algemeen

Diederik Samsom en Adelheid Roosen bij Spraakvermaak.

07-11-2016

diederik-samsom

foto: Tien Mureau

Dé vraag die je aan PvdA-voorman Diederik Samsom kunt stellen: ‘Waarom scoort de PvdA toch zo slecht in de peilingen?’. Uit de jaarlijkse rapportcijfers van de Volkskrant (eind september) blijkt dat vrijwel alle PvdA-ministers een keurig cijfer behalen. Vorige week was de beoordeling door de NRC al even positief en op gemeentelijk niveau doen PvdA-burgemeesters het i.h.a. goed. Mooie beoordelingen als bestuurders en toch niet in de smaak vallen bij de kiezers, hoe kan dat? Of Samsom voor de PvdA de kar gaat trekken bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart wordt pas op 9 december bekend gemaakt. Samsom heeft een geduchte concurrent aan minister Lodewijk Asscher.

Veelzijdigheid.

adelheid-roosenDe veelzijdigheid van Adelheid Roosen blijkt uit haar CV: theatermaakster, actrice, dramadocente, schrijfster en hét gezicht van de Yarden-reclame. Vorig jaar won ze daarmee de Loden Leeuw als meest irritante BN’er in een reclamespot op TV.  De reclamespot werd overigens zonder tussenkomst van een reclamebureau door haar zelf ontwikkeld. De laatste jaren is het werk van Adelheid Roosen volledig verweven met de zoektocht naar de Ander. Dat wordt zichtbaar in haar ontmoetingen met migranten, in haar succesvolle theaterstukken en ook in de documentaire Mam waarin zij het wonderlijke proces beziet van haar moeder nu zij Alzheimer heeft. Het is geen  poging het vreemde te begrijpen. Roosen kantelt het perspectief en probeert daarmee te tonen dat er feitelijk geen vreemde is. Dik van Beest en gastpresentator Riebert Verheugen (van Omroep Drimmelen) vragen haar om tekst en uitleg.

Nog meer reclame.

sam-knoopTwan van Meel van Albert Heijn Made speelt deze weken de hoofdrol in een AH-commercial (Goed Koopje). Zowel bij de publieke omroepen als bij de commerciële zenders is deze reclamespot te zien. Bij Spraakvermaak heeft Twan een vertrouwde rol: die van columnist. De jonge singer-songwriter Sam Knoop (22) uit Geertruidenberg zorgt zondag voor muzikale afwisseling. Voor Sam zijn het spannende tijden. Afgelopen maanden hebben bij hem in het teken gestaan van zijn eerste single (met clip) bij platenmaatschappij PIAS. Samen met producer Rob van Donselaar (o.a. Guus Meeuwis en Abel) is Sam klaar om te gaan knallen met zijn nieuwe single ‘7 Sloten’. Mirjam Schrauwen, Petra Kimmel en Theo den Exter filmden op de woensdagmarkt in Made. En –anders dan anders- de Spraakvermaak-redactie heeft deze keer een verrassings-quiz samengesteld.

Zoetwatergetijdengebied.

thomas-van-der-es

foto: SBB

Tim en Arjen ontvangen in de rubriek Talent&Zo de jeugdige Biesbosch-boswachter Thomas van der Es. De Biesbosch is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden in Europa en wanneer in 2018 de Haringvlietsluizen op een kier gaan, wordt de dynamiek in de Biesbosch mogelijk nog groter. Spectaculair is de grootschalige natuurontwikkeling in de Noordwaard (tussen Dordrecht en Werkendam), op de eerste plaats een gebied om overtollig water op te vangen en verder een plek waar de natuur haar gang mag gaan. Vorige week kreeg de Biesbosch nog een eervolle vermelding bij de verkiezing ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Tim Simons was vorige maand een week in de VS om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te volgen. In de rubriek ‘In Beeld’ vertelt Tim over zijn belevenissen en laat ook foto’s zien.

Zondag 13 november: Spraakvermaak, aflevering 58, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden.

Aanvang 14.30 uur, zaal open om 13.30 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café.

Rond 16.30 uur sluit Mix het programma af met het immer actuele Spraakvermaakslotlied.