  School voor toeristische vorming in Breda (nu NHTV) en ze is dus weer even terug in het Brabantse land.

Annemarie Jorritsma

Annemarie Jorritsma – foto: S.J. de Waard (embedded)

De gewone mens.

Ans Markus is vooral bekend om haar schilderijen van vrouwen in windsels en ze is een opvallende verschijning met haar kledingstijl. Ze wordt beschouwd als  societyschilder, maar ze is vooral schilder van de gewone mens. Ans Markus  is autodidact en haar stijl is realistisch. Markus maakte de afgelopen twee jaar jeugdportretten van Vincent van Gogh, Frida Kahlo, Egon Schiele, Paul Gauguin, Pablo Picasso, Henri Matisse, Amedeo Modigliani en Edward Hopper. Daarbij stelde ze zichzelf de vraag of deze kunstenaars al in hun jeugd konden bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen. Ans Markus maakt ook sculpturen in koper en schreef twee boekjes over haar moeder: De pijn van oud en Het is goed zo. In museum De Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe is nog t/m 17 april haar dubbel-expositie ‘Als ik jou was’ te zien met schilderijen, tekeningen en sculpturen.

Ans Markus - foto: Patricia Steur

Ans Markus – foto: Patricia Steur

Mister Hennep.

Bij Bart Nieuwenhuizen horen begrippen als ‘Openbare orde en Veiligheid’. In september vorig jaar werd de Brabantse jurist door minister Ard van der Steur benoemd tot hoofdofficier van justitie op het Openbaar Ministerie in Den Haag. Daarvoor was Nieuwenhuizen hoofdofficier in het Bossche Paleis van Justitie en kreeg  daar te maken met een aantal geruchtmakende zaken zoals de bedreiging van de Helmondse burgemeester en de geweldsexplosies in en rond Eindhoven. Nieuwenhuizen hield er de bijnaam ‘Mister Hennep’ aan over, omdat hij in Brabant gepassioneerd achter criminele drugsbendes aanzat. Andere gespreksonderwerpen: corruptie bij Justitie en Politie, deals met criminelen, coffeeshops, de terugkeer van Syriëgangers en het uitzenden van beelden waarop geweld zichtbaar is (en dus ook de daders).

Bart Nieuwenhuizen - foto Gerhard van Roon

Bart Nieuwenhuizen – foto Gerhard van Roon

Wim is er weer.

De trouwe Spraakvermaakbezoeker weet dan al genoeg: Wim Daniëls komt zondagmiddag wederom naar Ons Thuis. Een paar jaar geleden schreef hij een boek over de prachtige voornaam Wim: ‘Lang leve Wim; what is a world without Wimmen?’ Daniëls zocht alle weetjes over de voornaam Wim bij elkaar, een voornaam die overigens steeds minder voorkomt in Nederland. Wie was de oer-Wim? Wim op het leesplankje. Wimbledon. Wim in het Nederlands elftal. De Wim-Wim-situatie enz.  Wim Daniëls laat steeds weer zien dat hij geboeid is door de taal in al haar facetten. Twee weken geleden  verscheen zijn nieuwste boek ‘De tambour-maître’. Wim beschrijft hoe bijzondere mensen hun weg proberen te vinden in de wereld, terwijl ze hun eigenaardigheden blijven koesteren. Een boek vol meeslepende, sfeervolle verhalen waarin we Wim op een andere wijze leren kennen.

Wim Daniëls foto: Tien Mureau

Wim Daniëls foto: Tien Mureau

Zwembadquiz.

Sinds januari is de quiz terug en op 13 maart spelen we de zwembadquiz met Jeanne Driessen (Puzzelbad Terheijden) en Ruud Taks (Puzzelbad en Randoet Made). Philip Wouters is sinds kort vrijwillig brandweerman bij de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant met als standplaats Terheijden. Angelina Schets, Petra Kimmel en Theo den Exter volgden Philip bij zijn eerste stappen bij de brandweer. Jack Rasenberg, voorzitter van de Wagenbergse voetbalclub VCW, vertelt zijn verhaal a.h.v. een aantal zelf gekozen foto’s. Jack werkt bij de gemeente Breda als coördinator uitvoering en vervangend teamleider.

Jack Rasenberg - eigen foto

Jack Rasenberg – eigen foto

Orkest Familie van Geel

Wat het muzikale deel van Spraakvermaak betreft, het Orkest Familie van Geel neemt op 13 maart het hele podium in beslag met hun harmonische klanken.  Het Orkest bestaat uit broers, zussen, nichten, neven, ooms, tantes en ook aangetrouwden en de orkestleden wonen allemaal in de buurt: Made, Terheijden en Lage Zwaluwe. Ooit klein begonnen op een bruiloft, inmiddels bestaat het orkest al 45 jaar.

Volgend seizoen.

Spraakvermaak overweegt om volgend seizoen wat eerder te beginnen, nl om 14.30 uur (i.p.v. 15.00 uur). Voor het zover is peilen we eerst of dit een goed idee is. Bij binnenkomst kunt u reageren op de stelling:  Spraakvermaak begint voortaan om 14.30 uur, eens of oneens. We proberen de uitslag van de peiling (beetje Maurice de Hondachtig gedrag is ons niet vreemd) in het programma bekend te maken. De verkoop van nieuwe seizoenkaarten is voorafgaand aan de vorige Spraakvermaak gestart. Er zijn inmiddels al meer dan 100 kaarten verkocht. Op 13 maart zijn bij de ingang wederom seizoenkaarten 2016/2017 te koop (€ 15). Bestellen kan ook door op deze startpagina rechts bovenaan te klikken. De kaarten worden in de gemeente Drimmelen gratis thuis bezorgd.

Zondag 13 maart: Spraakvermaak aflevering 56, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 14.00 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café. Dik van Beest opent om 15.00 uur, vooraf zingt Biloute een aantal ballads. Rond 17.30 uur sluit Mix het 9e seizoen af met het  Spraakvermaakslotlied.

Annemarie Jorritsma Ans Markus Bart Nieuwenhuizen Biloute Jack Rasenberg Jeanne Driessen Mix Orkest Familie van Geel Philip Wouters Ruud Taks Wim Daniëls