persbericht, seizoen 9

Zondag 10 jan.: Bram, Dieuwke, Marike, Esther en Theo bij Spraakvermaak

02-01-2016

Soms is een voornaam al genoeg om te weten met wie we van doen hebben. Bovenstaande kop vraagt vermoedelijk wel om enige toelichting over wie er achter deze fraaie voornamen schuil gaan. Bram is Bram Peper, voormalig burgemeester van Rotterdam en voormalig minister van Binnenlandse Zaken (PvdA). Dieuwke en Marike Stellinga kennen we van resp. restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe en  als adjunct-hoofdredacteur van de NRC. Bij Esther hoort de achternaam Crabbendam, landelijk voorzitter van FNV Jong. Theo tenslotte is ‘gewoon’ Theo van Duren; elk seizoen een keertje columnist bij Spraakvermaak.

Bram, Dik en Mark.

Bram Peper, hoewel inmiddels op leeftijd, laat zich in de media nog regelmatig gelden met gepeperde uitspraken. Zo maar een greep: ‘Nederland is een archeologisch themapark, ons politiek systeem is verouderd, zo ontzettend vastgelopen.’ ‘Als ik iemand tegenkom die zegt dat hij volksvertegenwoordiger is, moet ik lachen. Die heeft het volk nog nooit gezien.’ Als oud-burgemeester heeft Peper ook een eigen kijk op de eerste burger: ‘Burgemeesters hebben niets meer te vertellen, tenzij ze rechtstreeks worden gekozen; het is een krankzinnige positie, het volk denkt dat je de baas bent, op het stadhuis leggen ze je uit dat je dat niet bent, want je bent maar benoemd. De enige oplossing is dat het volk de burgemeester kiest.’ Voldoende munitie voor Dik van Beest en gastpresentator (en wethouder) Mark van Oosterhout om het gesprek aan te gaan.

Dieuwke en Marike.

De kerkdeuren van de Willibrorduskerk in Hooge Zwaluwe werden vorig jaar gesloten, een paar maanden later was de kerk omgebouwd tot restaurant Onze Kerk. Veel ornamenten zijn bewaard gebleven: het altaar is keuken geworden, de preekstoel staat er nog en de traptreden zijn gebruikt als bekleding voor de bar. Dieuwke Stellinga en haar man Willem Simonis hebben hun droom waar gemaakt.  Dieuwke zit samen met zus Marike aan tafel of beter gezegd op de bank, want het podium heeft een facelift ondergaan. Marike, econome en adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad en regelmatig te gast bij Pauw, bekent in haar eigen krant ‘jeuk’ te krijgen van de EU: ‘De EU, Brussel, de samenwerking tussen 28 Europese lidstaten, hoe je het ook wil noemen, ik heb er ontzettend vaak grote moeite mee’. De eurocraten zijn volgens haar doordrenkt van arrogantie en ze barsten steeds uit in euro-evangelische liederen. Een schot voor open doel waar kan het presentatie-duo wel wat mee kan.

Marike & Dieuwke Stellinga

Marike (links) & Dieuwke Stellinga

Eveline, Mario en Theo.

Na de spetterende Spraakvermaak a gogo op Derde Kerstdag gaan we gewoon verder met muzikale toppers: Eveline en Mario, nadere introductie overbodig. Allebei zongen al eens in het zondagmiddagcafé, op 10 januari staan ze voor het eerst samen op het Spraakvermaakpodium. Cabaretier Theo van Duren is ook neerlandicus, natuurfilosoof (tevens directeur van het Wereld Natuurbestrijdingsfonds) en raadslid in de gemeente Landerd. Het Brabants Dagblad portretteerde Theo een paar maanden geleden waarbij deze zin opviel ‘Hij verstaat de kunst van het buiten de vaste kaders denken.’ Prima uitgangspositie voor weer een vlammende column.

Mario (foto: Tien Mureau)

Mario (foto: Tien Mureau)

Eveline (bron: eveline-music.nl)

Eveline (bron: eveline-music.nl)

Esther, Piet en Wilco.

In de rubriek ‘Talent &Co’ ontvangen Tim en Arjen Esther Crabbendam, voorzitter van FNV Jong. Esther heeft haar master Geschiedenis bijna afgerond en ze zet zich bij FNV Jong vooral in om de positie van jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren. Fotogast Piet de Wit uit Made heeft veel hobby’s: jagen, vissen, kweken van vogels , schietsport en wandelen met zijn honden. Piet is sinds een paar jaar in het bezit van een officieel kooikers-diploma en is nu beheerder van de eendenkooien bij  Terheijden en Waspik. De Binnenpolder tussen Terheijden en Made is het onderwerp van zijn fotokeuze. Angelina§chetsboek ging varen met schipper Wilco ten Haaf uit Lage Zwaluwe.

Piet de Wit bij de eendenkooi

Piet de Wit bij de eendenkooi

Zondag 10 januari: Spraakvermaak aflevering 54, café Ons Thuis, Bredaseweg 20, Terheijden. Zaal open om 14.00 uur, ingang zoals gebruikelijk via het café, om 15.00 uur opent Dik van Beest het programma.  Janette en Alex (samen Biloute) zingen vóór de opening een aantal ballads. Rond 17.00 uur sluiten Alex, Cor, Janette en Theo af met het Mix-Spraakvermaakslotlied.